Удължиха срока за защита на авторски права върху музика

Давността вече е 70 години
15 сеп 2011 20:30,
3
Удължиха срока за защита на авторски права върху музика
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ако чакате с нетърпение да се сдобиете законно и безплатно  с дигитални копия на песни  от 60-те години, това няма да се случи  скоро. По силата на досега действащото законодателство в Европейския съюз след 50 години авторските права върху музикалните записи губеха давност.

Но законодателните органи в Обединена Европа решиха, че този срок трябва да се удължи с още 2 десетилетия, съобщава engadget.com. Както посочват от сайта това значи, че феновете на „Бийтълс” например, няма да могат да се сдобият безплатно с „Белия албум” на групата поне до 2038-ма година.  

Удълженият срок е с цел гарантиране на приходи за изпълнителите до дълбоки старини.  

От звукозаписните компании приветстваха решението на Европейския съюз, но редица онлайн активисти заклеймиха мярката като прекомерна. За самите изпълнители, разбира се, новината беше добре дошла – все пак става въпрос за личния им пенсионен фонд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Dany преди 12 години
Това е странно и доста неприятно. Надявам в бъдеще подобни инциденти да бъдат рядкост
1
1
 
4
 
! Отговори
потърпевш преди 12 години
А у нас са тръгнали рекетьори по заведенията да искат авторски права за слушане на радио и гледане на тв. Те обаче още не са лицензирани и в момента са нелегални. Едната агенция е собственост на Кирил Икономов мъжът на Мая Нешкова -изпечен мошеник , другите са Мюзик аутор на Васко Гюров по-нормални хора. Никой да не им плаща , защото те не могат да съставят глоби . Казвайте ,че слушате класика и народна музика , защото те нямат авторски права . Да дадем отпор на наглите рекетьори !!!!