Ликвидиране на ядрените оръжия или ликвидиране на нас?

Лауреатите за мир предупредиха, че те не носят сигурност, а опасност
Обновена: 9 дек 2017 18:46 | 9 дек 2017 18:43, Камелия Цветанова
29
Ликвидиране на ядрените оръжия или ликвидиране на нас?
Снимка: Reuters

Докато съществуват атомни бомби, катастрофа е неизбежна, заяви днес председателката на Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (МКЗЯО), която спечели тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде Асошиейтед прес.

 "Точно сега ние сме изправени пред недвусмислен избор: ликвидиране на ядрените оръжия или ликвидиране на самите нас", каза Беатрис Фин на пресконференция в Норвежкия нобелов комитет в Осло, където утре тя ще получи престижната награда.

Фин каза, че през изминалата година рискът от ядрена война е нараснал и призова лидерите на Северна Корея и САЩ да прекратят опасната си риторика.

"Спрете да заплашвате с употреба на оръжия за масово унищожение и започнете преговори за дипломатическо решение", заяви тя.

 "Внезапен зъл импулс, преднамерена военна ескалация, терористична или кибератака или съвсем случаен инцидент - всичко това може да предизвика употреба на ядрени оръжия, ако те не бъдат ликвидирани", предупреди тя.

"Тези оръжия не ни дават сигурност, те не са средство за сдържане, те само подтикват и други държави са изпълняват собствени програми за създаване на ядрени оръжия", подчерта Фин.

Тя обърна внимание на факта, че нито една ядрена държава не е подписала международния договор за забрана на ядрените оръжия, който бе пуснат за подпис миналата година. Досега са го подписали 53 страни и само три от тях са го ратифицирали. За да влезе в сила, договорът изисква 50 подписа.

Три западни ядрени сили - САЩ, Великобритания и Франция - казаха, че няма да изпратят своите посланици в Осло на утрешната церемония по връчването на Нобеловата награда.

Японката Сацуко Турлоу, оцеляла от атомната бомбардировка над Хирошима, която утре ще получи наградата заедно с Беатрис Фин, отбеляза, че "не е твърде изненадана" от този дипломатически бойкот на церемонията. "Те не за първи път са държат по този начин. Те се опитаха по много и различни начини да саботират, да дискредитират онова, което ние правим", добави тя.

Турлоу също настоятелно призова лидерите на Северна Корея и САЩ да заявят, че никога няма да употребят ядрено оръжие. Според нея дипломатическо решение на кризата около Корейския полуостров чрез преговори е единственото възможно.

МКЗЯО е неправителствена организация, която обединява над 430 местни и регионални организации от над 100 страни. Именно тя бе инициаторка и движеща сила за подписването на международен договор за забрана на ядрените оръжия.

На пресконференцията Фин отбеляза, че премията от Нобеловата награда (около 1,1 млн. долара), ще бъде използвана за създаване на нова организация с името "Фонд хиляда дни", която в близките три години ще работи над това, всички страни в света да подпишат и ратифицират договора за забрана на ядрените оръжия. /БТА/


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ким накара триполовиге да напълнят памперсите, мачкай Ким.
26
0
 
5
 
! Отговори
Гогето преди 1 година
Нобелова награда за мир.Август Нобел-създателя на динамита.Вече е морално остаряла тази награда.Името трябва да е нещо като Ким Чен Ун за чиста Америка.Или Обамова награда за мир и да се връчва в Ерусалим.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно наличието на ядрени оръжия пречи на притежаващите го държави да влизат във войни една с друга. Ако всички държави имаха ядрени оръжия вероятно много локални войни биха били избегнати, защото там не може да има победител.
24
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Башар Асад е законен президент на Сирия, свикнахте ли?
Или си харесвате повече хаоса, който стана с ИДИЛ?
23
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До do 19
Сирия не е ислямски катун, Сирия е люлката на цивилизацията, преди да почне оранжевата революция там , Сирия беше уредена и хубава държава, където заедно и в мир живяха мюсюлмани и християни.
Но западните служби решиха да носят демокрация и да свялат Асад,но нещо не им мина номера, както в Либия.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лауреатите за мир да ги пратим по бели гащи в ИД. Да видим дали ще им издържат... мирните теории, на които са лауреати. После пак ще си говорим...
21
14
 
3
 
! Отговори
много кухо преди 1 година
Статията деликатно пропуща да спомене каква е позицията на Китай и СССР по въпроса. Например Русия обеща да гарантира суверенитета на Украйна, но засега само тя го нарушава.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те мислят как да правят бомби от антиматерия тя се загрижила за атомните оръжия.Пхах.
19
5
 
11
 
! Отговори
do 18 преди 1 година
СК със ислямските катуни Либия и Сирия ли я сравняваш.Там освен да се молят на Алах,да се плодят като зайци и да приизвеждат терористи с друго не се занимават.За един севернокореец ще е срам да го сравнят с брадясалите ислямски овчари.Ти българин ли си или или няко ислямски поклонник.
18
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ким Чен Ун е доста умен, все пак е европейски възпитаник, следвал е в Швейцарски университет, няма да се хване на евтини номера.
Освен това видя какво стана с държави като Либия и Сирия.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният американски куклен театър косвено насочен срещу Северна Корея. Нали не си мислите, че съвсем случайно председателката за забрана на ядрените оръжия точно сега ще спечели наградата? Разчита се на пропаганден психологически ефект.
16
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Нобеловата награда за мир се е обезсмислила, откак я взеха Обама и Горбачов.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обама като стана нобелов лауреат за мир да не би случайно да е унищожил ядрените си оръжия? Изобщо не ми пробутвайте тези паляци.
14
1
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
" ДУРЖАВИТЕ КОИТО ИМАТ ХИЛЯДИ ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ, НА ВСЯКЪДЕ ТРЪБЯТ ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ, ДОБРЕ - ТИ ИМАШ ХИЛЯДИ ЯДРЕНИ ГЛАВИ И ИСКАШ ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ, ЩО НЕ СИ УНИЩУЖИШ ЯДРЕНИТЕ ГЛАВИ ? - НО , ТИ НЯМА ДА ГО НАПРАВИШ,
ТИ ИСКАШ САМО ТИ И ОЩЕ НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ ДА ИМАТЕ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ,
А ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЪРЖАВИ - ДА СЕ ЗАБРАНИ ,
ЩО НЕ СИ ГЛЕДАТЕ РАБОТА !!! "
Р.Т.ЕРДОГАН
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато САЩ печатат пари и изкупуват цялата собственост на земята.. купуват васали , елити .. Единствения начин да си върнеш собствеността и държавата е със Сила.. С Война.. Аз съм за Ядренитите оръжия и войната..
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лауреатите за мир предупредиха, че те не носят сигурност, а опасност

Тези лауреати, ако са като Обамов не ни ги пробутвайте.
11
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Защо не се пише колко държави имат ядрено оръжие неофициално?
Две от тях са Пакистан и Израел, другите две са КНДР (100%), вероятно и Иран.
Белята може да дойде от някоя малка държава.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато нямаше ядрени оръжия, се случиха 2 световни войни със 100 милиона жертви, откакто има ядрени оръжия, има само "студени" войни без масово измиране на огромно количество хора.
9
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До скоро това беше основна опорна точка в световната геополитика, че ядреното оръжие има възпираща роля, но тая хипотеза вече издиша, не е валидна повече.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега въпреки всякакви договори, ратификации, увещания и обещания не е забранено нито едно оръжие за масово поразяване. И се очаква, че тая неправителствена кой знае от кого финансирана организацийка ше реши всичките проблеми. Обещаваме ма другарко Фин. (повече прилича на Хъкълбери Фин с фантазиите си)