Високото пеене е шедьовър - били са летни песни по време на жътва

Експерт: Това е сложен многоглас, който се изпълнява от три различни групи
Обновена: 17 дек 2021 15:30 | 17 дек 2021 09:45, Анисия Иванова
0

ЮНЕСКО призна високото пеене от благоевградските села Долен и Сатовча за културно наследство. Характерното за високото пеене е, че това е един много сложен многоглас, който се изпълнява от три различни групи.

"Признаването от ЮНЕСКО беше един много дълъг процес. Кандидатурата е един много сложен и дълъг документ, който трябва да е придружен с видео и снимки, които са подготвени по специфични критерии. Кандидатурата я подготвихме преди осем години и половина. За съжаление, по различни несъвсем коректни пътища, тя беше забавена в Министерството на културата", обясни в "България сутрин" експертът гл. ас. д-р Лина Гергова, която е била в екипа, подготвил кандидатурата ни.

Още по темата

Тя обясни, че това е женско пеене. "Това провикване, което е характерно, хармонизира с другите два гласа и прави една много характерна динамика. Това е шедьовър, който трябва да се слуша със специално с внимание. Този тип песни са били летни песни. Изпълнявали са се по време на жътва", разказа гл. ас. д-р Лина Гергова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът добави, че това пеене не е характерно само за този регион. Тя обърна внимание, че трябва да се признае усилието на тази смесена общност десетилетия да опазят тази традиция.

"Всяка общност и държава има право да кандидатства в ЮНЕСКО. Работата на учените е да подготвят тези кандидатури. България има шест вписвания в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. Има и две вписвания в друг списък за добрите практики. Там е съборът в Копривщица. Изискванията на ЮНЕСКО са традицията да не е спирала и да е запазила характерната си социална функция. Също така местната общност и държавата да полагат някакви усилия да поддържат тази традиция", разясни още гл. ас. д-р Лина Гергова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари