Музикалните предпочитания на българина: 17% харесват чалга, 12% - рок

3% от хората посочват, че обичат да слушат джаз
188
Музикалните предпочитания на българина: 17% харесват чалга, 12%  - рок
Снимка: Pixabay

55% от българите обичат да слушат музика в ежедневието си, защото им действа успокояващо и подобрява настроението им. Много от тях слушат основно или предимно българска музика, но обичат и чужда.
Качеството на музиката също е важно за тях, а не само нейният произход. Радиото остава лидер сред източниците на музика у нас, но все повече българи се обръщат и към музикалните стрийминг платформи и са склонни да плащат за това. Радиото е следвано от телевизията като източник на музика. Youtube също е често използван за музика от българите.

Най-предпочитаните жанрове на българите са поп-фолк, поп и естрада. Те са почти по равно разпределени сред предпочитанията на слушателите.

Това са само част от изводите от първото представително широкообхватно проучване на музикалните нагласи на българите.

"Музикалните навици на българите" е реализирано по поръчка на Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ от Изследователски център „ТРЕНД“. Допитването е проведено в периода 22 ноември - 9 декември 2023г. между 1010 респонденти, слушащи музика, на възраст 16-64 г., от всички административни области на страната.

„Българите много обичаме да слушаме музика, макар и невинаги да плащаме за нея. Но започваме да я ценим и разбираме, че тя има стойност и все повече се нагласяме и да платим, когато искаме много добра музика“, коментира в „Тази сутрин“ Петя Точарова, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти.

„4 от 10 души слушат изцяло или почти изцяло българска музика, но чуждестранната музика също има своя дял. 27% предпочитат чуждестранна музика, а само 4% казват, че въобще не слушат българска музика. Населеното място също влияе на това. В София хората са по-отворени към чуждестранната музика“, посочи Димитра Воева от социологическа агенция "ТРЕНД" пред bTV.

В проучването се открояват и най-слушаните жанрове. Това са поп музиката, поп фолк, естрада, рок музиката и народната музика. Попът и чалгата имат еднакво разпространение – по 1/3 слушат тези стилове. В различните демографски групи дяловете им варират.

„При хората с висше образование ножицата между чалга и поп се отваря по-значително. Те в по голяма степен предпочитат поп музиката. Естрадата също се слуша малко повече от висшисти, при класическата музика също ясно се вижда тази разлика. Влияние оказват и поколенческите различи. При по-възрастните – над 50 години, чалгата е изместена от народната музика и естрадата. Докато тези два стила рядко присъстват сред почитанията на най-младите“, коментира Димитра Воева.

3% от хората посочват, че обичат да слушат джаз.

„Дяловете на пиратство за високи. Около 1/5 признават, че са теглили от Youtube музикален аудио файл/ 12% признават, че го правят от сайтове за торенти. Голям дял от запитаните обаче не отговарят на този въпрос“, посочи още тя.

11% купуват компакт дискове, а плочи – 3%. Близо 1/3 от запитаните посочват, че обичат да посещават концерти. Това не се влияе от доходите им, а доколко обичат музиката.

"Близо сме до другите държави в западния свят и сме доста в крак", посочи Петя Точарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: музикаТрендрадио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
15 ГОДИНИ ЧАЛГА ВЛАСТ, КАКВО ОЧАКВАТЕ.
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Казват ми, че съм русофоб, понеже мразя Путин, но всъщност слушам руска музика, чета руска литература и харесвам руските художници.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой слушат метал за успокоение, но такъв стил в музиката чалга няма в музиката, само в БГ го има този феномен :))) Мъжете си харесват естествените ци ци, но ни се налага да харесваме пластмасовите такива, всичко е до възприятия :)))
60
13
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 2 месеца
На мен не ми пречи метъла, но въпросните индивиди и аз ги мразя, щото мразя лицемери. На концерти на Сашо Роман и Радо Шишарката винаги гъмжи от метъли.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 51. Джаза е особена категория, особено критиците и почитателите, които непременно ще ти съобщят гордо че джаза не е за всеки и трябва да си ултраинтелигентен, свръобразован и духовно извисен за да разбереш какво крещи певачката или какъв е тоя шум който създава групата за музициране. Разбира се има и слушаем джаз, но той е малко.
58
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
17 мига от пролетта. Сорри прациента 17% ат пролетарии!
57
9
 
1
 
! Отговори
Бай... преди 2 месеца
Чалга forever !
56
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А путин каква музика слуша?
55
2
 
0
 
! Отговори
Hoqsan преди 2 месеца
До АнонименКое не е така?
54
8
 
2
 
! Отговори
ВОЛЕН преди 2 месеца
Единствената музика която обичам е коледната само защото значе че ще се коли прасето.Тая година на къв *** съм хвърлил око, от сега едвам ходи от сланина.
53
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А за "Класическа музика" въобще не подлежи на допитване в про3Тажкото общество!
52
15
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Има Българска чалга както и турска с мазно кафенце но има и американска чалга от ниската прослойка на обществото което някой казват че не било чалга!А наркоманите от битълс към какво спадат?На Eлвис който умира от свърхдоза карайки колата си трябва ли да сме му фенове?
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В тоя сайт цифрите ми мязат на едно към гьотере. 17 процента от руснаците подкрепят инвазията в Украйна, 17 процента слушат чалга в България. Нещо клавиатурата ви е зациклила на 17 ми се струва
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"3% от хората посочват, че обичат да слушат джаз." - Горе-долу отговаря на броя на хипсртърите в София, като част от населението...
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-ми харесва също да слушам съвременните набедени групи за българска народна музика. Особено ми харесва чуека с детското барабанче, който каквато и песен да се изпълнява си цъка на него едни и същи ритми с пръчиците ти иде да му го налупиш на глъвътъ че и се чува особено дразнещо на фона на музиката.
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макрон ви каза да заминавате за фронта хахахаха, той много ви обича...
47
4
 
0
 
! Отговори
Im-дртiйУАЙТBOY! преди 2 месеца
До Анонимен /н-р 33/... по-скоро искаш да намекнеш че Волфганг АМАДЕУС е много добре трениран и високоерудиран обучен ПЛАГИАТ, който майсторски си прави заемки от тези барокови и др. предКЛАСИЦИ, префасонирайки по съответния модерен н/н известната дотогава классическа музика... В наши дни типичен пример за такива трикс е ГОРАН БРЕГОВИЧ от Bijelo Dugme, заимствал и преработил по нашенския фолк-маниер редица песни на /Карлос/ САНТАНА, /Род/ АРДЖЪНТ и още 2-3 съвременни световни музиканти...
46
5
 
8
 
! Отговори
17% харесват чалга преди 2 месеца
Контингента на ГЕП.
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българина е слуга на западната олигархия и винаги демонстрира комплексите си като се мазни на западняците а те го презират. Останалите българи са достойни ала са малцина...
44
10
 
14
 
! Отговори
ЗАЛАГАЙТЕ : преди 2 месеца
РОКА Е ЗА ЕВРОБЪЛГАРИТЕ..... ЧАЛГАТА Е ЗА БГ РУСОФИЛИТЕ...