Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!

422 млн. лева на ден губи икономиката ни заради почивните дни
5 яну 2018 09:00,
233
Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!
Снимка: Dnes.bg

Близо 422 милиона лева губи българската икономика за всеки неработен ден през тази година, изчислява Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.

"Според средносрочната бюджетна прогноза на правителството брутният вътрешен продукт през 2018 г. ще бъде 105 609 000 лева. Прието е, че средно на ден произвеждаме 0,4% от този брутен продукт. Или с всеки неработен ден пропускаме да създадем близо 422 млн. лева", обясни изчисленията си той.

Още по темата

През тази година ще работим 249 дни, вместо 252, колкото сме работили преди да се промени методиката за определяне на почивките заради празниците. Според новото правило, ако празникът се пада в събота или неделя, неработен е следващият понеделник. Така се оказва, че през 2018 г. ще почиваме 3 дни повече.

"Или за тези дни няма да произведем 1,267 млрд. лева БВП. Като имаме предвид, че 37% от него се преразпределя в бюджета, то загубите за хазната ще са в размер на 467 милиона лева", пресмята председателят на АИКБ пред "Труд".

Според бизнеса обаче от почивните дни губят и работниците. Причината е, че в производството например заплатата се изчислява на база заработено, а не е постоянна величина.

"Средната заплата у нас е 1037 лева, по данни на НСИ за последното тримесечие на 2017 г. Правителството залага ръст от 6,6% за тази година, което означава, че тя ще стигне 1105 лева или 13 265 лв. за година. Ако разделим сумата на 249 работни дни, излиза, че на ден получаваме по 53 лева", обясни Васил Велев.

По думите му, като не работим тези 3 дни, на практика заплатата ни намалява с близо 160 лева.

Първият дълъг уикенд тази година ще бъде около 3 март, който се пада в събота, и ще се почива до 5-и. Втората поредица почивни дни ще бъде за Великден – от 6 до 9 април.

Третият дълъг уикенд ще е за 6 май – Гергьовден, който е в неделя. Четвъртата почивна поредица дни ще е за Деня на независимостта – 22 септември, който се пада в събота.

Най-дългата почивка тази година ще е около Коледа, когато ще се почива цели 5 дни – от събота до сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
16
 
3
 
! Отговори
БГ Работодател преди 6 години
Mързи ви да работите? Малки са ви заплатите?Бягайте в Германия, Англия бе?! Там ще ви плащат добре, ще имате много почивни дни и ще ви се усмихват.
64
1
 
14
 
! Отговори
Безпартиен преди 6 години
Пълни глупости губело се по празниците. Тия 2 милиарда близо пара в кеш, която се изхарчи от 23-ти до 1-ви..... нали е влезнала в оборот. Как така е влезнала като никой не работел. Аман от глупости. Празниците са затова, да се харчи и да се почива, а обслужващия сектор основно си работи. И на нова година съм работил 3-4 пъти. Не е хава, ама докато си млад може, после, който му се работи от 20 до 5 януари да работи. Аз ще си харча парите тогава по почивки.
63
0
 
14
 
! Отговори
До 63 преди 6 години
Ще внесе китайци га падне ланшния сняг. Те китайците вече имат по-висок стандарт на живот в Китай, а кой пък китаец ще е луд да дойде тук и да не отиде в западна Европа?
62
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гнусни, нагли, прости, алчни *** са нашите куфарджии, щото то бизнесмени няма в България, а само разни прости нагли комосмолци, които станаха "бизнесмени" с раздадените им куфарчета.В държавите на запад се почива повече, отколкото тук. А не се ли замислят, че са калпави организатори и мениджъри? Повечето за *** за зеле не стават и единствената им мисъл е да изстискват работниците, за да печелят повече, което има обратен ефект, ама то балъците вече свършват и ще молите за работници.
61
0
 
14
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Ама господа работете бе, работете. Ама неее, трябва да палтите двоен надник. Както е в белите държави.
60
0
 
24
 
! Отговори
До Работодател преди 6 години
Ам мен точно няколко ми се обадиха да ме молят да започна при тях, затова полека с това никой не ви е молил. Молят и още как. И още повече ще молят ама да минат 1-2 годинки още - колелото се върти. Вече образованите и квалифицирани кадри си знаят цената и като им кажат смешна заплата и отиват на друго място. Чорбаджии много, не е комунизъм да те начислят някъде и колкото ти дават толкова...
59
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ще напусна работа, щом ви причинявам загуби като почивам.Нема проблеми....
58
0
 
16
 
! Отговори
ceko преди 6 години
Е га *** м*рши, ненаядоха се!
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РаботодателС тая логика, догодина ще си внесеш китайци да ти бачкат ;)
56
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РаботодателТуй онуй марш обратно на село бе,работодател бил хахааааааа
55
1
 
27
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Ако сте ***, ще мислите само за това колко пропускате да спечелите. А това, че работника се връща отпочинал с по-голяма мотивация не го броим.Ако толкова им е кеф на работодателите - нека си работят сами през празниците, ако искат и събота и неделя също. Отделно никой не им забранява да извикат работниците си в празничен ден (ама се плаща извънреден труд нали) ако ви е толкова доходоносен бизнеса...
54
1
 
6
 
! Отговори
Леко бе преди 6 години
До Анонимен 48Като ти гледам правописа е по добре първо да се научиш да пишеш и после да почнеш да автоматизираш. Аман от неграмотни комлексари.
53
2
 
9
 
! Отговори
Banshee преди 6 години
Предлагам да се работи и през празниците, че да са доволни работодателите и да не губят, НО проблемът ще е,че пак почиваме много. Ей, не са на ядоха...
52
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РаботодателТи не забравяй, че балъците свършиха. Или ще се научите да си плащате на работниците, или се научете да бачкате вместо тях.А да ти напомня, че имаме и законодателство, и ГИТ (главна инспекция по труда). А те понякога даже вършат работа.
51
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почиват единици - държавните сл, учителите и тук там някоя IT компания. Всички други работим. Така, че не ни обяснявайте глупости колко много сме били почивали. Това, че в календара тези дни са отбелязани като почивни, не е равно на почивни/неработни дни. Лично аз миналото лято имам точно една седмица отпуск през август. Сега не работихме само на 25-ти и на 1-ви. Всички знаем и усещаме реалността, а не правим прогнози.
50
0
 
19
 
! Отговори
Глупости преди 6 години
Ще четем на комсомолски бастуни, като тоя глупостите, щото няма независими журналисти, които да го скастрят веднага, а само "умно" кимат на откровените му тъпотии... То бива алчност, бива, ама къде мисли, че ще отнесе всичко един ден, като се изправи пред Създаля?
49
0
 
25
 
! Отговори
Мар преди 6 години
Решението е изключително просто - работа на смени, 24-часов непрекъснат работен процес. Защото ако се работи само по 8 часа на ден, се губят останалите 16!Ще се мазначат още хора- безработицата ще падне. Така всички ще са доволни - ще има работа за хората, а бизнесмените ще правят пари даже докато спят!
48
46
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Никой не сме викали насила при нас, идвахте ли да подавате молби и да ни плачете за работа като не искате да работите по празниците напуснете има други които ще искат. Туй да не е комунизъм ще бачкате и песен ще пееете, трудът краси човека търтеи.
47
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми внесете си украинци, молдовци, индийци, китайци! Нали все мрънкате?Може пък те да се навият да ви работят за без пари 365 дни в годината денонощно, че вие да си изкарате за новия джип вместо за 3 месеца - за 1?
46
0
 
31
 
! Отговори
Работяга преди 6 години
Аз работя сам и за себе си,вчера се върнах след 10 дни прекарани в Гърция сега ще си почина до понеделник от пътуването и почвам да работя.А,и както и да го пресмятам не съм на загуба от това.Изненадващо нали господа работодатели?