Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!

422 млн. лева на ден губи икономиката ни заради почивните дни
5 яну 2018 09:00,
233
Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!
Снимка: Dnes.bg

Близо 422 милиона лева губи българската икономика за всеки неработен ден през тази година, изчислява Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.

"Според средносрочната бюджетна прогноза на правителството брутният вътрешен продукт през 2018 г. ще бъде 105 609 000 лева. Прието е, че средно на ден произвеждаме 0,4% от този брутен продукт. Или с всеки неработен ден пропускаме да създадем близо 422 млн. лева", обясни изчисленията си той.

Още по темата

През тази година ще работим 249 дни, вместо 252, колкото сме работили преди да се промени методиката за определяне на почивките заради празниците. Според новото правило, ако празникът се пада в събота или неделя, неработен е следващият понеделник. Така се оказва, че през 2018 г. ще почиваме 3 дни повече.

"Или за тези дни няма да произведем 1,267 млрд. лева БВП. Като имаме предвид, че 37% от него се преразпределя в бюджета, то загубите за хазната ще са в размер на 467 милиона лева", пресмята председателят на АИКБ пред "Труд".

Според бизнеса обаче от почивните дни губят и работниците. Причината е, че в производството например заплатата се изчислява на база заработено, а не е постоянна величина.

"Средната заплата у нас е 1037 лева, по данни на НСИ за последното тримесечие на 2017 г. Правителството залага ръст от 6,6% за тази година, което означава, че тя ще стигне 1105 лева или 13 265 лв. за година. Ако разделим сумата на 249 работни дни, излиза, че на ден получаваме по 53 лева", обясни Васил Велев.

По думите му, като не работим тези 3 дни, на практика заплатата ни намалява с близо 160 лева.

Първият дълъг уикенд тази година ще бъде около 3 март, който се пада в събота, и ще се почива до 5-и. Втората поредица почивни дни ще бъде за Великден – от 6 до 9 април.

Третият дълъг уикенд ще е за 6 май – Гергьовден, който е в неделя. Четвъртата почивна поредица дни ще е за Деня на независимостта – 22 септември, който се пада в събота.

Най-дългата почивка тази година ще е около Коледа, когато ще се почива цели 5 дни – от събота до сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
24
 
! Отговори
бай х преди 6 години
то бива, бива алчност, ама нашите "работодатели"/робовладелци/ се .срахаАко можеха да им работят 24 часа/7 дни пак нямаше да са доволни!
144
0
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До dmxТи щом си толкова "умен" защо не се сещаш как да си свършиш работата сам, та се налга да търсиш "не особено умни" наемни работници?
143
2
 
8
 
! Отговори
чарли преди 6 години
"Работниците получават заплати ние губим.
142
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До dmxКато си толскова умен, защо наемаш "неумни" да ти свършат работата? Свърши си я сам...
141
0
 
34
 
! Отговори
zzz преди 6 години
Алооооу, бизнеса - еми плащайте на тия хора бре! Плащайте извънреден труд, от парите никой не бяга! Служителите не са роби - през почивните дни да ви работят за без пари ... Ама вие заплати не плащате нормални, та извънреден труд ли ???
140
26
 
2
 
! Отговори
dmx преди 6 години
Има два вида хора - едните казват какво да се прави, а другите го правят. Това е на кратко. Не може да сте наемен работник и да сте особено умен, разберете.
139
1
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС ? преди 6 години
Нали като не почиваме, българските работници ще изпукат и ще трябва да си внесете. Ама тези където дойдат скоро ще поискат и да работят и да живеят като в другите в Европа и току виж капиталисти наши са ви вкарали в пътя и тогава ще се сетите, че имах български работници послушници......ама ще е късноо. А току виж са си довели и собствени работодатели "инвеститори" и някой ден от чорбаджии днес, сте се превърнали в техни работници и тогава ще се питате къде е България!?
138
0
 
26
 
! Отговори
пречко преди 6 години
Все нещо му пречи на "Бизнеса". Приди им пречеше че се сливат работни дни, сега им пречи новоия закон. На крив космонавт Космоса му пречи!
137
0
 
25
 
! Отговори
бай х преди 6 години
господа ,,работодатели ,, по празниците защо не предложите допълнително стимулиращо заплащане на което трудно може да се устои .. и хората ще имат стимул да жертват някой празник
136
0
 
15
 
! Отговори
Минко преди 6 години
До 129Никой не може да те накара на сил нещо, което ти не искаш да направиш, нали така? Ако това не ви харесва, вместо да мрънкате под сурдинка всички работници, защо не му спретнахте един протест, скандал и неподчинение или не извикахте инспекция по труда и някоя медия преди да си пуснете неплатен отпуск? Защото сме: "... Не народ, а ***..." Ще си недоволстваме по форумите, а иначе ще си ви *** както си искат.
135
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С подобни изказвания след време ще се молят на хората да им бачкат! То вече така и става! Експлоататори, засрамете се! Не може да си позволите нищо, не може да говорите така! Може да изисквате само това, за което си плащате! И нито миг повече престой на работата!
134
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управляващите на са си научили уроците на историята - да напомня, че имаше една Марийка Антоанетка, която казваше, че като няма хляб, хората да ядат пасти. Всички знаем как тя се лиши с главата си скоропостижно! Подобни мерки чакат скапаняците! Опомнете се!
133
0
 
25
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 6 години
Т.нар. бизнесмени пак са недоволни.Какво губите, като печалбите ви се увеличават за сметка на дереджето на работещите? Бизнесът иска българинът да работи по 18-20 ч., да не почива, ако се разболее да не си взима болничен, да е на разположение на господаря си и пр.Българските работници се превърнха в роби на работодателите. Няма по-добра инвестция в здрав и щастлив работник. По празниците магазините работят, а шефовете им са се изнесли по чужбина. Хайди стига плакахте!
132
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-скоро не печелят през празниците, ама това не означава, че губят!
131
0
 
28
 
! Отговори
В. преди 6 години
Е те това си е тъпотия - работниците живеят за наша сметка или пък всеки лев даден на работника е грам бензин по-малко в Бентлито.За сведение на "работодателите", 8 часовия работен ден е въведен от Круп, който преценил, че по този начин работниците са по производителни, отколкото ако работят 10 или 12 часа. Ама си трябва акъл за производство, а не само за рушвет!
130
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво губите бе гнусари?! Плащате смешни пари! Всички ние губим от бившите комунистически величия, които заграбиха с приватизацията целия бизнес! Мръшляци!
129
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тия наште комунисти сега наричани бизнесмени надминаха създателите си бе
128
0
 
29
 
! Отговори
Св преди 6 години
Работодатели за нощта: "Работниците се прибират и спят през нощта, а ние губим"
127
0
 
21
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Безплатна идея за Киро Гела - работа в почивен ден се заплаща х1,5.
126
0
 
32
 
! Отговори
NOLF преди 6 години
Щом губите толкова много от бизнеса по почивните дни и ако искате някой да работи тогава му заплатете тройна надница както се полага по празнични дни.