Месо, мляко, яйца... поскъпват! От февруари с до 60%

Експерт: По-високите цени са заради по-скъпия ток за бизнеса
3 яну 2018 08:53,
156
Месо, мляко, яйца... поскъпват! От февруари с до 60%
Снимка: flickr

Основни продукти и стоки ще поскъпнат сериозно още в началото на тази година. Причината е в драстичното поскъпване на тока за бизнеса от 1 февруари.

Фирмите, които произвеждат мляко, месо, яйца, хляб са силно притеснени, обяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. От следващия месец обаче цената се увеличава – с между 30 и 60%.

Сега вариантите пред работодателите са два. Първият е да се съкращават разходи, а вторият – да скачат цените.

"Това се нарича инкриминален пазар на балансираща електроенергия. Това се нарича лошо управление. Не знаем дали поради некомпетентност или е зловредно управление. Но резултатът е този – за 9-месечието цената на производител на АЕЦ, ТЕЦ и НЕК, е поскъпнала общо с 4,6%. От този процент до 40-50% разликата се плаща от търговците", коментира той.

Бизнесът е неспокоен от повишаването на цените на тока и вече има готовност за протести.

"Обявихме готовност за съвместни протести между работодатели и синдикати", добави Васил Велев пред Нова тв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ама за производителя например в Турция производството си остава на същата цена и всичко това е добре дошло. Българинът ще купува всичко друго но не и българско. Българските производители ще са не конкурентни и на външни пазари и поради тази причина ако все още някой е имал лошата идея да се занимава с производство в България ще фалира. Вносни мита? Не звучи сериозно а е и мощен инструмент за стимулиране на корупцията
99
1
 
38
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Вдигат минималната заплата със 50 лева, а повишават разходите ни със 150 лева!Гарантирано от ГРОБ
98
3
 
44
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Много пътувам из Емропа. При нас храните са най-скъпи. Като ги съотнесем към доходите, става страшно.
97
1
 
40
 
! Отговори
Пич преди 6 години
Ми колко ще стане кашкавала и сиренето, по 30 лева килото? Направете го направо по 40, че да се конкурира с деликатесните млечни продукти от западна Европа. Тия накрая ще се самоизядат от алчност и корупция. Няма да останат живи хора да им купуват стоката.
96
10
 
19
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 6 години
22...Ние и да паднем от власт,ще дойдат колегите-крадци от БСП ! Така че,ще ни търпите !
95
2
 
14
 
! Отговори
До 92 преди 6 години
Зза жалост си прав! Но народа вече свикна с продуктите - ментета от Запад, млека ,които по 5 месеца не се развалят. Аз лично купувам истински, докато още има от кого.
94
3
 
13
 
! Отговори
Do 94 преди 6 години
Никой не харесва сегашното положение на страната, но трябват конкретни действия и - предложения! Ти какво предлагаш - да ходим да се бием и стреляме с НСО ли? - И даже да стане нещо, ще дойдат опозицията на власт, което практически нищо не променя. По темата - 2.40 за литър дизел, цените пак скачат и както се чете от статията на най-важните продукти, къде е държавата? - Ааа забравих, тя е вече частна фирма - ЕВН, ЧЕЗ и т.н......
93
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
така е от години маслото защо стана 6 лв за 250 гр и 6 яица за 3 лв сега ще сеувеличат още заради водата тока и мин заплата всеки ден се намира повод за увеличение а това е геноцид спрямо бьлг народ
92
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 93Ами ще купувате я! То бива народа да е толкова м.а.л.о.у.мен, бива, бива, ама ЧАК ТОЛКОВА!!!! Избирайте си още това правителство - трето, четвърто....десето....карайте така до свършека на света!!! То още ще ви товари....като си траете.....Или няма кой да ви подкрепи! Краварчета са загрижени за "обедняването" на иранците, там сега ще им спретнат една "цветна революцийка"...а ние за какво сме им! Ние, с преклонените главици, си трайкаме.....Е...ще плащаме....Отврат!
91
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
91 от Турция, те затова строят 3 руски атамни централи до нашто черноморие. Даже може да помните 2014 големият скандал че щели да замърсяват нашата част от черноморието. Ето от кой, от същият от които ще купуваме и газ. Преди ние от най-големият износител на електричество на Балканите, сега 30г по-късно ще купуваме.
90
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИналта година намалиха субсидийте за млеко производителите и месо производителите. Пример ако имаш 20 крави получаваш субсидия по 200лв на крава, ако имаш 100 крави получаваш по 130лв на крава. От години се води кординирана война срещу българските производители срещу ЕС стоки и родната ни държава.
89
4
 
7
 
! Отговори
-10 преди 6 години
До Ама,И от кого внасяме ток да ни светнеш?
88
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не си направим централа за да имаме по-евтин ток ... а да спираме Руски енергийни проекти, да сетих се. Еми ще скачат цените с по 40-80% всяка година, европейците ще вкарват евтини стоки от ЕС, нашите производители ще рухнат от веднъж и като нямат конкуренция Кауфланд, Билла, Пенни ще определят цените, така или иначе са от един немски собственик ... ще стнат тоталният монополит с магазини В ГРАДОВЕ, а не като в Европа ИЗВЪН градове за да не съсипват малкият бизнес.
87
1
 
9
 
! Отговори
До 86 Фалшива новина преди 6 години
Изкъм да ми бадеш ,"дама" на прайда
86
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тока няма да поскъпне толкова, не бойте се.И цените ще останат ниски.Всяка година така приказват. После виждаме че не е вярно. Търсят начин да не вдигат заплатите на хората тея бизнесмени.Чорбаджиите крият данъци и осигуровки не плащат, а трупат пари в сметки в чужбина, нали така
85
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80% ба лъ цииииииии ...
84
11
 
15
 
! Отговори
Фалшива новина преди 6 години
Тази статия е пълна лъжа!Бизнеса и Синдикатите нняма как да протестират заедно.Ако цените се вдигнат - ще се внесат евтини продукти отвън, проблема се решава от свободния пазар.Досега Бизнеса плаща малки заплати и му беше много добре, нали ?Цените изобщо няма да се вдигнат толкова, само гледайте ;)
83
4
 
41
 
! Отговори
Балъкстан преди 6 години
Да живее ГРОБ, цените с 60 %, заплатите с 5% през 5 години, а пенсиите по 1.5% на година! Айде, бегайте пак да гласувате за тях! А печалбата от тока всички знаем кои ще си разделят!
82
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
благодарим ти гееербб
81
8
 
39
 
! Отговори
Ама, преди 6 години
Нали не ни трябват повече мощности,бе? Не ни трябват реактори- закрихме. Не ни трябва Белене- спряхме проекта. От страна- износител,се превърнахме във вносител. ХАК ТИ Е ПЛЕМЕ Т.Ъ.П.О. Вече не останаха кожи за съдиране. Който има пари,ще яде. Който няма- ще мре.Естествен подбор.....Да ви е сладко- българи!!!!!!!