"Атака" взриви расистка бомба в Европарламента

Два дни след приемането ни в ЕС, заместник-председателят на „Атака“ Димитър Стоянов успя да предизвика расистки скандал в Европейския парламент
29 сеп 2006 11:23,
"Атака" взриви расистка бомба в Европарламента
Димитър Стоянов и Ливия Ярока. Снимки: BBC и Булфото

Два дни след приемането ни в ЕС, депутатът от „Атака“ Димитър Стоянов успя да предизвика расистки скандал в Европейския парламент, пише в днешния си брой вестник „Дневник“.

Приканен да подкрепи номинацията на унгарската депутатка от ромски произход Ливия Ярока за награда на списанието на парламента за човешки права, Стоянов разпратил имейл до колегите си, в който обяснява защо е против.

Ето и текста на писмото:

В моята страна има десетки хиляди момичета от цигански произход, много по-красиви от почитаемата. Всъщност, ако си на подходящото място в подходящото време, можеш дори да си купиш някоя (12-13-годишна) която да стане твоя любяща жена. Най-добрите от тях са много скъпи - стигат до 5000 евро парчето, леле! Това, разбира се, е престъпление според Наказателния кодекс и се наказва със затвор, но се съмнявам, че т.нар. организации за защита на ромските права знаят това, а всъщност дори не им пука (наричайте ги, както искате, единственото, от което се интересуват, са текстовете от антидискриминационните закони, защото за тях се плаща, а за престъпленията не, нали знаете)!!!

Да се върнем на номинацията на мис Ларока. Вярвайте ми, виждал съм много циганки, но всички на нейната възраст са много по-слаби. Не споделя ли тя ужасните страдания, които ромите понасят из цяла Европа, бедността, мизерните условия и безработицата??? Е, предполагам, че когато си депутат от Европейския парламент, трябва да си придадеш известна тежест.

Тя вече е получила отличие тази година. Но почакайте - за младежки лидер? Почитаемата дама е почти 32-годишна, за бога! Повечето младежки организации приемат членове до 26. В моята партия срокът е 30. Почитаемата мис Ларока пак не се вмества. Не знам, има различни видове растеж, може би се вписва в някой от тях.

Изпълненото с грешки писмо на английски на заместник-председателя на „Атака“ предизвика бурните реакции и острото възмущение на евродепутатите, някои от които поискаха Стоянов да бъде незабавно отстранен от позицията си на наблюдател в ЕП и санкциониран от европейския и българския парламент.

Десетки гневни имейли засипаха пощенската кутия на българските наблюдатели. Оценките варираха от „Господин Стоянов, явно имате сериозен проблем, пазете си го за себе си и не пращайте спам“ до "Сериозен случай на расизъм" и „Човек с малоумни, голословни и неприемливи идеи“.

В отговор заместник-председателят на „Атака“ и доведен син на Волен Сидеров разпратил втори имейл, който би трябвало да е извинение. Авторът на скандала обаче гарнирал публичното си извинение с обвинения към евродепутатите. Ето и неговия текст:

В XXI век да обвиниш някого в расизъм е най-тежката обида. Според българския Наказателен кодекс, ако някой е обиден и отговори с обида, и двамата могат да бъдат освободени от отговорност. Мисля, че това и стана накрая.

Още веднъж искам да изразя най-искрените си извинения на мис Ливия Ларока и на всички, които са се почувствали обидени. Но аз също се чувствам обиден, защото не съм расист, гордея се, че съм българин, че съм депутат и евронаблюдател.

Ливия Ярока, която Стоянов упорито нарича Ларока, настоя за истинско извинение. В пленарната зала бяха произнесени няколко яростни речи. Холандката Емине Бозкурт нарече действията на българския наблюдател "расистки, нетърпими и ужасяваща нападка към високоуважаван член на този парламент".

Десетки депутати се оплакаха официално на председателя на парламента Жозеп Борел. Представителят от Зелената партия Елс де Грюн обяви, че партията на Стоянов "Атака" принадлежи към категорията на "расисти, ксенофоби и отрицатели на холокоста, чиито вестници, сателитен канал "Скат" и уебсайтове разпръскват омраза към евреи, турци и цигани".

По информация от кабинета на Борел все още не е решено дали Европарламентът ще предприеме санкции срещу Стоянов. Народното събрание няма правомощията да отзове Стоянов, а единствено да го порицае.

От "Атака" заявиха, че не могат да коментират случая, защото не са запознати.

Днес проявите на Стоянов предизвикаха бурни реакции и у нас.

Парламентарната група на ДСБ призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров да се разграничи категорично от своя депутат Димитър Стоянов и да поиска от него да напусне Народното събрание.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин пък определи като недопустимо и неприемливо поведението на евронаблюдателя от "Атака" Димитър Стоянов и квалификациите, които е употребил към унгарската представителка в ЕП Ливия Ярока.

От "Атака" обаче контрираха яростно обвиненията срещу Стоянов.

Обвиненията, хвърлени върху евронаблюдателя от партия АТАКА в Европарламента Димитър Стоянов, са спекулации. В текста на мейла му нямало нито една обидна или расистка квалификация на депутатката Ярока, обяви лидерът на партията Волен Сидеров.

Той никъде не я нарича „циганка”, както излъгаха някои вестници, казват още оттам.

Обръщаме се с призив към вас, да направите консултации с юристи и да отговорите честно на въпроса има ли расизъм в електронното писмо на Димитър Стоянов до колегите му, или всичко е плод на недоброжелателност от страна на други български евронаблюдатели.

Сега сме в предизборна кампания и явно прогнозите на социолозите за балотаж Сидеров –Първанов изнервят доста политически щабове. Колкото до факта, че в България се продават хора като стока – това е позор за страната ни и ние като партия сме срещу тази язва на обществото ни, пишат още от „Атака“.

Но вината е в управляващите, които не санкционират престъплението „продажба на хора”, допълват оттам.

Целта на спекулациите бяха изказани публично от един цигански лидер, амнистиран и закрилян от Георги Първанов днес: той поиска Волен Сидеров да прекрати предизборната си кампания. Тази мечта на българофобите няма да се случи, обиколките и срещите на лидера на АТАКА просдължават, казва още Сидеров.

Самият Димитър Стоянов също побърза да се защити и разказа своята версия за случката. Публикуваме изявлението му дословно, правописът е запазен:

"След като толкова много от вас, уважаемите депутати, ме заклеймихте, чувствах се принуден да ви се извиня за, това че ви обезпокоих по този начин.

Нямах намерение да обиждам уважаемата госпожица Ларока. Просто исках да наблегна на, това че в България цигански момичета все още се продават като предмети от техните родители.

Добре известно е на властите къде и как се случват тези ужасни „сделки”, защото са част от циганските традиции и стават на обществени места. На никого обаче не му пука за това, включително на фондациите, които обявяват себе си за пазители на гражданските права на малцинствата.

Аз също така съм изключително раздразнен, защото всички говорят толкова много за ромските проблеми, но да говориш и да решаваш проблеми са две различни неща. Тези нещастни хора се използват в продължение на десетилетия като политически пионки, за да служат на политически цели. Никой не прави нищо за тяхното по-добро образование, семейно планирание и стандарт като цяло.

В България на циганите се плаща, за да гласуват и така политиците, които на думи защитават гражданските им права, на дело нарушават политическите им. Дори собствените им представители в политиката говорят твърде много, а правят твърде малко и го правят твърде късно обикновено.

Накрая бих искал да кажа, че АТАКА НИКОГА не е публикувала в официален сайт призиви за насилие срещу циганите или срещу когото и да е било.

Публикациите в неофициални сайтове са отговорност на авторите им и на компаниите за хостинг, които ги подкрепят и отказват да свалят тези сайтове от интернет, независимо колко много се настоява от страна на АТАКА.

В 21 век да обвиниш, че някой е расист е най-тежката обида. Според българския Наказателен кодекс, ако някой бъде обиден и отвърне веднага на обидата с обида, и двамата извършители могат да бъдат освободени от отговорност. Точно това мисля, че стана накрая.

Отново искам да изразя най-дълбоките си извинения към госпожица Ливия Ларока и към всички, които са се почувствали обидени. Но аз също чувствам обида, защото аз не съм расист, горд съм, че съм българин, народен представител и наблюдател в Европейския парламент.

Аз имам право на свобода на политическия изказ. И само защото моите политически виждания за предприемане на действия срещу големи социални проблеми се различават от вашите не ви дава правото да ме наричате расист! Уважения, Димитър Стоянов"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание