–етрото е на мода: »нтересът към грамофонните плочи е все по-гол€м

ѕлочата е "книгата на музиката", казват любители
21 апр 2024 17:47, Ќели ’ристова
16
–етрото е на мода: »нтересът към грамофонните плочи е все по-гол€м
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ќт н€колко години се наблюдава все по-гол€м интерес към грамофонните плочи, включително и от младите хора, разказаха за Ѕ“ј експерти.

“ози уикенд в ƒома на киното в —офи€ базар за плочи събра почитатели на музиката, които търс€т звук, различен от дигитални€.

јналоговата култура отдавна се върна в Ѕългари€, коментира ћаргарита Ѕорисова от "ƒюк€н ћеломан", организатор на базара. ќще от около преди пет години, малко преди пандеми€та, включително и в световен план интересът и продажбите на грамофонни плочи достигнаха нивото отпреди момента, в който навлезе компактдискът, тоест началото на 80-те години. ќттогава се наблюдава все по-гол€м растеж, отчита т€.

—поред не€ слушането на плочи е необходимост. ѕлочата е "книгата на музиката", защото е ц€лостен предмет на изкуството - не само това, което е записано вътре, самата обложка, материалите, включени за четене, предразполагат, изискват от слушател€ да седне, да забави всекидневни€ бърз ритъм и да чуе музиката. “ова е по-скоро като ритуал и стои, по наше мнение, в основата на възраждането на интереса към плочата, см€та т€ и допълни, че общуването с предметни€ израз на културата н€ма как да изчезне.

ћаргарита Ѕорисова об€сни, че плочата всъщност е най-трайни€т носител, който съхран€ва най-добре музиката и даде пример, че дискове, които са записвани преди 25-30 години, вече дават проблеми. –азбира се, всеки предмет има нужда от обгрижване. јко човек пази плочите си и има отношение към т€х, те ще го надживе€т, см€та т€.

ѕо нейни наблюдени€ гол€м е и интересът на младите хора към "книгата на музиката". “ази тенденци€ също е свързана с това - слушането на грамофонна плоча е ритуално действие, човекът е устроен така - да пипне, да види, да общува с предмета на изкуството, коментира експертът.

ƒигиталната ера помага и допринас€ за по-лесно достигане до любимата музика, но любимата музика човек иска да € притежава, да може да € сподели, да € покаже. »ли, както са ѝ казвали нейни при€тели: "Ќ€ма как да поканиш н€кого, за да му покажеш своите MP3-ки вкъщи, но можеш да го поканиш да покажеш колекци€та си от грамофонни плочи". —поред не€ MP3-ките отдавна са изместени от плочите. «абел€зала е, че хората си помагат с т€х да чу€т първоначално музиката и да се запозна€т с не€, но когато вече са сигурни кои са любимите им музиканти и албуми, искат да ги притежават на плоча или на компактдиск. “€ разказа, че и към компактдиска се забел€зва възвръщане на интереса, особено от страна на младите хора, които искат да имат нещо на любими€ си артист, а и общуват помежду си, като си показват и размен€т дискове.

—поред не€ всички музиканти, ако имат такава възможност, биха издали на плоча, защото това е носител€т, който показва, че е най-траен, а и най-при€тен за повечето хора. √рамофонната плоча ни дар€ва с мекота и топлина на звука, ко€то н€ма друг носител, коментира т€ и об€сни, че музиката от грамофонна плоча, слушана на адекватна система, предлага звука, който е най-близо до живото звучене. "ћожете да си организирате, ако имате хубава система и добро издание, миниконцерт у дома - много хора го предпочитат".

ћаргарита Ѕорисова разказа, че в Ѕългари€ от години има много колекционери на плочи. ’ората, които сега започват да прав€т колекции, тръгват през любимите си неща - "Ћед цепелин", " уин", ƒайър стрейтс" и особено "ѕинк флойд" - The Dark Side of the Moon ("“ъмната страна на Ћуната") е един колосален албум, който всеки иска да притежава в колекци€та си, отбел€за т€ и допълни, че обложката му също е прозиведение на изкуството, направено от студио "’ипнозис".

ћартин  оцев, един от участниците в пазара, също отчита увеличаване на интереса към плочите от н€колко години насам. »ма стари колекционери, има и такива, които тепърва се запалват, има и ученици, които си купуват плочи далеч отпреди т€хното време, разказа той. » според неговите наблюдени€ интересът към компактдисковете се възвръща.


¬ Ѕългари€ има колекционери с над 10 хил€ди плочи, об€сни  оцев. “ези, които колекционират, предпочитат да закуп€т първите, оригинални издани€, а масови€т потребител предпочита нещо по-евтино. ѕлочи могат да се намер€т и за 10-20 лева, но има и много скъпи.

—поред него младите хора се връщат към плочите заради желание за изб€гат от действителността, в ко€то всичко е "супер синтетично". »ма вс€какви онлайн формати, но възможността да се докоснеш, да пипнеш, дори ритуалът да почистиш прахта от плочата - тези неща пристраст€ват, см€та  оцев.

јналогови€т звук е по-реален, по-близък до реалното звучене, коментира той и отбел€за, че най-добрите записи са тези, които са правени на живо с един-единствен микрофон, без миксове и намеси.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


16
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
16
0
 
1
 
! ќтговори
rambaldievskievich преди 3 седмици
ћно'о си прос' бе н€кой! јма мно'о, бе! Ќапра'о проздт. 'баси!...
15
11
 
2
 
! ќтговори
Ќ€кой преди 4 седмици
√лупости и измишльотини за зомбирани, лековерни, наивни лаици. ўе сравн€ват аналогови€ "«апорожец" с дигитални€ "ѕорше “айкан", ха, ха, ха.
14
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ѕлочите са супер, ако имаш шерпи да ги нос€т и едни излишни 1000 лева на месец.
13
0
 
2
 
! ќтговори
до 10 преди 4 седмици
»здал, ама друг път. “и да не си на десет?
12
1
 
5
 
! ќтговори
11, преди 4 седмици
Ќа ттебе ти е отминало времето. ѕлочите не са за удобство, а за колекционерство. Ќедостатъците, които изтъкваш са всъщност предимство. » сега има плочи по 350-400 лева на обикновени€ пазар, които се см€тат дори за инвестици€.
11
5
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
Ќа плочите им отмина времето - не са удобни за използване. ќтделно са и много големи и заемат м€сто.
10
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
и грамофони започнаха да продават, навремето Ѕалкантон е издал всички песни на Ѕийтълс
9
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
Ќ€ма лошо, нека хората си имат хобита. √рамофонът създава романтика.
8
4
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
Ќ€ма хубави стерео мини системи.ѕреди 20 години имаше 10 големи марки със десетки модели. —ега има некви грозни бидонести уредби с насилен бас никви средни и изкривени високи. ’убавите компоненти са с размерите на съндъци и цени на автомобил.»наче грамофонът си е класика. »ма огромна разлика между качеството на звукът на различни носители.Ѕих си купил хубав грамофон но н€ма хубави стерео мини системи.
7
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
јко се пази матрицата, звукозаписната компани€ просто пуска нов тираж. Ќо сега печел€т от маниаци като пускат дългосвиреща плоча във формат отделните изпълнени€ на 45 оборота на отделна плоча. “ова се опакова заедно с информационни материали.
6
6
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
Ќ€мам нерви да се разправ€м с грамофони и с плочи. ƒа търсиш в шкафа, да € вадиш, да € бършеш от праха, постав€ш, наглас€ваш. “аман седнеш на масата и аха да отпиеш от питието - щрак плочата свършила и тр€бва да ходиш да обръщаш. ¬същност и при€телите ми с грамофони не го прав€т. ѕросто ги колекционират и слушат грамофона три пъти годишно.
5
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
»ма много новопресовани плочи. „уд€ се, менте ли са, китайски ли са, кви са.
4
4
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
Ќе слушам изброените.
3
13
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
—нибизъм. Ѕългарина почна да се замогва и започва да се заиграва с подобни неща. ѕлочи, екзотични почивки, снобарски заведени€...  атерим се по пирамидата на ћаслоу.
2
2
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
јбе, ако имаш свободно време да се занимаваш. ѕлочата е красиво нещо с текстове и снимки.
1
5
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
He че е мода, а просто звукът е аналогов, н€ма мачкане, позвол€ва широка динамика, технологи€та на производство е елементарна и съвременните грамофони са по-добре конструирани. »ма и цифрови формати с добро качество, но изискват много м€сто. ¬€рно вече и носителите на информаци€ нос€т огромни обеми, но... ѕон€кога и хората гледат кое е по-достъпно.