"Гардиън": Путин в Сирия – победа, но и опустошение!

Отговорен ли е руският президент за опустошаването на страната?
13 дек 2017 20:00, Елка Василева
203
"Гардиън": Путин в Сирия – победа, но и опустошение!
Владимир Путин и Башар Асад. Снимка: Reuters

Владимир Путин предприе победна обиколка в Сирия и Близкия изток тази седмица, решен да покаже, че е способен да осигури надмощие над САЩ в региона. Той направи изненадващо посещение в руската военновъздушна база на сирийското крайбрежие, по време на което демонстративно прегърна сирийския президент Башар Асад, когото почти спаси властта си благодарение на руската военна намеса. "Приятели, родината ви очаква", заяви Путин пред подразделение от руски войници. "Вие се връщате у дома с победа."

В същото време в контролираното от бунтовниците предградие на Дамаск Източна Гута, където Русия обяви по-рано тази година, че ще се поддържа режим на прекратяване на огъня, гладуват деца, живеещи под обсада, пише в редакционна статия, в. "Гардиън".

Въпреки споразумението за "деескалация" сирийските правителствени сили продължават да бомбардират района, подкрепяни от иранските и руските съюзници, опитвайки се да постигнат решителна победа. Тези две сцени говореха много за сметките на Русия и за реалностите, създадени на място с нейна помощ.

Още по темата

Това, че сега руският президент обяви значително военно изтегляне, трябва да се приема с доста резерви. Подобни обещания са давани и преди, но остават неизпълнени. Вчера говорителят на Кремъл каза, че Русия ще запази значителни сили в Сирия за борба с "терористите".

Определението на Русия за "тероризъм" в Сирия е като това на режима на Асад, което го приравнява на политическа опозиция.

Путин много иска да говори за победа. В Москва той обяви, че ще се кандидатира за преизбиране догодина. Връщането на част от руските сили, за които се съобщава, че са разположени заедно с хиляди представители на свързани с Кремъл частни фирми, може само да бъде от полза за политическите му перспективи. Руските жертви в Сирия са строго пазена тайна, както и финансовите разходи за операцията.

От геополитическа гледна точка войната на Путин в Сирия е печеливша инвестиция за Кремъл. Той се възползва от стратегическия безпорядък в Запада и нежеланието на Америка да бъде въвлечена по-дълбоко в конфликта - инстинкт, който съществуваше преди идването на непостоянния Доналд Тръмп. След Сирия Путин посети Кайро, където се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, демонстрирайки новото влияние на Русия в страна, която от 70-те години на 20-и век има привилегировани връзки със САЩ. Сега се говори за възможността руски военни самолети да използват египетски бази.

Немалка ирония е, че Путин претендира за победа над "Ислямска държава": големите приказки не успяват особено да скрият факта, че неговите сили се фокусираха много повече върху атакуване на опозицията срещу Асад, отколкото върху джихадистките бунтовници. Отвоюването на Ракка не беше руско постижение, а резултат от кюрдско-арабско сухопътно настъпление, подкрепено от въздушни удари на оглавяваната от САЩ коалиция.

Нито едно от тези неща не пречи на Русия да претендира за дипломатическо превъзходство. Путин увеличи възможностите си за влияние, като промени баланса на силите и хвана Запада неподготвен, когато изпрати войски през 2015 година. Друг въпрос обаче е дали той може да осигури мирен план.

Признаците са, че руският президент би предпочел да измести встрани, ако не и напълно да възпрепятства подкрепяните от ООН преговори в Женева. От полза е, че тези обсъждания са свикани с надеждата, а не с очакването за мир. Той проучва други формати заедно с Иран и Турция, но те са сложни партньори. Контролираните от Иран сили придобиват по-голямо влияние в Сирия, отколкото Путин вероятно е предвиждал първоначално. Също така е вярно, че ще са необходими ресурсите на ООН, когато и ако някой ден се мисли за възстановяването на Сирия.

Геополитическите силови игри в Сирия не са приключили, нито пък боевете. Според ООН в Източна Гута 137 деца, включително бебета, спешно се нуждаят от медицинска евакуация. Като укрепва властта на един диктатор, който подлага на глад и кланета собствения си народ, Путин със сигурност е отговорен за опустошаването на Сирия, в същата степен, в която контролира военни бази. Русия се завръща в Близкия изток, но отговорността й за кървавата баня е не по-малко видима.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 6 години
ТРЪМП КЛЕКНА В СИРИЯ, СЕГА КЛЕКНА И ПРЕД ДРЪПНАТИЯ. КВО СТАНА, ТИЯ АМЕРИКА ДА НЕ СА САМО ЗА КьОРФИШЕК И РУСНАЦИТЕ ДА ИДВАТ ПАК НА ВЛАСТ?НЯКОЙ ДА ОБЯСНИ НА НЕВЕЖИЯ ПЛС
60
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много вярна статия. Описва нещата в Сирия точно както са.
59
1
 
9
 
! Отговори
Изумен преди 6 години
Вместо да коментирате тука като някакви социолози, вземете да си гледате работата и да свършите нещо полезно. Усъвършенствайте се, станете специалисти в нещо - имайте гледна точка и се борете за мнението си едва тогава търсете отговорност от някого.Мислите, че разбирате от всичко щото сте гледали клипчета в интернет и сте чели манипулативни статии. Може да сте прихванали нещо, ама от тия ваще знания файда няма и НИКОГА НЯМА ДА ИМА.Вземете да свършите нещо. Децата ви-гладни, жените ви-недоеба
58
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълно поражение на Русия.Трагедия сирийският народ никога няма да забрави руските бомби.
57
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СВИНЕЛКЕЕЕЕ АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАННИК ДАВА 10 ДОЛАРА ДА ПУСНЕШ СТАТИЯ ЗА МАЙКА СИ ! ДА ОПИШЕШ КАК Е СТОЯЛА НА МАГИСТРАЛАТА И КАК ТЕ Е ЗАЧЕНАЛА В ХРАСТИТЕ МАААМ ТИ ПРОДАЖНА. УТРЕ ДА Е ГОТОВА. *** Е ВРАГ НА АМЕРИКА, ТРЯБВА ДА Я ИЗДОКАРАШ ТУК ЗА ТЕЗИ ДОЛАРЧЕТА
56
9
 
4
 
! Отговори
В България мафията с преди 6 години
и има държава, в русия Путин си има държава с мафия и всичко квото муй кеф
55
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами!Как ще е отговорен, те руските бомби са най-хуманните.
54
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗБИ МАСОВО НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ ЗА ДА ИМ ОКУПИРА ЗЕМЯТА И КРАДЕ ПРИРОДНИТЕ БЛАГА!!!!И ЗАПЛАШИ ЦЕЛИЯ СВЯТ , ЧЕ КОЙТО СЕ ОПЪЛЧЕЛ НА РЕЖИМА МУ В СИРИЯ ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ СРЕЩУ НЕГО!!!АЗ ВИЖДАМ ПЪЛНО ПАДЕНИЕ НЕ ПОБЕДА!
53
3
 
7
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
ами трябваше сътбата на Сирия да споходи Либия-демокрация и спазване на човешки права.
52
5
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Арабска пролет до дупка!
51
5
 
29
 
! Отговори
благодарим ви преди 6 години
Благодарим ви, Барак Хюсеин Обама и Доналд Трумп. Благодарение на вашата убийствена политика, Башар Ал-Асад се задържа вече повече от пет години на власт, Сирия си върна 98 процента от територията и Русия се разви като най-мощния фактор в Близкия Изток!
50
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати измекярите където са тия англичани!Що правят хората на късопаметни?Ние ,а сигурно и англичаните ,си спомняме ,как бежанци бягайки от ИДИЛ атакуваха Европа през Турция и Средиз.море.Как ни показваха всеки ден картата на Близкия изток с увеличаваща се територия на ИДИЛ,имаше и рязане на глави предимно на западнаци.Как 2год.Някаква коалиция бомбеше и нищо не постигаше!Чак след това се намеси Русия ,и тогава започнаха проблемите на И.Д.и тя да намалява територялно!
49
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин спря опустошаването на Сирия! Поздравления и за Асад, че не напусна като плъх държавата си. Поздравления и за сирийците, които останаха там да се бият за Родината си!
48
3
 
30
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
Няма "Гардиън"! Няма "Дойче велле"! Има отдел "Лъжа и дезинформация" на ЦРУ!
47
2
 
30
 
! Отговори
КГБ преди 6 години
След загубата на Балканите/Косово/, руснаците май навсякъде другаде натриха носа на американците. Американските провокации в Осетия, Ирак, Либия, Египет, Украйна и Сирия не само не отслабиха влиянието на Русия, а точно обратното. Опитаха се и икономически да ги сринат с пускането на американския петрол и газ на международните пазари. Наложиха им санкции. Включиха медии и Холивуд. Не. Нещо не си преброиха картите, засега.
46
3
 
11
 
! Отговори
Удари Ме Влако преди 6 години
Тръмп - пионкаПутин - БАРУЕЦ
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свинелка ИДИлева един ден ще и се наложи да връща тези кървави парички от подобни публикацийки, ще бяга в американското посолство и тя. Ако не го пометем и него. Ще реват пак НАРОДА ИЗБИ " ИНТЕЛИГЕНЦИЯТАААА " Дао ти е... и интелигенцията продажна античовешка
44
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Русия не се беше намесила,сега в Сирия щеше да има ислямски режим по подобие на ,,Мюселмански братя " в Египет .Там военните успяха да направят преврат и да изхвърлят ислямистите от власта.В Сирия военните няма ше да направят нищо ,защото ИДИЛ са по силни от ислямската организация в Египет.Може би сценарият на Запада е бил такъв,но Путин го развали!
43
0
 
9
 
! Отговори
Плебей преди 6 години
Яжте и пийте докът не са ви открили някоя болест, че после ще седите 100 000 години под земъта
42
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С една дума както винаги рашките пак лъжкунят .