Турски плажове или испанско слънце – дилемата на германските туристи

Как Турция изгуби германските туристи?
10 дек 2017 07:30,
96
Турски плажове или испанско слънце – дилемата на германските туристи
Снимка: архив Reuters

Турция и САЩ са губещите туристически дестинации на годината, пише германският вестник "Ди Велт", който се позовава на браншови проучвания и на изводите от годишната среща на германските туроператори.

Не помогнаха нито ниските цени, нито специалните оферти, нито големите отстъпки: туристическата 2017 година беше много лоша за Турция, констатира вестникът. Според автора на статията, отново многобройни германски туристи са обърнали гръб на Турция. На годишната среща на Германския туристически съюз DRV за втори път след 2016 година беше констатирано, че отливът на туристи от Турция се измерва с двуцифрен процент.

В хода на лятото турските туроператори по едно време бяха обнадеждени, защото имаше скок на резервациите „в последната минута", отбелязва "Deutsche Welle".

Нека да припомним още, че хотелите по турското Егейско крайбрежие и на Средиземно море около Анталия открай време предлагат много добро съотношение между качество и цени. А сътресенията след опита за преврат през 2016 година принудиха хотелиерите допълнително да свалят цените, което превърна Турция, поне на теория, в още по-привлекателна дестинация.

Факт е, че през изминалия сезон – по данни на агенция „Тревотренд" – тъкмо Турция е на първо място по краткосрочни резервации. Това обаче не променя тенденцията: от 2015 година насам броят на германските туристи в Турция е спаднал почти двойно. Като туристическа дестинация тази страна вече е на трето място за германците – след Испания и Гърция.

Любима дестинация на германците си остава Испания

Другият голям губещ през туристическата 2017 година също дължи отлива отчасти на политически причини. През тази година броят на германските туристи в САЩ е спаднал със 17 на сто. На годишната среща на DRV беше констатирано, че причината се крие не само в обменния валутен курс. Наблюдаваме навярно и ефекта „Тръмп", констатираха участниците.

Отливат на туристи от Турция очевидно се дължи главно на политическата обстановка там, а не толкова на субективното чувство за несигурност на курортистите. Доказателство е туристическият ръст в страни като Тунис и Египет, където напоследък имаше редица терористични атентати. След дългогодишен спад, през тази година Египет отбеляза туристически ръст от цели 55%, като тенденцията продължава и през зимата, констатират специалистите от германската агенция за проучване на потреблението GfK. Добър ръст има туризмът и в Мароко.

За изминалото лято любима дестинация на германците си остава Испания – не само като брой на туристите, но и като оборот. От GfK констатират, че всяко четвърто евро, което германците харчат за отпуска, отива в Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бях в Истанбул през 2009та за последно. И повече не мисля да стъпвам. Спомням си подлез с 5000 забулени пингвина в него. Спомням си Босфора, с наклякали мустакати вуйчовци с ваксаджийски сандъчета. Живеели в 21ви век?Не, мерси!
17
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормалните хора бягат далече от вмирисаното блато БГ.
16
8
 
17
 
! Отговори
Do 57 преди 6 години
Убийствено си прав ! , но по глупаво мещо от Българина няма ! Ходи събота и неделя да си копува прах от султана - чак гледам тоалетна хартия мъкнат !!!
15
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ходете в Турция докато опитите да забременее мъж не приключат с раждане. Така този изкорубен народ, грозен и с култура неприета никъде по света, ще се прослави. С друго не може. Чуйте им езика, вижте ги антропологично, криви и сплескани глави, дзурлести, грозни. И като прибавиш исляма, получава се една отвратителна смес.--------------------------------Много добро описание на днешна средновековна Тюркия
14
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сме народ, нито един българин няма да отиде за пълни хазната на султана, който има териториални претенции към нас. С вашите пари един ден той ще ви убива. Заради един кеф вие наливате вода в неговата мелница и сами си плащате собствената гибел.
13
3
 
11
 
! Отговори
А. Т. - Балан преди 6 години
"Турски плажове или испанско слънце дилемата на германските туристи"Заглавието няма нищо общо със съдържанието на статията.
12
12
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
няма дилема нито един бьлгарин в турция това е султанат кьдето не се спазватчовешките права и се призовава за корекция на межд договор
11
2
 
20
 
! Отговори
**** преди 6 години
А дилемата на българският турист е,да си остана в града в апартамента,или да ходя на село да копам в градината ?
10
15
 
26
 
! Отговори
Идете,вижте преди 6 години
Спрете се бе! Става дума за туризъм .Какво бъркате политиката.Който е билкато турист знае какво е и,какво може да се види и колко са по напред .А тези които гледат картинки в нета нека гледат.Какво ме интересува Ердоган като си изкарах прекрасна командировка 10 дни.Хотела беше до Таксим ,а който е бил знае какъв квартал е това.Ще ми говорят разни дришльовци за истории преди 300години.Хората живеят в 21век ей.Ние оставаме назад.
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, тука някакъв 80%ник щял по интернет да почива в Турция. Хахаха. Сигурно и по интернет ще си направи и децата...
8
9
 
20
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Реалният живот и интернет-НЯМАТ НИЩО ОБЩО.Ако някой ти разкаже футболен мач ,ще знаеш ли същото ако си го гледал.Ех пубери ,пубери с тоя интернет ставате коне с капаци.Направо ме уби ,видял го той в нета-Майко мила,може ли да сте толкова задръстени бе деца?Истанбул е колкото две Българии ,какво си видял бе дечко.
7
10
 
23
 
! Отговори
07 Antalya преди 6 години
Живея в Анталия и мога да уверя ,че има доста туристи в момента. В момента на площада Калеичи , се движат доста японски и скандинавски групи.
6
8
 
16
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Явно извън Люлин не си излизал.Най -малко съм турчин.Просто съм пътувал много и много съм видял млади момко.А ти не си виновен че нищичко още не си видял в твоя кратък животец.Защото явно си такъв.Нормален човек не би написал тия дивотии.Дано порастнеш и походиш по света,сам ще си направиш изводите.
5
12
 
10
 
! Отговори
До Polska преди 6 години
Ти излизал ли си извън България? Още повече бил ли си в Щатите ,че така безапелационно говориш,като партиен агитатор от преди 89та.Тези ,,лекции" млади другарю ги слушахме по задължение в клубовете на ОФ.Сбъркал си малко годините за пропаганда.
4
12
 
22
 
! Отговори
ДО 5 преди 6 години
Когато отидеш и видиш Истанбул,р коренно ще си промениш мнението. Ти явно още си под влиянието на ,,Под игото".Той е един от най великолепните туристически дестинации в света бе мушморок.Не бъркай политиката с реалноста.Много по напред са от нас и впечатленията са за един модерен град с много красоти.А курортите им и обслужването са три класи над нас.Ще порастнеш,ще попътуваш ,ще прецениш.Не може да плюеш нещо което не си виждал
3
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пропадняците в България какви са? Най долното племе е българското... Яша ве варвари.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ОтливАТ на туристи"?! Неграмотни !
1
9
 
8
 
! Отговори
Дебил преди 6 години
Немския турист не хсрчи!!!!