Арабската лига към САЩ: Ерусалим – столица и край на мира

Йордания: Решението ще предизвика гняв сред мюсюлманите
Обновена: 4 дек 2017 08:23 | 4 дек 2017 08:20, Анисия Иванова
66
Арабската лига към САЩ: Ерусалим – столица и край на мира
Снимка: БТА

Признаване на Ерусалим за столица на Израел от правителството на Доналд Тръмп ще насърчи фанатизма и насилието и няма да е от полза за мирния процес между израелци и палестинци, предупреди снощи лидерът на Арабската лига, предаде Франс прес.

"Жалко, че някои настояват прилагането на тази стъпка, без изобщо да се вземат предвид опасностите, които тя представлява за стабилността в Близкия изток и целия свят", заяви пред журналисти в Кайро генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит.

Йордания също предупреди вчера президента Тръмп до какви опасни последици може да доведе такъв ход от негова страна, на фона на спекулациите, че той може да се произнесе по въпроса още тази седмица, предаде ДПА.

"Такова решение ще предизвика гняв сред арабите и мюсюлманите, ще увеличи напрежението и ще опропасти усилията за постигане на мир", написа в "Туитър" йорданският външен министър Айман Сафади.

Палестинците искат Ерусалим за столица на бъдещата си държава, а международната общност не признава претенциите на Израел над целия град - дом едновременно на юдейски, мюсюлмански и християнски светини.

Тръмп все още не е решил дали да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град, чиято източна част палестинците искат за тях, обяви зетят на Тръмп и негов близък съветник Джаред Къшнър, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс. Къшнър обясни, че президентът на САЩ продължава да претегля голям брой факти преди да оповести решението си по въпроса - нещо, което се очаква да стане следващата седмица.

Преди няколко дни представители на администрацията на Тръмп казаха, че той се готви да признае Ерусалим за столица на Израел - ход, който би променил датиращата от няколко десетилетия позиция на Съединените щати по въпроса - но за пореден път ще отложи преместването на посолството на САЩ от Тел Авив. Според тях президентът ще обяви своето решение в сряда.

Статутът на Ерусалим е един от най-мъчните проблеми пред решаването на израелско-палестинския конфликт. Палестинците искат източната част на града, окупирана от Израел през 1967 г. и анексирана от него, за столица на бъдещата си държава. През юли 1980 г. Израел обяви Ерусалим за своя "вечна и неделима" столица - акт, който не е признат от международната общност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари