Изпратиха Наим Сюлейманоглу като национален герой на Турция

Улиците около джамията бяха изпълнени с хиляди хора
Обновена: 19 ное 2017 15:01 | 19 ное 2017 13:56, Елка Василева
206

Снимка: БТА

 

Джамията Фатих, голямата представителна мюсюлманска обител на Истанбул, днес преля от хора, дошли за участие в погребалния обред на трикратния олимпийски и световен шампион Наим Сюлейманоглу, който почина вчера на 50-годишна възраст.

Както приживе всяко участие на Наим на състезание събираше много хора, така и изпращането на легендарния щангист във вечния му път бе толкова многолюдно, което е рядкост дори за мегаполиса Истанбул.

Още по темата

Улиците около джамията бяха изпълнени с хиляди хора не само от Истанбул, но и от всички краища на Турция. Имаше много хора и от България - от родния край на Наим, спортисти и приятели.

Специално за да изпрати Сюлейманоглу във вечния му път със самолет от Атина тази сутрин в Истанбул пристигна гръцкият щангист Леонидис, който приживе бе съперник на Наим в щангите.

Леонидис дойде по покана и със съдействието на турския министър на спорта и младежта Осман Бак.

Погребалният обред за Наим бе като за национален герой на Турция. Ковчегът бе обвит с турското знаме. Войници застанаха на почетна стража.

В първия ред на почетната редица на обреда, в която участват само мъже и се ръководи от ходжа, застанаха премиерът Бинали Йълдъръм, министърът на спорта и младежта Осман Бак, бившият премиер Ахмет Давутоглу, синът на покойния президент Тургут Йозал - Ахмед Йозал, съветникът на Ердоган по спорта Хамза Йерликая, близки, съратници, между които приемникът му в щангите Халил Мутлу.

Дипломати от българското генерално консулство също присъстваха на церемонията. Генералното консулство в Истанбул изпрати венец.

"Наим е нашият национален герой в щангите, ние загубихме една легенда, той постигна успехи, каквито никой друг спортист в нашата страна досега не е постигал, днес го изпращаме във вечния му път. Кончината му е голяма загуба за нашия народ. Вечна и светла да е паметта му", каза премиерът Йълдъръм.

Премиерът бе от първите, който понесе на рамо ковчега с тялото на Наим. В мюсюлманската традиция мъжете носят на рамо ковчега с покойника, като се сменят, за да може всеки да го носи.

Гръцкият щангист Леонидис ще се запомни с жеста, с който се прости със своя някогашен съперник - целуна ковчега му.

"Днес е много тъжен ден не само за турската, но и за световната тежка атлетика. Наим Сюлейманоглу остава най-големият щангист на века. Кончината му е голяма загуба за всички. Бяхме съперници на подиума, но приятели в живота. Благодарение на него аз станах по-добър щангист, защото за всички нас той бе еталон. Никой обаче не можа да го достигне", каза Леонидис.

След това кортежът се отправи към гробището Едирнекапъ, където ще бъде погребан Наим Сюлейманоглу.
 

/БТА/
 


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България го създаде като спортист и човек, Турция го загроби с наркотици и алкохол...
ФАКТ!
Лека му пръст на Наим, голям спортист и човек беше!
79
3
 
15
 
! Отговори
Омуртаг преди 1 година
Вечна му памеп! Той ще е символ на приятелството между двата народа.
78
10
 
33
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
Поклон пред най-големия щангист , който се е раждал на земята.Велик шампион и голям човек , той никога не забрави каде е роден и за кой флаг се бореше.Тези неща не го разкъсваха , а напротив те го караха да се бори за помирение и човечност.Поклон
77
20
 
25
 
! Отговори
xyz преди 1 година
Българите градят щастието си върху нещастието на малцинствата.
76
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той ако беше щастлив в новата си "родина" нямаше да се гътне на 50 години. С побеляла от много "радости" глава. Пропи се от мъка. Може 10 пъти да го направите герой, вие го загробихте.
75
12
 
43
 
! Отговори
СБОГОМ ШАМПИОНЕ! преди 1 година
ТИ БЕШЕ И ЩЕ СИ ОСТАНЕШ ВЕЛИК!!!!!
БОГ ШЕ НАКАЖЕ ТИЯ ...КОИТО ТЕ ИЗГОНИХА ОТ РОДИНАТА!
/....ако не Бог--то, и ние ще се постараем.../
74
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хляб и зрелища, старо като света. Толкова сте елементарни :-).

Разликата с Григор е само дисциплината и езика, сиренцето в капана е едно и също ;-).
73
10
 
6
 
! Отговори
Не ме инетресува преди 1 година
До 73

Не ме интересува незначителното ти мнение.
72
16
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ Е НАШАТА ГОРДОСТ - ШАМПИОН НЕ САМО НА ЩАНГИ,
НО ШАМПИОН И ПО СЪРЦЕ И ДУША, НЕ ПРЕГЛЪТНА ФАКТА - ЧЕ ПО ДОКУМЕНТИ ГО ВОДЕХА ОТ 1984 ГОДИНА - НАУМ ШАЛАМАНОВ, ТОЙ НЕ БЕШЕ НАУМ ШАЛАМАНОВ,
ТОЙ БЕШЕ НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ, И 2 ГОДИНИ ПО КЪСНО - 1986 ГОДИНА - ЗАМИНА ЗА ТУРЦИЯ ЗА ДА СЕ КАЧВА НА ПОДИМА И ДА ПЕЧЕЛИ МЕДАЛИ КАТО НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ, ЗАЩО НЯМАШЕ ТАКЪВ ФАЛШИВ ЧОВЕК - НАУМ ШАЛАМАНОВ,
ЗАТОВА ГО ИЗПРАЩАТ С ТОВА ЗНАМЕ - НЕ САМО ЗАЩОТО Е ШАМПИОН ПО ЩАНГИ,
ТОЙ Е И ПАТРИОТ
71
17
 
26
 
! Отговори
До 72 преди 1 година
Едва ли имаш пари за себе си какво останало да даваш на други, гледай си Гришо който говори по-зле българския от Наим и бъди горд патриот серсемино !
70
40
 
11
 
! Отговори
Не ме инетресува преди 1 година
Пет пари не давам за този национален предател.
69
23
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
НАИМ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ СПОРТИСТИ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА,
НО, В НЕГО ИМА И ДРУГ ГЕРОИЗЪМ - ВЕЛИК ГЕРОИЗЪМ, КОЙТО НИКОГА НЯМА ДА СЕ ЗАБРАВИ, СМЕНИХА МУ ИМЕТО ПО ДОКУМЕНТИ - И ТОЙ ИЗБЯГА В ТУРЦИЯ ,
А ТУРЦИЯ ГО ПРИЕ ! СМЯНАТА НА ИМЕНАТА ПО ДОКУМЕНТИ - ТРАЯ САМО 5 ГОДИНИ - ОТ 1984 - 1989 - КОГАТО СЕ СРИНА ЦЕЛИЯ КОМУНИЗЪМ, ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ ТУРЦИЯ БЕШЕ В ЕДИН ОТ НАЙ-СЛАБИТЕ СИ ПЕРИОДИ, НО ЧРЕЗ НАИМ - ТУРЦИЯ ДАДЕ СИГНАЛ НА ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ - ЧЕ НЕ СА САМИ - И НЯКОЙ МИСЛИ ЗА ТЯХ, И РАНО ИЛИ КЪСНО.....
68
9
 
53
 
! Отговори
ГОЛЯМ Сюлейманоглу преди 1 година
Наим Сюлейманоглу за щангите е като Пеле за футбола, Майкъл Джордан за баскетбола, Шумахер за формулата и т.н. Може само да сме горди, че такъв човек е роден и живял в България и да се замисилим защо е отишъл другаде, гледах едно интервю по-турската телевизия преди 3-4 години и обширно го питаха за успехите му и дали има за нещо което да съжелява през годините му в спорта и той отговори с насълзени очи "Съжелявам, че ми смениха името" ВЕЛИКАН КАТО СПОРТИСТ И ЧОВЕК ЗАГУБИ СВЕТА ! ! !
67
11
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
Почивай в мир , Наим !
Наим е роден в с.Птичар, община Момчилград, област Кърджали, Халил Мутлу също е роден в Момчилград , ако питате Ердоган , нали занете какво ще ви каже - населено място със 99 % турци . По принцип Ердоган лично участва в носенето на ковчега ( на хора които е уважавал), но днес партията му имаше конференция, а той е и председател на партията .
66
7
 
50
 
! Отговори
Деси преди 1 година
До умен:Нарочно изгледах всичките му интервюта той никъде не говори с омраза за българите и България точно обратно.Днес всички българи се гордеем с Г.Димитров но по логиката на някои *** той също е предател защото за всичките години само 2пъти е играл за България.P.S.А за съжаление нашият тенесис говори по лошо български от Наим които е 30години извън страната
65
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По всичко изглежда, че по време на погребалния обред на великия щангист Наим Сюлейманоглу, никой не е намерил за нужно да спомене първата му родина, където той беше създаден като спортист... Това е не по-малко пренебрежение за България от репликата за славянската писменост и ... македонските земи. Повторение на бурните реакции от края на месец май тази година обаче не се очакват. Напротив, очаква се всеобщо спокойствие. В България винаги е било важно не толкова какво се казва, а кой го казва.
64
12
 
62
 
! Отговори
Desi преди 1 година
Поклон шампионе!
63
61
 
24
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
Недостойните хора не заслужават уважение!!!!!!
62
37
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пийте по некоя ракия за негово здраве и те така.
61
42
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кръчмарите в турция са най на загуба