Какво е да си циганин-металист в Европейския съюз

Култов унгарски металист за българската "атака" срещу унгарска евродепутатка от ромски произход и дали етническият произход пречи да си добър музикант
6 окт 2006 13:18,
Какво е да си циганин-металист в Европейския съюз
Золтан е клекналият отпред. Снимка:Nuclear Blast/Wizard
Те са метъл банда и идват от Унгария – страна членка на ЕС от 1 май 2004, но също така и бивша „колежка“ на България от СИВ и Варшавския договор.

Без да са супер звезди от ранга на Sepultura и Soulfly, до чийто звук съзнателно или не се доближават, Ektomorf са една от много малкото групи от бившия соц. лагер, които най-общо казано, са напълно конвертируеми.

Двамата братя лидери на групата: Золтан Фаркаш (китари и вокали) и Чаба Фаркаш (бас) са цигани (баща циганин, майка унгарка) и съответно музиката им е разковаваща комбинация от ромски фолклор, траш, хардкор, пънк и модерен метъл. Новият албум Outcast излиза на 27-ми октомври и затова Золтан говори екслузивно по Тангра Мега Рок – едно интервю предоставено специално на Dnes.bg:

Зoлтан, ти си циганин, нали? Унгарски циганин?

Да...

Миналата седмица се разрази скандал, който беше започнат от един български политик, ултра-националист, който прати обидни думи на една унгарска циганка (българският наблюдател в Европейския парламен – Димитър Стоянов от „Атака“ изпрати електронно писмо, съдържащо обидни коментари, към унгарската евродепутатка от ромски произход – Ливия Ярока, бел.ред.). Кажи ни какво е да си циганин в Обединена Европа?

Да, аз израснах в дискриминация, освен това можеш да почувстваш разделението и факта, че си доста мразен. Мислех, че това ще се промени когато стана голям, но не се промени. Дори сега е по-лошо!

Особено ако се занимаваш с нещо, както аз с музика. И ако си добър в това, което правиш, хората започват да ти завиждат и да злобеят по твой адрес. И само, защото съм добър музикант, нещата са още по-гадни.

Но да се върна на въпроса ти: да си циганин в Унгария означава три неща – дискриминация, сегрегация и омраза. Всичко това те кара да се чувстваш адски зле и подтиснат.

Въпросът ми всъщност беше, като говорим за ЕС, където и България влиза след около три месеца, както Унгария влезе преди две години, кажи ни има ли разлика в това, да си циганин в Холандия, където в момента живееш и да си циганин в Унгария?

Ами, аз никога не съм имал проблеми заради това, че съм циганин в нито една друга страна по света освен в Унгария.

Да, доста кратко и ясно...Нека да се концентрираме върху новия албум и да забравим за тези политически и расистки простотии. Ти доволен ли си от новия албум? Имам предвид, звучиш доста щастлив, самият албум звучи доста могъщ, а и се надявам, че това няма да е последният ви албум, а само крачка напред към следващия, който ще бъде по-силен, нали?

Да, това е сигурно. Аз наистина харесвам новия албум, той звучи невероятно и получаваме доста добри отзиви за него от разни хора, списания, от нашия лейбъл и най-важното от нашите фенове.

Наистина всички сме настроени доста позитивно, както никога преди и мога да кажа, че Ektomorf винаги ще бъде синоним на силна и могъща музика.

Супер, кажи ми сега, защо по дяволите решихте да направите кавър на Prodigy?

Аз съм голям фен на Prodigy и много харесвам музиката им. Колкото повече слушам музика, толкова повече я обичам. Аз обичам ритъма на музиката, никога не съм бил фен на мелодията и ако трябва да говорим за ритъм, то именно Prodigy са господари на ритъма, а албумът им „Fat Of The Land“ е страшно добър албум.

Аз просто си слушах последното парче в него Fuel My Fire и имах чувството, че аз го бях написал, особено като слушаш текста, а и китарите.

Ние го изсвирихме няколко пъти и всички в групата доста го харесахме, а и всички фенове и затова решихме да го запишем.

Знаем, че си голям фен на Макс Кавалера, Soulfly, Sepultura и така нататък... Разочарован ли си от факта, че очевидно Sepultura няма да ги има повече?

Е, ако трябва да съм напълно честен, за мен още когато Макс напусна бандата, те бяха почти мъртви. Звукът им оттогава няма нищо общо с начина, по-който звучаха след това, така че може би съм малко разочарован, но като цяло за мен Sepultura отдавна ги няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание