"Гардиън": Путин в Сирия – победа, но и опустошение!

Отговорен ли е руският президент за опустошаването на страната?
13 дек 2017 20:00, Елка Василева
203
"Гардиън": Путин в Сирия – победа, но и опустошение!
Владимир Путин и Башар Асад. Снимка: Reuters

Владимир Путин предприе победна обиколка в Сирия и Близкия изток тази седмица, решен да покаже, че е способен да осигури надмощие над САЩ в региона. Той направи изненадващо посещение в руската военновъздушна база на сирийското крайбрежие, по време на което демонстративно прегърна сирийския президент Башар Асад, когото почти спаси властта си благодарение на руската военна намеса. "Приятели, родината ви очаква", заяви Путин пред подразделение от руски войници. "Вие се връщате у дома с победа."

В същото време в контролираното от бунтовниците предградие на Дамаск Източна Гута, където Русия обяви по-рано тази година, че ще се поддържа режим на прекратяване на огъня, гладуват деца, живеещи под обсада, пише в редакционна статия, в. "Гардиън".

Въпреки споразумението за "деескалация" сирийските правителствени сили продължават да бомбардират района, подкрепяни от иранските и руските съюзници, опитвайки се да постигнат решителна победа. Тези две сцени говореха много за сметките на Русия и за реалностите, създадени на място с нейна помощ.

Още по темата

Това, че сега руският президент обяви значително военно изтегляне, трябва да се приема с доста резерви. Подобни обещания са давани и преди, но остават неизпълнени. Вчера говорителят на Кремъл каза, че Русия ще запази значителни сили в Сирия за борба с "терористите".

Определението на Русия за "тероризъм" в Сирия е като това на режима на Асад, което го приравнява на политическа опозиция.

Путин много иска да говори за победа. В Москва той обяви, че ще се кандидатира за преизбиране догодина. Връщането на част от руските сили, за които се съобщава, че са разположени заедно с хиляди представители на свързани с Кремъл частни фирми, може само да бъде от полза за политическите му перспективи. Руските жертви в Сирия са строго пазена тайна, както и финансовите разходи за операцията.

От геополитическа гледна точка войната на Путин в Сирия е печеливша инвестиция за Кремъл. Той се възползва от стратегическия безпорядък в Запада и нежеланието на Америка да бъде въвлечена по-дълбоко в конфликта - инстинкт, който съществуваше преди идването на непостоянния Доналд Тръмп. След Сирия Путин посети Кайро, където се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, демонстрирайки новото влияние на Русия в страна, която от 70-те години на 20-и век има привилегировани връзки със САЩ. Сега се говори за възможността руски военни самолети да използват египетски бази.

Немалка ирония е, че Путин претендира за победа над "Ислямска държава": големите приказки не успяват особено да скрият факта, че неговите сили се фокусираха много повече върху атакуване на опозицията срещу Асад, отколкото върху джихадистките бунтовници. Отвоюването на Ракка не беше руско постижение, а резултат от кюрдско-арабско сухопътно настъпление, подкрепено от въздушни удари на оглавяваната от САЩ коалиция.

Нито едно от тези неща не пречи на Русия да претендира за дипломатическо превъзходство. Путин увеличи възможностите си за влияние, като промени баланса на силите и хвана Запада неподготвен, когато изпрати войски през 2015 година. Друг въпрос обаче е дали той може да осигури мирен план.

Признаците са, че руският президент би предпочел да измести встрани, ако не и напълно да възпрепятства подкрепяните от ООН преговори в Женева. От полза е, че тези обсъждания са свикани с надеждата, а не с очакването за мир. Той проучва други формати заедно с Иран и Турция, но те са сложни партньори. Контролираните от Иран сили придобиват по-голямо влияние в Сирия, отколкото Путин вероятно е предвиждал първоначално. Също така е вярно, че ще са необходими ресурсите на ООН, когато и ако някой ден се мисли за възстановяването на Сирия.

Геополитическите силови игри в Сирия не са приключили, нито пък боевете. Според ООН в Източна Гута 137 деца, включително бебета, спешно се нуждаят от медицинска евакуация. Като укрепва властта на един диктатор, който подлага на глад и кланета собствения си народ, Путин със сигурност е отговорен за опустошаването на Сирия, в същата степен, в която контролира военни бази. Русия се завръща в Близкия изток, но отговорността й за кървавата баня е не по-малко видима.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА ДА СИ СПАСИ ЖИВОТА БАШАР АСАД ПРЕДАДЕ ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА СИРИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ!!!ЗА СИРИЯ НИКОГА НЯМА ДА ИМА ПО-ГОЛЯМ ПРЕДАТЕЛ ОТ БАШАР АСАД! БАШАР АСАД Е ЮДА ЗА СИРИЯ И НЕЙНАТА ИСТОРИЯ!ПО-ВАЖНОТО Е, ЧЕ ВСИЧКИ ВИДЯХА, ЧЕ ИМАШ ЛИ БАЗА НА БЕЗБОЖНИЦИТЕ ОТ РУСИЯ С ДЪРЖАВАТА ТИ Е СВЪРШЕНО :D
80
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевСАЩ ЗАПОЧНАХА В СИРИЯ ЩОТО БАШАР АСАД БЕШЕ НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМЕН И ОТКАЗВАШЕ ДА ПРОВЕДЕ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ!А РУСИЯ ПОДКРЕПИ НЕЛЕГИТИМЕН ПРЕЗИДЕНТ И ЗАПЛАШИ, ЧЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНОТО АКО НЯКОЙ ТРЪГНЕ ДА ПОМАГА НА НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ ДА ПРОВЕДЕ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ!!!
79
12
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Русия си взе своето в Сирия и може да забави темпото-нека араб*ухите да продължат да се избиват!Сега на дневен ред е Либия.Още една военна база там би поставила Южният фланг на НАТО пред сериозна заплаха и горещите глави в Европа сериозно ще се замислят дали да се включат във войната на САЩ срещу Русия,след като са сериозно застрашени.САЩ обграждаха Русия с военни бази,а сега става обратното, в по-скромни,но опасни размери.Е те това е асиметрична война!
78
16
 
10
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 години
САЩ са велика сила и защото имат близо 500 000 българи с двойно гражданство . който работят и живеят в САЩ !!!
77
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФАКТИТЕ СА, ЧЕ НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ 90% ИДВАТ В ЕВРОПА ОТ КЪМ ТУРЦИЯ!!!НИЩОЖЕН БРОЙ ИДВА С КОРАБИ ОТ КЪМ АФРИКА!ПРОБЛЕМА С НЕЛЕГАЛНИТЕ СЕ ПОЯВИ СЪС ЗАПОЧВАНЕТО НА ВОЙНАТА В СИРИЯ!!БЕЗБОЖНИКА ПУТИН КОЙТО ИЗБИ СИРИЯ Е ОСНОВНИЯ ОТГОВОРНИК ЗА ПРОБЛЕМА С НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ В ЕС!!!!ДАНО БОГ НАКАЖЕ ЖЕСТОКО ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ЗА ЗЛИНИТЕ ИМ В СИРИЯ!
76
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дано Американците не запалят война и в Европа ..че тогава пак Путин ще ги смаже
75
7
 
25
 
! Отговори
Hgg преди 6 години
Разплаках се...гладуващи деца...е па тия хамериканци да земат да фърлят и храна с парашутите...на 100 парашута с оръжие един с храна....
74
18
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 години
Дони...какво се церемониш с тези азиатски хуни ? Имаш примера на Рейгън - пращай Раша при СССР. за да си отдъхне света !
73
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каде е Обама сега да каже че Русия много ще загази в Сирия и ще даде хиляди жертви..каде е онова омразно същество
72
8
 
13
 
! Отговори
БОЙКО МИЛИАРДЕР преди 6 години
БОЙКО Е МИЛИАРДЕР. ТОЙ Е УЛЮМИНАТ
71
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е парлама Русия и к раварите се разбраха за Сирия, прекъснаха пътя на катарския газ, руснаците ще продължат по тръбите а краварите ще продават втечнен на балкаите и източна Европач, цялата игра беше за това и още ...
70
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ги размаза ...сега плюят по него че освободи Сирия .
69
9
 
17
 
! Отговори
ТОВА СА ФАКТИ преди 6 години
СЛЕД 20 ГОДИНИТРЪМП ЩЕ Е ПОЧИНАЛ ОТ СТАРОСТКИМ ЩЕ Е НА 50 ГОДИНИ И ЩЕ КОЗИРУВА НА ПУТИНЕВРОПА ЩЕ Е МЮСЮЛМАНСКА
68
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
смаза ви Альошата , проклети тикви , тиквари и ИДИЛ-ци от съидинените американски щати
67
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
америка и техните слуги от ИДИЛ са на колене..сега пищят яко ..ореваха всичко
66
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мръсни кравари..пищете сега .. Дойде Путин и ви размаза в Сирия ..бита карта са соросидните терористически щати
65
1
 
7
 
! Отговори
БАКьо Тръмп до КИМ преди 6 години
Абе ние такова .. дай да говориме бе чуиек. Айди мола ти са. Плс е чуйек
64
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКА БЕЗБОЖНА РУСИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО НА СВЕТА И НЕ Е НАПРАВИЛА НИЩО ПОЛОЖИТЕЛНО ЗА ХРИСТИЯНИТЕ !!!!САМО ЗЛИНИ Е СТОРИЛА КОМУНИСТИЧЕСКА БЕЗБОЖНА РУСИЯ НА ХРИСТИЯНИТЕ ПО СВЕТА!!!!РУСИЯ ДАДЕ ЯДРЕНО НА ИРАН!РУСИЯ ЗАЩИТАВА ИСЛЯМСКИТЕ РЕЖИМИ А НЕ ХРИСТИЯНСКИТЕ!РУСИЯ ИЗБИ ХРИСТИЯНИТЕ В УКРАЙНА ЗА ДА ИМ КРАДЕ ЗЕМЯТА!РУСИЯ СЪСИПА СИРИЯ И ОТ ТОВА СЕ ПОЯВИ ОГРОМНИЯ БЕЖАНСКИ ПОТОК КЪМ ЕВРОПА!!!РУСИЯ БЕЗБОЖНА Е ЧИСТО ЗЛО НАПЪЛНО ДОКАЗАНО!
63
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им е честит на руснаците новият Авганистан.
62
2
 
18
 
! Отговори
Пръч преди 6 години
Тръмп клекна пред китаеца-руснак вчера, Путин спечели в Сирия. Кво стана? Май Путин най-накрая им е хванал цаката на американците, КАК МИСЛИТЕ?