Отговорете! По-добре ли живеем днес, отколкото преди 50 г.?

Европейците виждат последния половин век като период на прогрес
6 дек 2017 20:10, Екип на Investor.bg
163
Отговорете! По-добре ли живеем днес, отколкото преди 50 г.?
снимка: Ройтерс

Преди 50 години светът беше много различно място. Съединените щати и техните съюзници бяха заключени в Студената война със Съветския съюз, персоналните компютри и мобилните телефони бяха научна фантастика и голяма част от населението на света все още не се бе радвало на добър живот и материално благосъстояние.

Много държави се озоваха на важен кръстопът - независимо дали става въпрос за военен конфликт между Израел и неговите арабски съседи, граждански права и военни протести в САЩ или съветски танкове, които разбиват Пражката пролет в Чехословакия.

Докъде смятат, че са стигнали хората, в сравнение с преди 50 години? Pew Research Center зададе този въпрос на близо 43 хил. души в 38 държави по света.

На национално ниво някои от най-положителните оценки за напредъка през последните 50 години се срещат във Виетнам (88% казват, че животът е по-добър днес), Индия (69%) и Южна Корея (68%) - все общества,които са преживели драматични икономически трансформации от края на 60-те години, да не говорим за края на въоръжения конфликт в случая с Виетнам.

Мнозинството в Турция (65% смятат, че днес животът е по-добър) също споделя чувство за прогрес през последните пет десетилетия. В някои от по-развитите страни нагласите са същите - 65% в Япония и Германия и 64% в Холандия и Швеция, които са на същото мнение.

Но не всеки е убеден, че животът днес е претърпял подобрение в сравнение с миналото. Американците са разделени по този въпрос: 41% казват, че животът е по-лош, докато 37% са на противоположната страна. В същото време, половината и дори повече от гражданите на държави от Италия (50%) и Гърция (53%) до Нигерия (54%) и Кения (53%), Венецуела (72%) и Мексико (68%) смятат, че животът е по-лош.

Уникалните исторически събития в отделните държави не могат да бъдат пренебрегнати, когато става дума за това защо обществото е по-позитивно или по-песимистично за настоящето.

Анализът на Pew обаче показва, че настоящата икономика е силен индикатор за това дали хората казват, че животът е по-добър днес, отколкото преди 50 години, вземайки предвид демографски фактори като доходи, образование, пол и възраст. В анализираните държави хората с положителни виждания за настоящата икономика е с 30 процента по-вероятно да кажат, че животът се е подобрил за хора като тях.

Например във Виетнам, където 91% казват, че икономическите условия са добри, съответстващите 88% казват, че животът е по-добър за хора като тях в сравнение с преди 50 години. И във Венецуела, където само 20% казват, че условията са добри, 10% казват, че животът е по-добър за хора като тях. Като цяло корелацията между икономическите оценки и възгледите от миналото е доста силна (+0,68).

Какви са регионалните вариации вижте в продължението на материала в Investor.bg


163
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
1
 
! Отговори
Не! преди 10 месеца
Категорично не!!! Живеем много по - зле, макар технологиите да са напреднали страшно много. Стресът днес е неописуем и хората са загубили ценностите си....
134
0
 
0
 
! Отговори
Малкото Моче преди 10 месеца
Ами, защо не го върнем, соца имам предвид ?
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Реалист

Аз играя ММОта с телефона, но с други деца ...
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз живея по+добре. Останалите, можете *** ...
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че те, в някои от изброените републики, хората не живеят повече от 59 години бе, откъде ша помнят.
130
0
 
1
 
! Отговори
Трак преди 10 месеца
Най смешното е , че мнозинството от харесващите миналото , не са били родени преди 50г..А тези , които са живяли тогава , масово предпочитат сегашното положение.Странно , но факт.
129
0
 
1
 
! Отговори
extremist преди 10 месеца
До Мечо : KOЛКО СЛИВОВА УДАРИ , ПРЕДИ ДА НАПРАВИШ СРАВНЕНИЕТО МЕЖДУ НАС И ФИНЛАНДЦИТЕ ?
128
1
 
2
 
! Отговори
extremist преди 10 месеца
По-добре ли живеем днес, отколкото преди 50 г.? - НЕ ; В ПОСЛЕДНИТЕ 25г ИМА ПОВЕЧЕ СВЕТОВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ КРИЗИ ОТ КОЛКОТО ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПЕРИОД НА СТУДЕНАТА ВОЙНА. В ПОСЛЕДНИТЕ 25г ИМА ПОВЕЧЕ ВОЙНИ ОТКОЛКОТО ЗА ЦЕЛИЯ ПЕРИОД НА СТУДЕНАТА ВОЙНА (ПРЕДИ 2-3г, СИ НЯМАХТЕ ПРЕДСТАВА КАКВО Е "МИГРАЦИЯ", И СЕ ПРИСМИВАХТЕ КОГАТО ВИ СЕ ПИШЕШЕ В ТОЯ ФОРУМ, НА КЪДЕ ОТИВАТ НЕЩАТА). ПО-ДОБРЕ ДНЕС ЖИВЕЯТ САМО НАЙ-БОГАТИТЕ, А БЕДНИТЕ СТАВАТ ПО-БЕДНИ
127
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Да в ония години имаше хора които си хранеха прасетата с хляб защото беше твърде евтен..водара се плащаше два пъти в годината и само по селата бяха останали печки на дърва...картите за лагер на децата за по двайсет дена отдих пет лева и нулева безработица..шайките в Белене ключовете под черджето..пиене и храна и чисти плажове..
126
0
 
3
 
! Отговори
seira преди 10 месеца
ОТГОВОРЪТ НА БЪЛГАРИНА:

"КОЙ ПИТА?"
125
11
 
11
 
! Отговори
За другите не знам преди 10 месеца
Аз живея много по-добре от родителите ми преди 30 години.

Имам образование което ми дава доста пари, знам езици, пътувам по света

Знам че не всички са така, но при соца работехме за бекапето и активните
124
16
 
17
 
! Отговори
Мечо преди 10 месеца
Скоро четох едно сравнение между нас и финландците, през1945г.те имали среден доход на човек два пъти ,колкото българина ,а за 1989г средния доход при тях е десет пъти по голям от нашия! Това сравнение достатъчно ли е за носталгиците по комунизма.А за престъпността ,доскоро и те не си заключваха домовете и колите преди да ги посетят нашите престъпници.Истината е една комунизма научи хората на безстопанственост,кражби и корупция.
123
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
2051-ва година.
На конгрес на ГЕРБ старейшините предложиха, а присъстващите единодушно избраха Бойко Борисов за Първи, Единствен и Пожизнен Председател на ГЕРБ, Министър-Председател, Председател на Народното Събрание, Президент на Републиката и Футболист на Годината.
ТОЙ ОБЕЩА да живеем по-добре от преди 50 години.
На плах въпрос от заблудил се чуждестранен журналист, преминал незнайно как през охраната, ЗАЩО досега не се е случило, Борисов гневно отговори, че затова е виновен Станишев и Костов
122
14
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 месеца
Най доброто на саца беше че бяхме млади и с оня войнишкия.Бяхме свикнали със заключените граници и бяхме спокойни че соца е вечен.Колкото и да се напъваш , повече от 200-230 лв.няма. С малки изключения всички бяхме еднакво бедни и за това нямаше завист и бяхме "добри"А сега мразим богатите комунисти и станахме "лоши".А за престъпността дълбоко се съмнявам, че някога е била по малка.Криеше се защото при добрия социализъм престъпност не трябва да има.
121
5
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 10 месеца
До Егати ценностите! 136 Аз си сложих дървен паркет , а сега го изхвърлих защото го изяде дървояд.Язък за парите.Сега съм със скъп ламинат и няма грешка.
120
1
 
3
 
! Отговори
evavlad преди 10 месеца
До Киро кофражиста

Правилно ,
в Перник почти всеки ден спират парното от години...често се случва да изключват и тока ,а профилктики за водата се правят само в България !!!
119
6
 
17
 
! Отговори
Н.Й. Вапцаров преди 10 месеца
Преди 105 години, на днешната дата, е роден Никола Йонков Вапцаров. Български пролетарски поет. Разстрелян от монархо-фашисткия режим на Борис №3, за принадлежност към Антихитлеристката коалиция.
118
12
 
23
 
! Отговори
след Занзибар преди 10 месеца
През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! През 1989 България е била на 27 място по Бруто вътрешен продукт, а през 2016 е на 68 място, след Занзибар. И за това ли са виновни комунистите?
117
4
 
21
 
! Отговори
Гофри, преди 10 месеца
До Киро кофражиста не по соца страдаме , а по почтеността и добротата!
116
1
 
31
 
! Отговори
Боже! преди 10 месеца
Зле живеем не заради безпаричие, а защото допуснахме некадърни и озлобени хора да водят.Прогонихме почтеността и добротата , чрез грешните избори на лъжци и материалисти!