Връщаме се към соца с браншови песни

След металурзите, полицията и хлебарите и миньорите с химн
Обновена: 20 авг 2012 14:45 | 20 авг 2012 14:04,
112
Връщаме се към соца с браншови песни
Освен като политически, Веско Маринов се открои и като отраслов трубадур. Снимка: Dnes.bg

Българската сцена никога не е била под силно влияние на световната. Тя си има собствени закони, тенденциите в повечето случаи не важат или идват с десетгодишно закъснение.

През последните години обаче се забелязва едно завръщане към соцвремената с песни, които възхаляват цели браншове.

Като отраслов трубадур в днешни дни се изживява Веселин Маринов.

Безспорно най-голяма популярност придоби култовата "Нашата полиция", която дори предизвика интерес и сред диджеите. Ето и един ремикс, тъй като оригиналът със сигурност е втръснал.


Песента едва ли е присърце на всички служители на МВР, по-скоро се прие като някаква "наколенка" на Маринов към близкия му приятел министър Цветан Цветанов. Или пък едни лесно изкарани пари, кой знае? Факт е обаче, че с тази песен Веско загуби голяма част от политическата "червена" аудитория, която го бе осиновила след паметните му концерти на Бузлуджа. За сметка на това на следващите избори можем да го видим като кандидат депутат от листата на ГЕРБ във Велико Търново.

"Веселин Маринов стана по-голям и от хляба, бре".


Това бяха най-често срещаните коментари, след като певецът пристана и на този бранш. Песента на хлебарите е озаглавена "Златна Добруджа" и бе една от най-ротираните в радио "Добруджа".

"Златна Добруджа те ражда с Божията чест,
Златна Добруджа те меси с белите ръце,
Златна Добруджа е хляба в този земен рай,
Златна Добруджа е в твоето сърце"

След като тези силни рими разтърсиха страната, статистиците отчетоха голям спад в продажбата на белия хляб за сметка на "Добруджа". Но това си е проблем на производителите.

Народният певец Николай Славеев пък реши да възпее миньора в нова песен, която също е препоръчително да се слуша десетки метри под земята и по възможност да няма дори миньори там. Тя бе представена тази сутрин в национален ефир, като зад римите стои Агент Тенев. Въпреки, че тандемът Славеев-Тенев смята, че тя ще бъде хит, едва ли ще надмине по известност Веселин-Мариновата "Полиция". Още отсега можем да прогнозираме, че  ще попадне в категорията "Неслушаеми".

Това не е първият химн на миньора, в соцвремената по принцип бе задължително да се възхаваляват работниците, петилетките и производителността.



Неслучайно металургичният гигант "Кремиковци" освен стомана произвеждаше и музика. Сигурно по мазета и тавани все още може да бъде открита плочата "Кремиковски искри", в която са включени песни на много популярни естрадни звезди. Такива бяха времената, трябваше работниците с песен да надскачат дневните норми.

Питаме се обаче сега за какво излизат такива песни с претенциите за химн? Дали певците търсят евтина и кратка слава с подобни творения, които така или иначе ще останат в миманса? Или пък някой има излишни пари и ги влага в това подобие на изкуство?

Лично аз нямам отговор, но пък с нетърпение очаквам нов химн на зеленчукопроизводителите, на шивачките, които работят като роби за минимални заплати, или пък на тютюнопроизводителите. Те с нищо не отстъпват на подопечните на Цветанов.

А защо не и на програмистите. Именно те са едни от малцината, които произвеждат продукти, макар и да не можеш да ги откъснеш от градината.

А тези, които имат сантимент към старото време, могат да си припомнят одите за точните ни стрелци, за космонавтите и за родните "Орли" в небето...




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
10
 
! Отговори
Клетва на бащите преди 11 години
Вярата велика на дедитеГрее с имена, грее във мечти!Клетвата безсмъртна на бащитеСвети с знамена, свети във очи!Препев:Комунисти, комсомолци,Напред сплотени те вървят!те носят изгледите чистиНа свойто знаме, на свойто знамеСветов дар!Знамето се вее над заводи,Вее се във студ, вее се във зной!Партията вечно ще ни води,Смело бий рекорд! Смело в тежък бой!
15
2
 
17
 
! Отговори
1 май преди 11 години
Дружна песен Дружна песен днес да екне песен, песен на труда на сърца ни да олекне да живей, живей труда! Повдигнете си челата о, герои на труда вий творци сте на благата да живей, живей труда! Гордо знамето развейте ето, веч дойде деня нова песен да запеем да живей, живей труда!
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо чудно - нали ни управлява Тато Втори !
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веско рууулззз..
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Българската сцена никога не е била под силно влияние на световната. Тя си има собствени закони, тенденциите в повечето случаи не важат или идват с десетгодишно закъснение."ПРЕКРАСНО. НАРИЧА СЕ СОБСТВЕНА ПОЗИЦИЯ, МНОГО ЦЕНЕНО КАЧЕСТВО ПО СВЕТА. ЯВНО ВИЕ НЕЩО НЕ РАЗБИРАТЕ. ДА НЕ ИСКАТЕ ДА ПЛАГИАТСТВАМЕ?
11
2
 
20
 
! Отговори
Бригадирска песен 1 преди 11 години
Пред нас са блеснали житата окъпани от топъл дъжд и ние вървим <4> нататък, и няма край,и няма край на шир и длъж. Ехо,ехо базкрайна шир и длъж. Ехо,ехо базкрайна шир и длъж. Деца на светлата родина от равнината и града, ний с твърди стъпки <3> ще преминем през нашата млада,нашата млада свобода. Ехо ехо през нашата свобода. Ехо ехо през нашата свобода. И няма край животът бодър и няма край,любов,копнеж. И няма,няма,няма,няма край възхода на героичната младеж.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очаквам и изходни визи да въведат.А после и член 1-ви.На една ръка разстояние сме.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До четящИ кво сега да му забраним на Веско Маринов да пее за миньорите, а чалгаджийките да си пеят за сутеньорите щото техните песни са мноооо качествени така ли?
8
4
 
23
 
! Отговори
Класика преди 11 години
КОМУНИСТИ, КОМСОМОЛЦИ, ПИОНЕРИ Текст: Г. Авгарски Музика: П. Ступел Комунистите родината изграждат, комсомолците със тях строят. Пионери, пионери! Славен път ни чака трудов път. Припев: Комунисти, комсомолци, пионери сме в един и същи строй. Комунисти, комсомолци, пиониери! заедно във труд и бой. ( винаги във труд и бой) Комунистите щурмуват небесата, комсомолците след тях летят. Пионери, пионери! Славен път ни чака звезден път! Припев: Комунисти, комсомолци, пионери сме в един и същи строй. Комунисти, комсомолци, пиониери! заедно във труд и бой. ( винаги във труд и бой) Комунистите воюват със войната, комсомолците на стража бдят. Пионери, пионери! Славен път ни чака трудов път! Припев: Комунисти, комсомолци, пионери сме в един и същи строй. Комунисти, комсомолци, пиониери! заедно във труд и бой. ( винаги във труд и бой)
7
2
 
25
 
! Отговори
четящ преди 11 години
Няма нищо лошо да се посвещават песни на хора и професии, и събития, но да бъдат качествени, и направени с душа...не на конвейра, ...винаги си личи комерсията и евтинджоса
6
1
 
22
 
! Отговори
НРБ преди 11 години
Новите песни просто бледнеят пред старите класики!
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоест за пияниците, за леките жени, за мутрите, за измамниците песни може, обаче за металурзите, хлебари и миньори не може? Я не се излагайте бе пичове.
4
4
 
19
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 11 години
Връщаме се към соца с браншови песниДругари ГЕРБерасти!!!Дружно като мощен партизански отряд да викнем и запеем:КОНГРАЧУЛЕЙШЪН, КОНГРАЧУЛЕЙШЪН, КОНГРА...
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При тоталитаризъм и култ към личността е така - яко подмазване на Вожда:)
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гарантирано от герп!
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека всички заедно да помогнем на Веско Маринов да спре да пее!!!