Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!

422 млн. лева на ден губи икономиката ни заради почивните дни
5 яну 2018 09:00,
233
Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!
Снимка: Dnes.bg

Близо 422 милиона лева губи българската икономика за всеки неработен ден през тази година, изчислява Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.

"Според средносрочната бюджетна прогноза на правителството брутният вътрешен продукт през 2018 г. ще бъде 105 609 000 лева. Прието е, че средно на ден произвеждаме 0,4% от този брутен продукт. Или с всеки неработен ден пропускаме да създадем близо 422 млн. лева", обясни изчисленията си той.

Още по темата

През тази година ще работим 249 дни, вместо 252, колкото сме работили преди да се промени методиката за определяне на почивките заради празниците. Според новото правило, ако празникът се пада в събота или неделя, неработен е следващият понеделник. Така се оказва, че през 2018 г. ще почиваме 3 дни повече.

"Или за тези дни няма да произведем 1,267 млрд. лева БВП. Като имаме предвид, че 37% от него се преразпределя в бюджета, то загубите за хазната ще са в размер на 467 милиона лева", пресмята председателят на АИКБ пред "Труд".

Според бизнеса обаче от почивните дни губят и работниците. Причината е, че в производството например заплатата се изчислява на база заработено, а не е постоянна величина.

"Средната заплата у нас е 1037 лева, по данни на НСИ за последното тримесечие на 2017 г. Правителството залага ръст от 6,6% за тази година, което означава, че тя ще стигне 1105 лева или 13 265 лв. за година. Ако разделим сумата на 249 работни дни, излиза, че на ден получаваме по 53 лева", обясни Васил Велев.

По думите му, като не работим тези 3 дни, на практика заплатата ни намалява с близо 160 лева.

Първият дълъг уикенд тази година ще бъде около 3 март, който се пада в събота, и ще се почива до 5-и. Втората поредица почивни дни ще бъде за Великден – от 6 до 9 април.

Третият дълъг уикенд ще е за 6 май – Гергьовден, който е в неделя. Четвъртата почивна поредица дни ще е за Деня на независимостта – 22 септември, който се пада в събота.

Най-дългата почивка тази година ще е около Коледа, когато ще се почива цели 5 дни – от събота до сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ РаботодателМного си прав.Та в този ред на мисли ти препоръчвам да си наемеш работници от Западния ,,рай'' те са умрели от глад имайки предвид роботизацията, стоят от години без работа умрели от глад и са готови на всичко.Така хем няма да пишеш глупости по форумите хем ще има кой да храни двете ти кокошки срещу минимално заплащане.
84
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ РаботодателТи сериозно ли го мислиш това или ти плащат да генерираш трафик?Какъв е смисълът да произвеждаш с роботи ,като роботите нямат нужда като човека от храна, почивки дрехи или жилище. Толкова си неостър, че не разбираш как това ще те затрие и теб не само работника.Не е лесно да си алчен. Свръхпроизводствата и в момента вече е огромен проблем...Абе, безплатно повече няма да пиша)))
83
0
 
23
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До МарНа смени, ама така трябва да дават още заплати. Ти не разбра ли, че те искат да се бачка 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 в годината, НО заплатата да ти е както досега и да е на един човек.Също така на този човек ще му казват, че нищо не върши и само си почива и за нищо не става.Нека работодателите да станат работници! Призовавам ги да дойдат в нашия земен рай на големите почивки!
82
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много губят работодателите защото налагат нископроизводителни технологии на работа базирани на евтин ръчен труд. Мутрите налагат ниска производителност, после работниците били виновно за това.
81
0
 
32
 
! Отговори
До БГ Работодател преди 6 години
Ти си пълен ***, като повечето нарекли се "бизнесмени" в БГ. И като роботизираш и останат без работа масово хората, да ти обясня ли какво ще стане:1. Няма да има кой да ти купува стоката/услугата и ще умреш гладен.2. Преди да умреш от глад, милионите гладни ще ти резнат зелката, освен ако не почнеш да им даваш номинален пожизнен доход дори без да работят.Ако не вярваш - за справка Елън Мъск, доста по-умен и успял от теб, който го предрича.*** и неуки сте, ама ще ви охладнее...
80
0
 
10
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
До БГ РаботодателСамо си за филхармонията, от мен да знаеш, ама оная последната дупка на кавала.
79
0
 
9
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
До МилчоВ ЦИФРАТА ЗА БВП СА ИЗПУСНАЛИ ТРИ 000 А АКО Е ВЯРНО 105 609 000----ТЕЖКО НИ
78
0
 
8
 
! Отговори
П преди 6 години
Златко, тури още 3 нули след тия 105 609 000, че почнах да ти проверявам сметките и ме обърка тотално :)
77
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателите губят и защото не им работим 24 часа в денонощието, а само 12-16 часа. Губят и защото почиваме на 7 дена веднъж. Много губят горките.
76
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До БГ РаботодателЩе си наема каквито искам това си е моя работа, като за начало освободи работното си място и си събирай партакешите клош, не ми трябват мързеливци.
75
0
 
16
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Не се наядоха тия, егати алчните същества!!! На чужд гръб и сто тояги са малко!!!
74
27
 
1
 
! Отговори
БГ Работодател преди 6 години
С тая роботизация скоро няма да сте ми нужни. Човешкият труд става излишен, роботът заменя човека, включително в Западния "рай". Колко глад ви чака с напредъка на технологиите, мързеливи българчета.
73
0
 
16
 
! Отговори
Владо преди 6 години
звучи грозно и фалшиво журналистическото пригласяне по темата. Работодателят може да си дигне партакешите и с луксозната си кола да да замине поне за гърция от коледа до нова година за 15 тина дена а тея дето му работят на български заплати не могат и не трябва да почиват защо ли се допуска така да се говори по темата
72
0
 
26
 
! Отговори
Бачкатор преди 6 години
Работя по 12 часа включително и в празнични и почивни дни.НО държа заплатата ми да бъде над 2000 лева,събота и неделя и по празниците обаче искам да ми се плаща двойно съгласно българското законодателство.Моля за оферти от работодатели.
71
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да почива търтея български и после да циври ,че няма.Това заслужава.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ Работодателнищо подобно. Защо ти не отдидеш там да въртниш бизнес? Кой си ти че ще ме гониш от страната?
69
0
 
28
 
! Отговори
До БГ Работодател преди 6 години
Ми наеми си англичани и германци и искай да ти работят по 24 часа за 500 лв. като не ти харесват българските работници бе, да те видим, ***.
68
0
 
11
 
! Отговори
nina преди 6 години
Добре, че имаме някакъв закон за работното време. Че тези работодатели щяха да ни накарат да работим на 4 смени по 8 часа.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МнениеИменно, колега. Въпросните "БИЗНЕСМЕНИ" гонеха хората с репликата "има много такива като вас пред врата ми". Сега и наш ред да го казваме. Те сами си режат клона, на който седят. На мен и на Вас никой не може да ни вземе умението ,опита или дисциплината и мотивацията да работим.А на кого и за колко ще си продам труда е моя работа. Аз съм работодателят е те-търтеите.
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия палячовци вече стават комични. Това не са загуби а някакви имагинерни измислени печалби, които те сънуват, които ги няма, защото се почива в тези дни, както навсякъде по света има почивни дни. В почти всички държави в зпадна Европа имат повече почивни дни като цяло през годината. Но те нашите "бизнесмени" са си нагли и прости, така са научени, ама ще бъдат "излекувани" от реалността полека, скоро ще плачат за българския работник.