Палестински християни и мюсюлмани: Ние сме едно цяло!

Те протестират заедно срещу решението на Тръмп за Ерусалим
14 дек 2017 21:48, Елка Василева
60
Палестински християни и мюсюлмани: Ние сме едно цяло!
Снимка: Reuters

По-малко от час след като американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, палестинците протестираха, като изгасиха светлините на коледното дърво пред църквата "Рождество Христово" във Витлеем, построена на мястото, на което, според преданията, се е родил Исус Христос, пише Ройтерс.

Това бе навременно припомняне, че докато водещите заглавия се фокусираха върху ислямските призиви за бунт и върху позоваванията на Тръмп на исторически еврейски връзки, думите на президента на САЩ предизвикаха дълбоки чувства и сред малката палестинска християнска общност. На излизане от неделната литургия в асирийската католическа църква в Ерусалим Фредрик Хазо обвини Тръмп, че "въвлича целия свят в неприятности", и призова американския лидер да промени решението си.

Още по темата

"Ние сме единни - християни, мюсюлмани, ние сме едно цяло", каза петдесет и девет годишният палестински музикант, застанал на алея в сърцето на Стария град на Ерусалим, заобиколен от магазини за религиозни сувенири.

Той е ядосан на политиците, но вярва, че деликатният баланс между трите вероизповедания в свещения град ще надделее. "На това свято място, Бог ни закриля всички. Ние сме под закрилата на неговите ангели в Ерусалим", казва Хазо.

Християните са само около един процент от палестинското население в Ивицата Газа, на Западния бряг и в Източен Ерусалим, въпреки че пропорционално имат по-голямо влияние в местната и националната политика.

През юли Хазо протестира заедно с мюсюлманите срещу поставянето от Израел на металодетектори край съседната джамия Ал Акса - третото най-свято за исляма място - след като двама израелски араби застреляха двама израелски полицаи там. Израел махна металодетекторите след дни на кървави сблъсъци - сцени, които не са се повтаряли в Ерусалим след изявлението на Тръмп за Ерусалим.

Единни в молитвата

Призивите за религиозно единство в пределите на Ерусалим са в контраст с по-разделените гласове, които се чуват отвън. В часовете след изявлението на Тръмп папа Франциск призова за спазване на статуквото в града. Епископалната църква на САЩ каза, че изявлението на Тръмп "може да има дълбоки последици за мирния процес и за бъдещето на решението с две държави".

Решението на Тръмп обаче получи силна подкрепа от друга група от християнската общност, сред която са и влиятелните в политически план евангелисти в неговата страна, които съзират Божията ръка в съвременното завръщане на евреите в библейската им родина.

Тръмп събра кръг от съветници евангелисти по време на кандидат-президентската си кампания и бе категоричният фаворит на белите евангелистки гласоподаватели на президентските избори миналата година.

"Ние вярваме в Библията и вярваме, че това е библейска земя и че Ерусалим е древната столица на Израел от дните на цар Давид", казва Майк Еванс, базираният в Далас представител на евангелистката група, която се срещна с Тръмп в понеделник.
"Така че фактът, че нашият президент се изправи и каза това, ни прави изключително горди и почетени", казва той.

За касиера в палестински супермаркет Мохамед ал Хауа обаче думите на Тръмп и логиката зад тях пренебрегват една по-сложна действителност на място. Хората от всички вероизповедания в Ерусалим са обединени в молитвата, дори да са разделени по политическите въпроси, смята 33-годишният палестинец.

"Християни, евреи и мюсюлмани живеят в този град заедно. Няма проблеми между тях. Всичко е само политика. Правителствата са тези, които искат да предизвикват войни", казва той.

"Това е моят град, моята кръв, моят живот", заявява 70-годишен палестинец, който се разхожда в препълнения с поклонници двор на ерусалимската Църква на Божи гроб, почитана от християните като мястото, където е гробът на Исус.

Църквата се намира в малък район, в който се намират още комплексът Ал Акса и еврейската Стена на плача.

"Мога да отида в църквата, където си поискам в Ерусалим, и нито Тръмп, нито Нетаняху могат да ме спрат", казва мъжът, който се представя само като Ерусалимеца. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
3
 
! Отговори
... преди 6 години
Вчера за първи път се постригвах при араби.много мазни и много мръсно.после обядвах в нещо като ресторант.много мръсно.покривки,стени....Омазано и вехто.нищо не са дали на Света освен едни цифри.а претенции и хленчене че запада им крив много
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Близкият изток и Африка трябва да бъдат оставени сами на себе си да се оправят както искат.Белите държави не трябва да се намесват а само да наблюдават.
41
3
 
5
 
! Отговори
Rе: Каката преди 6 години
Г-жо Лелче, да наричате американски президент еднодневка, показва липсата ви най-малкото на култура. Всичките апологети на палестинците сте такива, не признавате друг, освен собствената си незначителна същност. Палестинците нямат един велик президент, учен, и т.н. Така че малко уважение пред историята и Великите сили, няма да Ви е излишно Лелко!В Западните държави понятието Какче или Лелче се асоциира с нещо властно, нискокултурно и фамилиарно, тип: феодален тъмен манталитет.
40
0
 
4
 
! Отговори
да преди 6 години
...Ние сме едно цяло...когат мятаме камъни
39
2
 
5
 
! Отговори
кака Лара преди 6 години
Йерусалим е бил, е и ще бъде Свещен град в който неразривно са свързани презпоследните две хилядолетия корените на трите основни световни религии - Юдеизма,Християнството и Исляма.Така че подобни еднодневки в исторически аспект /пък били в качеството си дори на американския президент/ ще бъдат скоро забравени и "заметени" от историята . . .
38
2
 
8
 
! Отговори
Re Опомнете се преди 6 години
"Опомняме си, да" - Баш римляните си го осъждат Христос, и си го разпъват. Освен ако Юдея не е била империя, а Рим нейна провинция. Стига манипулации. Да общия враг на християни и евреи са ислямистите. Защото досега няма атентат на евреи срещу християни. Нахални сте ислямистите, колкото и да ви се иска, факт е, че исляма е тероризъм. Всеки ден го доказвате, по целия свят и в ЕС. Извинете се поне, веднъж в живота си ислямист да се извини на света, за атентатите над мирно население. Пък и нагли!
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От няколко дни си мисля, че омразата между християни и мюсюлмани всъщност бива подхранвана от еврейте. Реално погледнато общия враг и на християните и мюсюлманите са ционистите.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропаганден материал. Този християнин е жив само защото израелската армия пази християнските общности там (които са по-малко от 1% от населението). Да напомня, че преди няколко века Витлеем е бил напълно християнски, също както Анатолия, Сирия, Месопотамия, Египет, Северна Африка, части от Кавказ... сега всичко е мюсюлманско. Вижте на какво прилича Ливан и какъв е бил преди 50г. преди да се напълни с мюсюлмани. Същия процес тече в Западна Европа. От нас зависи дали ще последваме примера им.
35
4
 
6
 
! Отговори
Опомнете се! преди 6 години
А повечето от Вас знаят ли ,че израелтяните не признават Христос ? За тях той е лъжец....как може да твърдите ,че израелтяните пазели християнството....толкова го пазят, колкото мисюлманите . Да не забрявяме ,че точно по тяхно настояване Христос е убит. Юдеите имат други празници и закони. За тях християнството е лъжа......
34
0
 
7
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Не знам дали трябва да ме учудва, имайки национален събирателен образ киряк Стефчов, но все пак е удивително колко много са сега. Забравили борбите за национално освобождение и обединение, но дочули че накви евреи контролирали света и са виновни за мързела им и мизерното им съществуване!? И сега заедно с мюсулманите ще се борим срещу общия враг!!! Тъжно.Абе що направо не си резнете онази работа и слагайте феса. Чувал съм, че СА дава някви парички, ще облекчат страданията ви.
33
3
 
15
 
! Отговори
Re: АА преди 6 години
Ми прекъснете да пускате ракети и да правите атентати в Израел - простичко е. Прекъснете да гоните и убивате християни в други държави. Ливан го съсипахте. От Швейцария на Близкият Изток го превърнахте в руини.Някак си удобно забравяте ракетите, бомбите, атентатите над мирно население, все някой друг ви е виновен.Не мога да изпитвам симпатии към терористи, убиващи мирно население.Спрете да се криете зад деца, подло и цинично поведение.Не е този пътят към мира.От вас зависи бъдещето ви.
32
2
 
9
 
! Отговори
Re: Моисей. преди 6 години
Учете се от Ганди, по мирен път човекът постигна мир. Не признавате другите религии, действате с атентати, насилие, не очаквайте съчуствие. Цивилизованият човек няма да заличи исторически паметници, като им слага полумесеци и камъни. Цивилизованият човек ще осъзнае, че агресията поражда агресия. Цивилизованият човек ще даде в ръцете на дете енциклопедия, а не Коран и автомат. Палестинският етнос да тръгне с мир и диалог, това е пътят, друг няма. От Вас зависи как ще ви приеме цивилизования свят!
31
2
 
8
 
! Отговори
мойсей преди 6 години
те синовете израилеви бяха избрани да носят голяма отговорна цел но те се възгордяха иотвърнаха и бяха прокълнати и след тях бог изпрати други пророци измежду други народино те от завист и високомерие не ги признаха но от това само загубиха ще дойде времеще разберат истината
30
10
 
11
 
! Отговори
Стига бе преди 6 години
Верно, я виж колко християни емигрираха в Израел? Що не емигрират християни в Палестинска област - ама не безработни девойки от източните д-ви, а лекари, музиканти, учени. Що Палестинска област черпи ток от Израел - ми нали сте велики, постройте си фотоволтаици и АЕЦ-цове. *** за това требе акъл, а не ООП, Хизбула, ХАМАЗ. Що работите в Израел?! Пасете си овцете в Палестина и ловете риба.Мързелът и наглостта са типични за етноса ви. Кражбата на история и убиване на християни са ви хоби.
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:) И вече си пролича истинското лице на Израел. Даже и тук пишат хора на държавна служба в Израел. Като пишете по 60-100 коментара на ден под различни имена, си мислите, че не ви виждаме ли? И християните не ви искат!
28
6
 
9
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
Затова ООП - Арафат - организация за освобождение на палестинска област, изкла 150 000 ливански християни. Затова Израел прие християните от Ливан и им помагаше. Цялата ви история е фалшифицирана, на палестинското племе. Когато пуснете в Мека християнин ще призная, че се стремите към мир. Като спрете да убивате християнски туристи в арабската част на Ерушалаим ще ви призная. Като махнете смешния камък върху християнски паметници на историята - ще ви призная. За момента освен атентати друго няма.
27
3
 
6
 
! Отговори
не на расизмът преди 6 години
Да, не на расизмът, но....за равноправие в религиите...Всеки християнин и мюсюлманин и будист и кришнар.... може да каже каквото и да е срещу християнският бог, но може ли да каже нещо срещу мюсюлманския бог? Когато мюсюлманите допуснат равенството между боговете и религиите...тогава ще им повярвам. Иначе съм твърд атеист....всяка религия съществува само ,ако има пари в нея....доказателство---посочете ми религия без пари или плащане.....
26
8
 
18
 
! Отговори
RE Свобода Палестина преди 6 години
Защо не позволяват ислямистите християни да посещават Мека?! Същото ще направите и с Ерушалаим. В арабската част на Ерушалаим редовно нападате туристи. Сложихте един камък, върху ценни археологически паметници на християнството, а Мохамед от Мека отишъл в Ерусалими - на Марс го пратихте тоя Мохамед. Стига сте крали история и религии. Всичко сте копирали от Стария и новия Завет. Царе са ислямистите на църкви да слага Полумесеци, със сила да налагат исляма. Никога християните няма да приемат ислям
25
6
 
15
 
! Отговори
Re Свобода Палестина преди 6 години
Защитавате ислямисти. Я вижте картата, две парчета земя разделени, едното Газа част от Египет, която Израел искаше да върне на Египет, и Египет отказа. Другото парче земя З. Бряг бивша част от Йордания. Вижте географски, че палестинците са племе, което е ту в Сирия, ту в Египет, ту в Ливан. Второ Ерушалаим е име на иврит, няма палестински Ерушалаим. Исляма има Мека и Медина. Сложиха един измислен камък, сложиха едно кубе, и забранено за християни.Палестина е област и източник на тероризъм.
24
11
 
14
 
! Отговори
Jert преди 6 години
Браво Тръмп, евала брато. Вкисна им се зелето на ислямаджийте.. Ерусалим е столица на Израел и това е