Майкъл Амот (Arch Enemy): Вечер се крия, за да пиша песни в тоалетната

Майкъл Амот, основен член на култови метъл групи като Arch Enemy и Carcass и не толкова метъл като Spiritual Beggars, сподели подробности за новото DVD на Arch Enemy
15 авг 2006 16:13,
Майкъл Амот (Arch Enemy): Вечер се крия, за да пиша песни в тоалетната
Майкъл Амот. Снимка:Century Media

Майкъл Амот, основен член на култови метъл групи като Arch Enemy и Carcass и не толкова метъл като Spiritual Beggars, сподели подробности за новото DVD на Arch Enemy в интервю пред Васил Върбанов и предаването „Тангра Метъл Шок“... по радио Тангра Мега Рок, разбира се.

Майкъл навлиза в музиката с първата си група Carnage през 1988, а през 1990 вече е член на небезизвестните Carcass, където остава точно до началото на комерсиалния им успех през 1994 с албумa Heartwork.

След като ги напуска, той прави нова група - Spiritual Beggars, която звучи в добрите традиции на стоунър рока и няма нищо общо с бурното му минало.

Все пак, миналото отново почуква на вратата му под формата на апетитно предложение от японски метъл лейбъл, който иска от Амот албум в традициите на Carcass. Тогава Майкъл отново се събира с колегата си от Carnage – Йохан Лийва и брат си Кристофър Амот, за да създадат Arch Enemy. Първият им сингъл е повече от добре приет в Япония и Майкъл решава да засили тази група. През 1999 вокалистът Лийва напуска и на негово място се появява Анджела Госов, за която никой не може да повярва, че е жена, слушайки групата на диск.

В.В.: Здравейте мистър Амот. Как сте?

М.А.: Много добре. В момента съм си вкъщи, в Швеция, и прекарвам лятото тук. Много се радвам, че имам тази възможност, защото лятото тук е много кратко. Миналата година бяхме на Озфест в Америка с групи като Black Sabbath и Iron Maiden и нямахме възможност да си бъдем вкъщи.

В.В.: Сега важното нещо, за което трябва да си поговорим днес, е новoто DVD на Arch Enemy “Live Apocalypse”, което трябва да излезе другата седмица. Разкажи ни малко повече.

М.А.: Това е двойно DVD, на два диска, и в него има доста материал, като основното нещо е концертът ни в Лондон, който е заснет с много камери има DTS surround звук. Въобще доста високо е като качество. Има и много лайв изпълнения на парчета от последния ни албум. Освен това има и възможност за наблюдение под Mulitangle, ще можете да си избирате кой от членовете на групата да гледате в даден момент.

Във втория диск можете да намерите много видео и клипове, промоционални материали и интервюта с членовете на групата. Говорим и за това каква техника използваме по време на записи и концерти.

В.В.: Преди по-малко от година си говорихме за последното DVD на Spiritual Beggars. Ти самият специално говориш ли за различни неща на новото DVD... все пак става дума за другата ти група.

М.А.: Да, те двете са много различни. Това на Arch Enemy е някак си доста по-сложно. Но, все пак това са две съвсем различни групи.

В.В.: Да, ти каза разлчини групи, но все пак зад тях стои една личност...

М.А.: Майкъл Амот (смее се).

В.В.: Да. Разкажи ни за двете страни на Майкъл Амот.

М.А.: Знаете ли, аз израснах, слушайки много екстремна музика и това се отрази върху музиката на Arch Enemy. Слушах и групи като Metallica, Slayer, Megadeth и такива неща. По-късно открих и рока от 70-те, корените на хеви метъла. Това пък вложих в Spiritual Beggars. Но все пак аз съм музикант и се забавлявам да свиря и двата стила.

В.В.: Има един въпрос, който ни вълнува от момента, в който Анджела Госов се присъедини като фронтдама на групата. Тя е привлекателна дама, но на сцената се държи като мъж и пее като мъж. Защо?

М.А.: Да, това е доста екстремно и малко необикновено, но и ние сме малко необикновена група. И преди са се правили такива неща, но не мисля, че са били чак на това ниво. Тя е доста атрактивна и мисля, че има силно въздействие върху публиката.

В.В.: Добре, какво ще е “следващото голямо нещо” за вас?

М.А.: Следващото голямо нещо е, че продължаваме с турнето след последния ни албум “Doomsday Machine”, с което тепърва ще се върнем в Америка през септември, след това Япония и Австралия. Искаме да свирим и в Южна Америка. До Нова година ще продължим в същия дух, а след това ще запишем и нов албум. Както знаете, машината продължава да работи. Прекарваме си чудесно и това ни действа много креативно. Просто ни се струва естествено да продължаваме да работим.

В.В.: Ще ми позволиш ли да ти задам и един впрос за другия ти проект Spiritual Beggars?

М.А.: Да, разбира се.

В.В.: След като си толкова зает, остава ли ти време да мислиш за Spiritual Beggars. И докато си на турне, а момчетата и мацката oт Arch Enemy спят, ти криеш ли се нощем по тоалетните, пишейки нови песни за другия проект?

М.А.: Добър въпрос. Трудно е да се поддържат две неща, а Arch Enemy се развива все повече и повече и изисква цялото ни внимание. Пък и друч член на Spiritual Beggars, кийбордистът Пер Виберг е на турне с друга банда - Opeth. Наистина аз продължавам да записвам някои неща и демо-та, които слагам настрани с надеждата, че някой ден ще намерим време да ги направим. Но в момента наистина Arch Enemy са много важни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание