Арабската лига към САЩ: Ерусалим – столица и край на мира

Йордания: Решението ще предизвика гняв сред мюсюлманите
Обновена: 4 дек 2017 08:23 | 4 дек 2017 08:20, Анисия Иванова
66
Арабската лига към САЩ: Ерусалим – столица и край на мира
Снимка: БТА

Признаване на Ерусалим за столица на Израел от правителството на Доналд Тръмп ще насърчи фанатизма и насилието и няма да е от полза за мирния процес между израелци и палестинци, предупреди снощи лидерът на Арабската лига, предаде Франс прес.

"Жалко, че някои настояват прилагането на тази стъпка, без изобщо да се вземат предвид опасностите, които тя представлява за стабилността в Близкия изток и целия свят", заяви пред журналисти в Кайро генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит.

Йордания също предупреди вчера президента Тръмп до какви опасни последици може да доведе такъв ход от негова страна, на фона на спекулациите, че той може да се произнесе по въпроса още тази седмица, предаде ДПА.

"Такова решение ще предизвика гняв сред арабите и мюсюлманите, ще увеличи напрежението и ще опропасти усилията за постигане на мир", написа в "Туитър" йорданският външен министър Айман Сафади.

Палестинците искат Ерусалим за столица на бъдещата си държава, а международната общност не признава претенциите на Израел над целия град - дом едновременно на юдейски, мюсюлмански и християнски светини.

Тръмп все още не е решил дали да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град, чиято източна част палестинците искат за тях, обяви зетят на Тръмп и негов близък съветник Джаред Къшнър, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс. Къшнър обясни, че президентът на САЩ продължава да претегля голям брой факти преди да оповести решението си по въпроса - нещо, което се очаква да стане следващата седмица.

Преди няколко дни представители на администрацията на Тръмп казаха, че той се готви да признае Ерусалим за столица на Израел - ход, който би променил датиращата от няколко десетилетия позиция на Съединените щати по въпроса - но за пореден път ще отложи преместването на посолството на САЩ от Тел Авив. Според тях президентът ще обяви своето решение в сряда.

Статутът на Ерусалим е един от най-мъчните проблеми пред решаването на израелско-палестинския конфликт. Палестинците искат източната част на града, окупирана от Израел през 1967 г. и анексирана от него, за столица на бъдещата си държава. През юли 1980 г. Израел обяви Ерусалим за своя "вечна и неделима" столица - акт, който не е признат от международната общност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
13
 
! Отговори
Уф! преди 6 години
Йерушалаим винаги е бил разделен на две. Какво пречи да си остане така. И арабите и евреите трябва да приемат мулти-култи-тУ. На нас така ефективно ни го набиха в главите мулти-кулитУ. Защо само християните да ни облъчват с мулти-култи и да ни съдят за "език на омразата" и пр. измислени в лабораториите на болни умове идиотии? Сега е ред на юдеи и мюсюлмани да приемат мулти-култи веднъж и завинаги. Защо само ние да сме изолирани толерантни мулти-мутирали ***?
19
5
 
11
 
! Отговори
майорски преди 6 години
Евреите докато не си намерят майстора няма да мирнат! Какво значение има къде е столицата им ?На турците да не е в Истамбул/Цариград ???На нас столицата ни да не е в Преслав/Плиска/В.Търново или в Охрид !?Израел само си създават проблеми с безкомпромисната си полтика, а после се чудят защо цял свят имал нещо против тях !?и ако в началото на държавата им (50-60те години на миналия век) е сработвала тази политика то сега:Така не се изгражда нация а врагове ...
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Някой да обясниИдете в Източен Ерусалим. Там ще Ви обяснят детайлно какви точно са основанията за претенциите им.Успех!
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - младата монотеистична религия в света е гербианство. По едно време всред застаряващите селски парчета пт женски род имаше наченки на Бойкоянство, но с възрастта и шкембето отшумяха.
16
3
 
14
 
! Отговори
Хо преди 6 години
Не става ясно как най-младата монотеистична религия след юдаизма и християнството има такива претенции към Йерусалим, който почти не се споменава в корана?! А това да плашиш с гнева на фанатизирани религиозни маси е опит за държавен терор на религиозна основа!
15
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Тръмп! Най-после един западен лидер, който да не е ислямофил! Как само се изгаври с пакистанското кметче от Лондон и с баба Меркел-ислямофилката. Тръмп е германофоб и това ме устройва защото вече и аз съм германофоб! Израел е последната немюсюлманска крепост в Близкия Изток. Тово подлудява ислямските ненормалници, жертва на маймунски инцест. Юдеите да не се свенят, а да хвърлят колкото се може по-големи бомби над муслимските чутури :)))) Пазете Божи Гроб от чумата!
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХитлерХитлер е най-големия ***. Ако му рукаше за Европа и за бялата раса, нямаше да изби десетки милиони бели красиви славяни-християни, а в същото време да поддържа дружба с ислямския свят - факт!!! От НЕМЧУЛЯТА нищо добро не е дошло!! Те първи се отказаха от християнството (реформацията е сатанинско извращение на истинското християнство), те създадоха комунизма и нацизма и изклаха милиони християни! Харесват си исляма от време оно! Сега просто ни го нарагат!!
13
8
 
12
 
! Отговори
Хитлер преди 6 години
Аз знам как се лекува еврейката алчност.
12
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерусалим е християнски! Маймуните нямат доказателство, че са създали нещо там. Израел и САЩ бранят нашата вяра докато други много "православни" ...се крият в мишата си ядрена дупка.
11
8
 
20
 
! Отговори
Някой да обясни преди 6 години
От къде на къде мюсюлманите имат някакви претенции към Йерусалим? Той си е еврейски град и древна столица от време оно. Там е свещеният хълм и Храма, Стената на плача и изобщо не може да им се отрече на евреите, че си е техният свещен град. Християните имат свещени места там заради разпъването на Исус и Божи гроб и затова могат да претендират за правото да бъдат допускани на поклонение там. Но мюсюлманите какво общо имат с този град и от къде на къде третата им най-важна джамия била там?
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** щели да се нервират! Муахахахах! Те по нервирани от сега могат ли да станат. Колят ни по улиците! Чалните трябва да се нервират с атомни бомби и да се изчистят от лицето на земята
9
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе хора, вие не загрявате явно, че исляма за пореден път е тръгнал на завоевателен поход срещу християнството и те са нашия враг номер едно! Врагът на моят враг е мой приятел! Какво ви пречи Израел? Нека ги трепе! Завайкали се за някакви диваци дето ще ви отрежат главите и ще ви изядат сърцата и няма да им мигне окото. БИ преди 1400 години е завладян от сатанинския ислям, а преди това е бил православен!!!! (византийски). Мюсюлманите провеждат геноцид над християните до ден днешен там!!
8
17
 
15
 
! Отговори
българина преди 6 години
Кои са сащ че да решават? Отделен е въпроса че израел няма място там изкуствена държава. А арабатите каквоги интересува коя е столицата? До предния ималко е години без израел и християнството е било мнооого по силно точно тогава. Израел е против всички, защото са богоизбрани! Ако е така защо светия огън пламва само при православен патриарх?
7
8
 
25
 
! Отговори
Като се замисли.. преди 6 години
..човек, много му става интересно как така Източен Ерусалим е анексиран от десетилетия, а санкции към Израел - никакви....Странно!
6
14
 
24
 
! Отговори
невероятно но факт преди 6 години
Израел пази Божи гроб , ако Го дадът на арабите ще затрият всичко Християнско !
5
18
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
под влияние на тьпия си евреиски зет брокерьт ще настьпи мотиката
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добъ ход на Тръмп ако насърчат фанатизма ще го отнесат третополовите, че коптора им е пълен със всекаква ***. Либерастите са пътници.
3
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като международната общност не признава Ерусалим за столица на Израел, не би трябвало да има никакво значение какво ще каже Тръмп.
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали това е целта. Важното е колониалния краварник да е добре. 20 трилиона дълг освен чрез някакъв конфликт няма как да бъдат покрити.
1
13
 
36
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
На Израел кога санкции ще се наложи справедливата международната общественост? Окупиран и анексиран град от 1967 година и първи дружки с "великите и справедливите" САЩ. Къде оная парцалеса Ники Хейли от ООН да кряка за анексия?