Отговорете! По-добре ли живеем днес, отколкото преди 50 г.?

Европейците виждат последния половин век като период на прогрес
6 дек 2017 20:10, Екип на Investor.bg
163
Отговорете! По-добре ли живеем днес, отколкото преди 50 г.?
снимка: Ройтерс

Преди 50 години светът беше много различно място. Съединените щати и техните съюзници бяха заключени в Студената война със Съветския съюз, персоналните компютри и мобилните телефони бяха научна фантастика и голяма част от населението на света все още не се бе радвало на добър живот и материално благосъстояние.

Много държави се озоваха на важен кръстопът - независимо дали става въпрос за военен конфликт между Израел и неговите арабски съседи, граждански права и военни протести в САЩ или съветски танкове, които разбиват Пражката пролет в Чехословакия.

Докъде смятат, че са стигнали хората, в сравнение с преди 50 години? Pew Research Center зададе този въпрос на близо 43 хил. души в 38 държави по света.

На национално ниво някои от най-положителните оценки за напредъка през последните 50 години се срещат във Виетнам (88% казват, че животът е по-добър днес), Индия (69%) и Южна Корея (68%) - все общества,които са преживели драматични икономически трансформации от края на 60-те години, да не говорим за края на въоръжения конфликт в случая с Виетнам.

Мнозинството в Турция (65% смятат, че днес животът е по-добър) също споделя чувство за прогрес през последните пет десетилетия. В някои от по-развитите страни нагласите са същите - 65% в Япония и Германия и 64% в Холандия и Швеция, които са на същото мнение.

Но не всеки е убеден, че животът днес е претърпял подобрение в сравнение с миналото. Американците са разделени по този въпрос: 41% казват, че животът е по-лош, докато 37% са на противоположната страна. В същото време, половината и дори повече от гражданите на държави от Италия (50%) и Гърция (53%) до Нигерия (54%) и Кения (53%), Венецуела (72%) и Мексико (68%) смятат, че животът е по-лош.

Уникалните исторически събития в отделните държави не могат да бъдат пренебрегнати, когато става дума за това защо обществото е по-позитивно или по-песимистично за настоящето.

Анализът на Pew обаче показва, че настоящата икономика е силен индикатор за това дали хората казват, че животът е по-добър днес, отколкото преди 50 години, вземайки предвид демографски фактори като доходи, образование, пол и възраст. В анализираните държави хората с положителни виждания за настоящата икономика е с 30 процента по-вероятно да кажат, че животът се е подобрил за хора като тях.

Например във Виетнам, където 91% казват, че икономическите условия са добри, съответстващите 88% казват, че животът е по-добър за хора като тях в сравнение с преди 50 години. И във Венецуела, където само 20% казват, че условията са добри, 10% казват, че животът е по-добър за хора като тях. Като цяло корелацията между икономическите оценки и възгледите от миналото е доста силна (+0,68).

Какви са регионалните вариации вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Категорично не!!! Живеем много по - зле, макар технологиите да са напреднали страшно много. Стресът днес е неописуем и хората са загубили ценностите си....
120
0
 
0
 
! Отговори
Малкото Моче преди 6 години
Ами, защо не го върнем, соца имам предвид ?
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистАз играя ММОта с телефона, но с други деца ...
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз живея по+добре. Останалите, можете *** ...
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те, в някои от изброените републики, хората не живеят повече от 59 години бе, откъде ша помнят.
116
0
 
2
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Най смешното е , че мнозинството от харесващите миналото , не са били родени преди 50г..А тези , които са живяли тогава , масово предпочитат сегашното положение.Странно , но факт.
115
0
 
1
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До Мечо : KOЛКО СЛИВОВА УДАРИ , ПРЕДИ ДА НАПРАВИШ СРАВНЕНИЕТО МЕЖДУ НАС И ФИНЛАНДЦИТЕ ?
114
1
 
2
 
! Отговори
extremist преди 6 години
По-добре ли живеем днес, отколкото преди 50 г.? - НЕ ; В ПОСЛЕДНИТЕ 25г ИМА ПОВЕЧЕ СВЕТОВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ КРИЗИ ОТ КОЛКОТО ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПЕРИОД НА СТУДЕНАТА ВОЙНА. В ПОСЛЕДНИТЕ 25г ИМА ПОВЕЧЕ ВОЙНИ ОТКОЛКОТО ЗА ЦЕЛИЯ ПЕРИОД НА СТУДЕНАТА ВОЙНА (ПРЕДИ 2-3г, СИ НЯМАХТЕ ПРЕДСТАВА КАКВО Е "МИГРАЦИЯ", И СЕ ПРИСМИВАХТЕ КОГАТО ВИ СЕ ПИШЕШЕ В ТОЯ ФОРУМ, НА КЪДЕ ОТИВАТ НЕЩАТА). ПО-ДОБРЕ ДНЕС ЖИВЕЯТ САМО НАЙ-БОГАТИТЕ, А БЕДНИТЕ СТАВАТ ПО-БЕДНИ
113
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Да в ония години имаше хора които си хранеха прасетата с хляб защото беше твърде евтен..водара се плащаше два пъти в годината и само по селата бяха останали печки на дърва...картите за лагер на децата за по двайсет дена отдих пет лева и нулева безработица..шайките в Белене ключовете под черджето..пиене и храна и чисти плажове..
112
0
 
3
 
! Отговори
seira преди 6 години
ОТГОВОРЪТ НА БЪЛГАРИНА: "КОЙ ПИТА?"
111
11
 
12
 
! Отговори
За другите не знам преди 6 години
Аз живея много по-добре от родителите ми преди 30 години. Имам образование което ми дава доста пари, знам езици, пътувам по светаЗнам че не всички са така, но при соца работехме за бекапето и активните
110
16
 
17
 
! Отговори
Мечо преди 6 години
Скоро четох едно сравнение между нас и финландците, през1945г.те имали среден доход на човек два пъти ,колкото българина ,а за 1989г средния доход при тях е десет пъти по голям от нашия! Това сравнение достатъчно ли е за носталгиците по комунизма.А за престъпността ,доскоро и те не си заключваха домовете и колите преди да ги посетят нашите престъпници.Истината е една комунизма научи хората на безстопанственост,кражби и корупция.
109
14
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Най доброто на саца беше че бяхме млади и с оня войнишкия.Бяхме свикнали със заключените граници и бяхме спокойни че соца е вечен.Колкото и да се напъваш , повече от 200-230 лв.няма. С малки изключения всички бяхме еднакво бедни и за това нямаше завист и бяхме "добри"А сега мразим богатите комунисти и станахме "лоши".А за престъпността дълбоко се съмнявам, че някога е била по малка.Криеше се защото при добрия социализъм престъпност не трябва да има.
108
5
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Егати ценностите! 136 Аз си сложих дървен паркет , а сега го изхвърлих защото го изяде дървояд.Язък за парите.Сега съм със скъп ламинат и няма грешка.
107
1
 
3
 
! Отговори
evavlad преди 6 години
До Киро кофражистаПравилно ,в Перник почти всеки ден спират парното от години...често се случва да изключват и тока ,а профилктики за водата се правят само в България !!!
106
6
 
17
 
! Отговори
Н.Й. Вапцаров преди 6 години
Преди 105 години, на днешната дата, е роден Никола Йонков Вапцаров. Български пролетарски поет. Разстрелян от монархо-фашисткия режим на Борис 3, за принадлежност към Антихитлеристката коалиция.
105
12
 
23
 
! Отговори
след Занзибар преди 6 години
През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! През 1989 България е била на 27 място по Бруто вътрешен продукт, а през 2016 е на 68 място, след Занзибар. И за това ли са виновни комунистите?
104
4
 
21
 
! Отговори
Гофри, преди 6 години
До Киро кофражиста не по соца страдаме , а по почтеността и добротата!
103
1
 
31
 
! Отговори
Боже! преди 6 години
Зле живеем не заради безпаричие, а защото допуснахме некадърни и озлобени хора да водят.Прогонихме почтеността и добротата , чрез грешните избори на лъжци и материалисти!
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма я волята за добро.Няма е вярата в доброто и човека.Сякаш изпълзяха някакви зомбита от мрака и обсебиха човешкото съзнание с порочност.Абе като да се случва библейският сценарий..