Връщаме се към соца с браншови песни

След металурзите, полицията и хлебарите и миньорите с химн
Обновена: 20 авг 2012 14:45 | 20 авг 2012 14:04,
112
Връщаме се към соца с браншови песни
Освен като политически, Веско Маринов се открои и като отраслов трубадур. Снимка: Dnes.bg

Българската сцена никога не е била под силно влияние на световната. Тя си има собствени закони, тенденциите в повечето случаи не важат или идват с десетгодишно закъснение.

През последните години обаче се забелязва едно завръщане към соцвремената с песни, които възхаляват цели браншове.

Като отраслов трубадур в днешни дни се изживява Веселин Маринов.

Безспорно най-голяма популярност придоби култовата "Нашата полиция", която дори предизвика интерес и сред диджеите. Ето и един ремикс, тъй като оригиналът със сигурност е втръснал.


Песента едва ли е присърце на всички служители на МВР, по-скоро се прие като някаква "наколенка" на Маринов към близкия му приятел министър Цветан Цветанов. Или пък едни лесно изкарани пари, кой знае? Факт е обаче, че с тази песен Веско загуби голяма част от политическата "червена" аудитория, която го бе осиновила след паметните му концерти на Бузлуджа. За сметка на това на следващите избори можем да го видим като кандидат депутат от листата на ГЕРБ във Велико Търново.

"Веселин Маринов стана по-голям и от хляба, бре".


Това бяха най-често срещаните коментари, след като певецът пристана и на този бранш. Песента на хлебарите е озаглавена "Златна Добруджа" и бе една от най-ротираните в радио "Добруджа".

"Златна Добруджа те ражда с Божията чест,
Златна Добруджа те меси с белите ръце,
Златна Добруджа е хляба в този земен рай,
Златна Добруджа е в твоето сърце"

След като тези силни рими разтърсиха страната, статистиците отчетоха голям спад в продажбата на белия хляб за сметка на "Добруджа". Но това си е проблем на производителите.

Народният певец Николай Славеев пък реши да възпее миньора в нова песен, която също е препоръчително да се слуша десетки метри под земята и по възможност да няма дори миньори там. Тя бе представена тази сутрин в национален ефир, като зад римите стои Агент Тенев. Въпреки, че тандемът Славеев-Тенев смята, че тя ще бъде хит, едва ли ще надмине по известност Веселин-Мариновата "Полиция". Още отсега можем да прогнозираме, че  ще попадне в категорията "Неслушаеми".

Това не е първият химн на миньора, в соцвремената по принцип бе задължително да се възхаваляват работниците, петилетките и производителността.



Неслучайно металургичният гигант "Кремиковци" освен стомана произвеждаше и музика. Сигурно по мазета и тавани все още може да бъде открита плочата "Кремиковски искри", в която са включени песни на много популярни естрадни звезди. Такива бяха времената, трябваше работниците с песен да надскачат дневните норми.

Питаме се обаче сега за какво излизат такива песни с претенциите за химн? Дали певците търсят евтина и кратка слава с подобни творения, които така или иначе ще останат в миманса? Или пък някой има излишни пари и ги влага в това подобие на изкуство?

Лично аз нямам отговор, но пък с нетърпение очаквам нов химн на зеленчукопроизводителите, на шивачките, които работят като роби за минимални заплати, или пък на тютюнопроизводителите. Те с нищо не отстъпват на подопечните на Цветанов.

А защо не и на програмистите. Именно те са едни от малцината, които произвеждат продукти, макар и да не можеш да ги откъснеш от градината.

А тези, които имат сантимент към старото време, могат да си припомнят одите за точните ни стрелци, за космонавтите и за родните "Орли" в небето...




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 1 година
Маринов е певец за най-долнопробна кръчма
95
1
 
0
 
! Отговори
На Асандж - 2 преди 11 години
И а англичаните пък - кукли на конциедно, две, три,готови бяха посолстов със сила да превземат,но Джулият оттам да вземат и после в САщ - по къса процедура.на стола електрически.не стана тъй.че президента еквадорски,пристиснат изведнъж от вси странипоказа им.....кобура.И Джулиан в посолството скри.развръзката предстои.
94
1
 
0
 
! Отговори
На Асандж преди 11 години
роди се гений нов в шпионажа.каквото не можа с факти да докажетой пусна като слухове, мълвибъроз в хорсакат уста се то разпространи.Информация от първо класаудари САЩ направо в земята.Изепели им тайните държани скрито-покрито.накара ги политиката да си преосмислят.посикаха прозрачност мног хоранай-вече от банките,но побесня чичо Сами каза - ще пратим Джулиан в затвора.А той опълчи сеи още разгневи ги.И смъртната присъда си подписа....
93
1
 
0
 
! Отговори
На ДАНС преди 11 години
коя е тази служба,която с престъпността се не бори,с олигарси се прегръща, с глупости се занимава,цената на хот-дога проверява.А туй време, се гърмят туристите един през друг,и идват възмутени ЦРУ-то и Мосад.и казват - ало - ваште служби дръжте ги назад.Че сраснали са с олигархията.И нямат място тук!Където ний ще вършим сериозна работа.Кажете ми името на тази велика служба разузнаваческа!
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Телоохранител На живков е премиера,на външно служили родителиет на жена приятелката му,За шпионин ДС -агент оженила се жена му,партиен секретар - председателя на парламента.а бивш шофьор на Г.шопов, е бащата на вицепримиера.Румана Желева - женена за агент от ДС.Божидар Димитров - бивш минстър от Герб - агент.Но днес пък "комунист" и "картонче" са мръсни дума. нима има различни хора в минстерството?
91
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Към 102Абе, може ли толкова неграмотно да се пише? Нищо не се разбира от изреченията, които несъмнено описват някаква конспирация.Ей, неграмотници...
90
0
 
0
 
! Отговори
Мариана преди 11 години
Излизаме от Б-я , бягаме от социализма , обаче си спомняме ! Работех в болница в Америка кадето турчин доведе маика си на преглед. И той си спомня , в Истанбул като военен, негов колега и приятел, никога не са си представяли че е български шрионин през. 80те, предал плана за нападвние на Турция и превземане на Б-я за 8 дни ,до Дунава , терористичните организации Вътре. Обаче българите са се стравили за 1 денонощие. Последица смиана на имената- каза че и Турция го правили Румънците са го правили
89
0
 
0
 
! Отговори
BYANOV преди 11 години
GLAS V PUSTINYA.... EEEEIII SABUDETE SE .KADE STE BALGARI?NIMA FILIP KUTEV OSTAVI RAZVALINA V NA6IYA FOLKLOR.?SRAM ME E .VSI4KI NIE NAPRAVIHME 4ALGATA.NA NIKOI NE SE SARDETE.MLADITE NE ZNAYAT NO PO VAZRASTNITE.....GLEDAITE GLEDAI TE
88
0
 
0
 
! Отговори
BYANOV преди 11 години
HORA .BALGARI.V MOMENTA SLU6AM RADIO HORIZONT .NAMIRAM SE V GERMANIYA.SRAM ME E DA SLU6AM TAYA POMIYA .NINA NIKOLINA .TOYA BEZBREJEN SAKAT GLAS NIKOGA LI NE E 4UVAL KAK PEYAT BALGARKITE.SRAM ME E PO DOBRE DA SLU6AM 4ALGA A AZ YA NENAVIJDAM MOLYA VI NAMESETE SE NEKA DA YA SPRAT KAKVO OB6TO IMA TOVA PRIMATO S BALGARSKITE GOLEMI PEVICI ZA6TO SE NAREJDA DO TYAH MAIKA I BILA MUZIKANT I MOYA BA6TA E EDIN OT NAI GOLEMITE NO NIKOGA NE SAM UNI6TOJAVAL BALGARSKATA NARODNA PESEN MOLYA VI SPRETE TOV A
87
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 11 години
"Бягащата жена"-Най-новия хит на потния трубадур. коко-редактор от Коко Радио
86
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 11 години
"*** като приятелите си,но страдащ от манията,че може да пее.Харесван от ***"-Из полицейското досие на Великият певец Веско.
85
0
 
2
 
! Отговори
фурор преди 11 години
А представяте ли си, какъв фурор ще има дуетът Веско Маринов Софи Маринова. Мариновани на квадрат, така да се каже. Азиз ще си подаде оставката!
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До отрудения българинЧе той се върна вече,не го ли усети??
83
0
 
0
 
! Отговори
Кабули преди 11 години
До 93И като настъпи мрака,аз си вдигам двата крака!От ранно утро,чак до мраквдигам аз краки пак, и пак!
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да видя каква песен ще измислят на нашите труженички - проститутките. И те се трудят, и те правят БВП. :)
81
2
 
0
 
! Отговори
ф преди 11 години
***, говедаааа... В целия свободен свят всеки може да напише каквато си иска песен без *** да му скочат...
80
5
 
6
 
! Отговори
Sofia преди 11 години
То от *** народ какво да очакваш,само простотия.И после си помислете защо сме на това дередже.От рак и социализъм лек няма,за се чудя кой нормален ходи на тези концерти.
79
4
 
9
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
Тези,които подкрепят Борисов яростно плюят по миналото и наричат всеки инакомислещ ***.По младите не знаят,но поне по възрастните трябва да виждат как Борисов води уверено България към тоталитално управление,милиционерщина и диктатура,присъщи за времената на управление на идола му Живков.Култ към личноста,просташко-веселяшко говорене,мачкане на интелигенцията.Лагерите са заменени с повдигане на обвинения и изземане на бизнеса.Медиите под контрол като в Русия и Северна Корея.
78
0
 
2
 
! Отговори
Дрисидент преди 11 години
ЦРУ може да използва този ремикс за MK Ultra.
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До: sinod***abv.bgОтносно: Честито Бръснене.Дата: Понеделник, 2012, Август 20 16:55:15 ЕЕЩНе осъзнавате,че лъжите,но осъзнавате,че гъбите pocva под нозете си,защото вашия началник "Звяра" ,който е на Въртоломей и Бенедикт е лъжец,човекоубиец и нечист дух използващ Христовото име.Иначе лъжата е носител на всичките злини-производни на нея,като чрез "нея" се обезличават всичките Божии заповеди.А поп Стефан от православното капището "Кирил и Методий" днес казваше ,че нищо не се се случило.Ами Дедо- попчета,година на Данъците е.А коя бе Първа и Втора заповед.Не ви питам защо носите Бради. <бр /> <бр /> <бр /> <бр /> <бр />----------------------------------------------------------------- <бр /> Гражданска отговорност Цените на компаниите