Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!

422 млн. лева на ден губи икономиката ни заради почивните дни
5 яну 2018 09:00,
233
Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!
Снимка: Dnes.bg

Близо 422 милиона лева губи българската икономика за всеки неработен ден през тази година, изчислява Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.

"Според средносрочната бюджетна прогноза на правителството брутният вътрешен продукт през 2018 г. ще бъде 105 609 000 лева. Прието е, че средно на ден произвеждаме 0,4% от този брутен продукт. Или с всеки неработен ден пропускаме да създадем близо 422 млн. лева", обясни изчисленията си той.

Още по темата

През тази година ще работим 249 дни, вместо 252, колкото сме работили преди да се промени методиката за определяне на почивките заради празниците. Според новото правило, ако празникът се пада в събота или неделя, неработен е следващият понеделник. Така се оказва, че през 2018 г. ще почиваме 3 дни повече.

"Или за тези дни няма да произведем 1,267 млрд. лева БВП. Като имаме предвид, че 37% от него се преразпределя в бюджета, то загубите за хазната ще са в размер на 467 милиона лева", пресмята председателят на АИКБ пред "Труд".

Според бизнеса обаче от почивните дни губят и работниците. Причината е, че в производството например заплатата се изчислява на база заработено, а не е постоянна величина.

"Средната заплата у нас е 1037 лева, по данни на НСИ за последното тримесечие на 2017 г. Правителството залага ръст от 6,6% за тази година, което означава, че тя ще стигне 1105 лева или 13 265 лв. за година. Ако разделим сумата на 249 работни дни, излиза, че на ден получаваме по 53 лева", обясни Васил Велев.

По думите му, като не работим тези 3 дни, на практика заплатата ни намалява с близо 160 лева.

Първият дълъг уикенд тази година ще бъде около 3 март, който се пада в събота, и ще се почива до 5-и. Втората поредица почивни дни ще бъде за Великден – от 6 до 9 април.

Третият дълъг уикенд ще е за 6 май – Гергьовден, който е в неделя. Четвъртата почивна поредица дни ще е за Деня на независимостта – 22 септември, който се пада в събота.

Най-дългата почивка тази година ще е около Коледа, когато ще се почива цели 5 дни – от събота до сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
51
 
! Отговори
qw преди 6 години
Срещам един съученик, беше тройкар, сега бизнесмен, разправя хотели, яхти имал, с голям джип разбира се, хвали, хвали, само по-едно време почна да се оплаква от липса на работници.Питам го колко плаща средно, вика 500-700лв.Е за такива пари, питам, що се чудиш че няма кой да ти работи?Вика, ти не разбираш от бизнес, затова си просляк, колко искаш да им плащам?Е, след "просляк" се разминахме и кой от къде е, но това изглежда е масово явление, бизнесмена иска роби, не работници.
104
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По думите му, като не работим тези 3 дни, на практика заплатата ни намалява с близо 160 лева.- ха ха ха та вие по толкава давате за половин месец, къде се слагате да давате средна заплата 1037 лв., ще почеваме пък вие губете, аман от *** дето все космоса им пречи!
103
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като все са им малко парите да почнат да ги ядат ! - дано тогава да им спре лакомията и простотията.
102
0
 
49
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Швеция: 25 празнични дни, 18 дни платен отпуск на годинаФранция, Люксембург: 25 празнични дни, 5 седмици платен отпускГърция, Финландия, Дания, Австрия: 25 празнични дни, 25 дни платен отпускПолша: 26 почивни дни, 20 дни платен отпускГермания не ми се коментира - средно 212 работни дни на човек..... Какво точно губеше някой, че си загубих мисълта вече???Много смешно изказване, бизнесът не губи от почивни дни - бизнесът губи от собствената си недалновидна политика - справки Кремиковци!
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ РаботодателВиж кво, никой не нужен и ти също.Проблема ти е, че искаш и не можеш да го схванеш Доказателството за това е, че все другите са им виновни на такива като тебе.Работи си, произдвеждай си НО АКО НИКОЙ НЕ КУПУВА ТОВА, ЗА КАКВО СИ ТИ И ТВОЯ БИЗНЕС? за да си чешаш егото..DDD
100
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да се въведе часова ставка, вместо месечна заплата.Работодателите няма да реват, че плащат месечни заплати за почивни дни. Ама ще трябва и да плащат и 12-13-14 часови смени вече, а те не искат.....
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ РаботодателХляба го изяждат не технологиите, а алчните "работодатели! Ще дойде момент, когато няма да има потребление и тогава какво ще се случи (не дай боже) четете Ст. Лем.
98
0
 
30
 
! Отговори
ко рече преди 6 години
Работодателите са бивши ченгета от ДС,на които е подарен бизнеса.Раздаден по списък капитал,принадлежал на народа.Така че новината е смешна.
97
0
 
37
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
ХЕхехехе - някой ми изтри мнението, в което бях написал, че с тези заплати на работниците не им пука дали шефа им печели или губи. И, че единственият начин да започне да им пука е с достойно заплащане.
96
2
 
33
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До БГ РаботодателЛичи си, че не си учил в ТУ!!!! Само *** , който няма хал хабер от електроника може да дрънка глупости! Лошото е, че като съберете кинти и си мислите, че всички пасат трева. Лошото е, че тези бедните разбират повече от техника от тебе!
95
0
 
30
 
! Отговори
jddn преди 6 години
Да не ми говори глупости тоя.. чудят се как да се налапат повече. Било лошо и за работника... да ама аз не съм в производството и за мен не е никак лошо да почивам 2-3 дни повече. На запад вече въведоха 4 дневна работна седмица на някои места, а тук за 2 дена вече голям проблем станал.. Точно този закон е едно от малкото хубави неща, въведени в полза на народа
94
0
 
23
 
! Отговори
До БГ Работодател преди 6 години
До БГ Работодател,Да с роботизацията човешкия труд наистина става излишен, но не забравяй, че роботи ще могат да си позволят само корпорациите, а такива дребни производители като теб ще останат само в регистрите като история.Но не забравяй също така, че тези роботи ще трябва някой да ги управлява, което ще даде добра ниша на специалистите.
93
30
 
4
 
! Отговори
БГ Работодател преди 6 години
Разни родни аутсайдерчета, пишещи от килиите в западния "рай", дето са на социална издръжка и са навряни с още 5 човека в квартира ми философстват колко са нужни и ценни кадри и как били необходими на бизнеса!Алоу! Не сте нужни бе! Технологиите и роботизацията е нужна. Това е бъдещето. И в САЩ, и в Китай, в цял свят. Не сте нужни, проумейте го. Все по-бедни и безработни ще ставате, където и да отидете. Технологиите ви изяждат хляба. А сега ревете и плюйте.Жал ми е за вас.
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си кажат сами кои са тия работодатели дето са надали този вой. Да си знаят хората при кого работят. Отделно като им е такъв проблем могат да плащат 2но за допълнителни дни работа, и без това в производството заплатите са малко перо в България. Иначе работните дни за мене е приемливо да се фиксират на 250 и да не се пипа повече.
91
29
 
1
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
Кой ти каза, че реализирам продукцията в БГ? То и сега, ако разчитах на гладните българчета да са ми клиенти да съм фалирал 1000 пъти. 90% ми е износа, в страни от ЕС и страни от бившия СССР.Точно роботизацията ми е нужна, защото днес съм на 50% машини, 50% човешки труд. Но човешкия ресурс става все по-ненужен, не ми трябват мързеливци, дето да реват за високи заплати, почивки и да обсъждат турски сериали. Не ми трябва лош човешки материал. Сталин го е казал: "Нет человека, нет проблема."
90
0
 
14
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До БГ РаботодателДругите "хитреци" като тебе работодатели, като почнат да ти правят роботите в Китай за по-евтино и като почнат да им се надуват електролитните кондензатори, като вземат да пестят от съпротивления за 3 ст. като в телевизорите и да се купува нова техника на 4-тата година ти какво ще правиш?
89
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
начи 52 седмици по еднс събота и една неделя = 52х2 = 104 дни104 дни по 422 мил. лева = 43 044 000 000 лева = 43 МИЛИАРДА лева.43 лиарда + 2 милиона работещи = 21 522 лв на човек : 12 маесеца = 1793 лв. на месецДайайте да работим само през почивните дни!!!
88
0
 
22
 
! Отговори
1234 преди 6 години
А всички тия дето викат, че губят защо не се оплакват като си взимат нови коли уш за служебна цел, а след това си ги ползват за лични нужди и си дърпат ДДС
87
0
 
14
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Златенце, ако беше счетоводител, за тези пропуснати нулички, до сега да си в панделата )))
86
1
 
9
 
! Отговори
РОБ преди 6 години
По-малко работа. и ПОВЕЧЕ ПАРИ ! ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИМУ !