Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!

422 млн. лева на ден губи икономиката ни заради почивните дни
5 яну 2018 09:00,
233
Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!
Снимка: Dnes.bg

Близо 422 милиона лева губи българската икономика за всеки неработен ден през тази година, изчислява Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.

"Според средносрочната бюджетна прогноза на правителството брутният вътрешен продукт през 2018 г. ще бъде 105 609 000 лева. Прието е, че средно на ден произвеждаме 0,4% от този брутен продукт. Или с всеки неработен ден пропускаме да създадем близо 422 млн. лева", обясни изчисленията си той.

Още по темата

През тази година ще работим 249 дни, вместо 252, колкото сме работили преди да се промени методиката за определяне на почивките заради празниците. Според новото правило, ако празникът се пада в събота или неделя, неработен е следващият понеделник. Така се оказва, че през 2018 г. ще почиваме 3 дни повече.

"Или за тези дни няма да произведем 1,267 млрд. лева БВП. Като имаме предвид, че 37% от него се преразпределя в бюджета, то загубите за хазната ще са в размер на 467 милиона лева", пресмята председателят на АИКБ пред "Труд".

Според бизнеса обаче от почивните дни губят и работниците. Причината е, че в производството например заплатата се изчислява на база заработено, а не е постоянна величина.

"Средната заплата у нас е 1037 лева, по данни на НСИ за последното тримесечие на 2017 г. Правителството залага ръст от 6,6% за тази година, което означава, че тя ще стигне 1105 лева или 13 265 лв. за година. Ако разделим сумата на 249 работни дни, излиза, че на ден получаваме по 53 лева", обясни Васил Велев.

По думите му, като не работим тези 3 дни, на практика заплатата ни намалява с близо 160 лева.

Първият дълъг уикенд тази година ще бъде около 3 март, който се пада в събота, и ще се почива до 5-и. Втората поредица почивни дни ще бъде за Великден – от 6 до 9 април.

Третият дълъг уикенд ще е за 6 май – Гергьовден, който е в неделя. Четвъртата почивна поредица дни ще е за Деня на независимостта – 22 септември, който се пада в събота.

Най-дългата почивка тази година ще е около Коледа, когато ще се почива цели 5 дни – от събота до сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
33
 
! Отговори
до 125 преди 6 години
И нас така, накараха ни да пуснем неплатен отпуск цялата фирма за 28 и 29. После "губели".Да се научат първо да плащат изработеното.
124
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има голяма разлика между "губи", както тенденциозно е в заглавието, и "не печени".
123
0
 
21
 
! Отговори
Турист преди 6 години
А защо не пресмятат доходите, които придобиват в следствие на почивките, в сектор Туризъм? Българинът харчи много за трапеза и почивки през последните години, или това не се зачита.. ако може като роботи да работим без почивка ще е най-добре за бизнеса, ама те и роботите имат нужда от почивка, все пак.
122
0
 
27
 
! Отговори
Наско преди 6 години
Не разбрах колко губим (не ни плащат) когато работим ?
121
0
 
19
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Странно къде го прочетоха това? Щото нашия шеф ни изгони още на 22-ри декември и заключи офиса. И да искахме да работим, нямаше да ни пусне...
120
1
 
15
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Дребен детайл 0,4% от 105 609 000 не е 420 000 000 някак си не е трудно да се забележе.
119
0
 
32
 
! Отговори
еми... преди 6 години
Какво да ги правим като им е толкова акъла и не осъзнават, че щом работника си почине по празниците, той ще бъде по свеж, по-работоспособен и по-мотивиран в работния процес, от което...ами да...печелят пак работодателите.Същото се постига и с по-високи заплати, по-добри условия на труд и т.н.
118
1
 
21
 
! Отговори
12 до Бг работодател преди 6 години
Абе уййй сплескан, като му разбираш на роботизацията какво чакаш, ми си заревал че ти пречат работниците! Тургай роботи и давай газ на икономиката! Жена ти отдавна вероятно те е заменила с робот :-) а ти се помотваш. А като работниците ти са фанали гората - ми запретвай ръкавели и почвай с родата си на тяхното място да бачкаш. Та да видят те че си можеш.
117
0
 
25
 
! Отговори
n преди 6 години
по тъпо нещо несъм чел. Значи за нашите работодатели робовладелския строй е най производителен. Няма почивни дни, нма ден няма нощ всички на работа денонощно . Работодателя/робовладелеца / на почивка и т.н. Боже само привитивизъм в така наречените работодатели. Поне да бяха преминали във феодалния а те мечти за робовладелския . С такива каква Европа, какви технологии. В чуждестраните фирми 15002000 и нагоре тия ти дават 500 и искат ръка да им целуваш а може и по надолу. С такива в Аф.
116
0
 
22
 
! Отговори
младен преди 6 години
"Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!"То вие губите и иначе като почиват. Пфууу да му се не види, как па някой учен не измисли начин да може да се работи 26 от 24 часа че да може да сте на печалба ууу....
115
3
 
1
 
! Отговори
axaxxa преди 6 години
къденспят да бачкат некадърни са и не могат ахах
114
0
 
18
 
! Отговори
12 преди 6 години
През останалото време работодателят почива а ние губим. Айде ще преживеете няколко дни в които работника живее за себе си а не за вас.
113
0
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Ами да не почиваме тогава А ? -То бива див капитализъм ама ВИЕ направо се забравихте!!==Винаги съм го казвал --- Най дивите капиталисти са бившите комунисти !! От време оно- ратаите са почивали за да заредят "батериите"-те стават рано -работят до късно - и се хранят с лоши храни- социално изключени са - защото освен на работа и вкъщи- за друго нямат време - да не говорим за липса на пари за една келява разходка до някъде си (извън градовете)
112
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нощен труд е стотинки, извънредният труд и работата по празници въобще не се плаща.И чакат хора да има.
111
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да остане никой в страната с такива "бизнесмени".Но нещата започват да се оправят пък така. Преди отношението беше лошо, сега започват да се замислят.И все още има хора, които си мислят, че така могат да я карат, но те не могат да намерят работници.
110
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правенето на печалба от жизненоважните неща за човека като храна, вода, топлина ще ни затрие. А опитите да се роботизира произвоството на тези ресурси и непрекъснатото покачвате на цените им говори за това колко сме зле, ние хората. Малцина са които си дават сметка за това.....Не харесвам Трифонов, но в неговото предавате Отец Нафарфорий каза" Сами ще се затриеме" и това е истина.
109
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, тия не знаят какво искат! Като се сливаха празниците с уикенда, защо се сливали, сега пък защо сме почивали много... а в същото време дават смешни заплати и масово не плащат на хората полагаемото се за работа по празниците. Е, нека реват сега да се научат да спазват законите!
108
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работниците почиват, бизнеса страда, а когато биснесмените почиват страдат работниците. Почивката на работника е да си почисти дома, да излезе на разходка. Почивката на "бизнесмена" да похарчи откраднатите пари от работник и държава. Почивка трябва задължително, в противен случай бизнесът запада, работника се изтощава и в главата му се раждат само мисли с които пречи
107
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На големия разбирач с роботите само ще му кажа, че като ти се счупи роботчето, дето е произведено в Китай, така, че да се чупи на всеки 2 месеца, щото и те ще страдат от същото свръхпроизводство с роботизацията, от което всички, ще дойде спеца и ще ти кажа - пич, 300 лв на час ми е ставката. Ще го оправям тоя робот 1 седмица...Ако искаш...И такива като теб ще изхвърчат първи, корпорациите ще ги отмият, а после и те, или ще плащат пожизнен доход. Може би си прекалено *** да го схванеш.
106
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът и икономиката ! - къде точно е този бизнес и особено пък икономиката в България Какво точно произвеждаме като нямаме нито технологии ,нито инвестиции ,нито специалисти.Коя българска стока е известна на световния пазар ?