Тръмп е негоден за президент и всеки около него знае това!

"Ню Йорк таймс" с коментар за новата книга "Огън и ярост"
5 яну 2018 11:00, Елка Василева
57
Тръмп е негоден за президент и всеки около него знае това!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Американският печат е пълен с коментари за скандалната книга за Доналд Тръмп и неговото президентство, чието разпространение Белият дом се опитва да забрани още преди появата й в книжарниците.

Авторска статия на в. "Ню Йорк таймс", който е сред най-отявлените противници на президента, е озаглавена "Всеки в света на Тръмп знае, че той е идиот".

Коментаторката Мишел Голдбърг, без да приема за чиста монета всичко написано в книгата, започва коментара си от един от най-тревожните според нея епизоди, разказани от автора на книгата Майкъл Улф - този за уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми от Тръмп още в началото на президентството му. Плашещи били не толкова мотивите за решението му, а това, че Тръмп го взел съвсем сам, без да се консултира или дори да уведоми никого от своите съветници и приближени. Дъщеря му и зетят му - Иванка и Джаред Къшнър, били паникьосани и пощурели от това, което Коми може да разкрие, ако надзърне в семейните финанси. Най-ужасяващото, според разказа на Улф в книгата, било как Тръмп изиграл дори своите съветници, някои от които смятали, че могат да владеят невъздържаността му.

"Уволнението на Коми може да се окаже най-същественият ход, предприет от съвременен американски президент изцяло на своя глава. Ами представете си, че Тръмп възприеме същия подход и заповяда да бъде бомбардирана Северна Корея", риторично пита авторът на книгата.

Още по темата

Както е известно, Тръмп оспорва изнесените в книгата факти и казва, че тя е пълна с лъжи. Макар да възникват въпроси относно методите, използвани от Улф, издателството на книгата твърди, че той разполага с много часове записи на проведените от него интервюта при подготовката й, се посочва в статията на "Ню Йорк таймс".

Според друг описан епизод след неотдавнашните политически чистки в Саудитска Арабия Тръмп се похвалил, че той и зет му Къшнър фактически са организирали преврат там: "Ние поставихме свой човек начело!"

Книгата потвърждава онова, което вече се разбира от мнозина - не само че Тръмп е напълно негоден за президент, но й, че всеки около него знае това. Свързваща нишка в цялата книга "Огън и ярост" е начинът, по който роднините, опортюнистите и официалните лица се опитват да манипулират и да управляват президента, и как те често не успяват да направят това.

"Ню Йорк таймс" цитира Улф, според когото хората около Тръмп, "всички - на 100 процента - са се убедили, че той е неспособен да изпълнява тази работа".

Според Улф министърът на финансите Стивън Мнучин и бившият шеф на администрацията на Белия дом Райнс Прийбъс наричали Тръмп "идиот". Така го наричал и медийният магнат Рупърт Мърдок, като дори прибавял към тази дума още по-цинично определение. Съветникът по националната сигурност Х.Р. Макмастър смятал, че Тръмп е "глупак". А медиите вече съобщиха, че държавният секретар Рекс Тилърсън в частен разговор го е нарекъл "малоумник", и той многозначително отказва да отрече това, се казва в коментара на вестника.

Въпреки това всички тези хора продължават или да подкрепят или да защитават тази "нездрава пародия на президентство". Някои от тях според Улф смятат, че по този начин помагат да бъде защитена Америка от вредите, които президентът, на когото служат, може да й нанесе. Това е "налудничава самозаблуда", отбелязва всекидневникът.

Но според в ."Ню Йорк таймс" "повечето членове както на предизборната кампания, така и на сегашната президентска администрация са просто предатели. Те са готови, поради някаква смес от амбиция, обида, цинизъм и търсене на рационално обяснение, да застрашат живота на всички нас - и на децата ни, отказвайки да кажат на страната това, което знаят за затворения в замъка си глупак, който се пъчи в Тwitter с големината на ядрения си бутон".

Книгата на Улф показва, че Тръмп не може да изпълнява функциите си, неспособен е да обработва информация или да преценява последствия. Да очакваме, че той ще действа в името на интересите на страната, е все едно да искаме, образно казано, котка да измие чиниите. А онези, които го подкрепят, нямат такова извинение, заключава "Ню Йорк таймс".

/БТА/


57
Още по темата: книгаДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Квичат ли квичат медийките. Тръмп им разтури пируването и им завря такъв прът в колелата, че следващите 7 години ще има да ближат рани.
50
0
 
0
 
! Отговори
Видовден преди 11 месеца
*** мразят Президента на белите хора.
Stop white genocide
49
0
 
1
 
! Отговори
Видовден преди 11 месеца
*** мразят Президента на белите хора.
Stop white genocide
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кочина е Расия и това допи самите руснаци го знаят. САЩ са велика и всемогъща страна, а вие можете само да цвъркате.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако кажа нещо лошо за сащ
дори да е истина , отрепките
веднага скачат на бой последен
да защитават тази кочина .
46
2
 
5
 
! Отговори
до 39 от славянин преди 11 месеца
Сигурно затова мафиите от цял свят се вихрят на воля в сащ понеже там ''царуват'' редът и законът!?
45
3
 
3
 
! Отговори
Всеки знае че преди 11 месеца
за всичко са виновни руските хакери!

:):)
44
1
 
5
 
! Отговори
"-" преди 11 месеца
На кой му пука за Тръпеца!
Главната цел беше да не бъде допуснат зад кормилото на власта кървавия клан на изперкалото семейство Клинтън и да бъде сложен край на либералния наднационален проект!
Тръпеца е просто преходен компромис сред политическия и финансов елит на САЩ.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да ,бе ,да
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
TK IDE REHC ZA USA NE ZA RUSIA ZA UVREDENITE OTDOLU
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
moje bi no to v USA godni nqma samo negodnici
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ох ,комунистите по цял свят сега ще надигнат вой ,че Сев Корея може да бъде унищожена.Любимия им комунизъм ще бъде бомбардиран и те не могат да преглътнат това . .Подариха навремето точно тези предатели Южен Виетнам на комунистите като свалиха по този мръснишки начин Никсън .И какво лошо има един президент да уволнява???Нали той има тези правомощия .С Ню Йорк Таймс ли трябва да се консултира ?*** тъпотията .
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Олигархия има в любимата ви кочина Расия и в подвластната й България, а не в САЩ. В САЩ има истинска съдебна система и ако нарушиш закона влизаш на топло задълго, независимо дали си богат или беден. В Расия и в България мафията си има държава.
38
4
 
12
 
! Отговори
ДС преди 11 месеца
Цялата олигархична машина на САЩ работи срещу Тръмп. Не могат да преглътнат, че президент не е един от тях.
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Новото дело срещу Хилъри явно е отговор на тази книга... Много са ритат атовете в тоя САЩ и ние май че отнесем нещо покрай блъсканицата... За сега само Щжен поток ни отмъкнаха германците и турците. После ще видим...
36
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 11 месеца
До П.Петров
Никоя медия не публикува нелицеприятни истини за кредиторите си, още по малко за собствениците си!
Та в кого е властта при "демокрацията" ?
35
5
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 11 месеца
До Анонимен 29,
Но всичките им 200 годишни "демократични" институции и власти не спряха овластяването на пълен иди.от като Тръмп, власт способна да затрие живота на земята. Хитлер също е овластен с "демократични" избори, между другото.
Без качествено масово образование, което реализира максимума на интелектуалния потенциал на народа, демокрацията е само параван за истинската власт на олигархичния кръг банки->медии->банки. Но невежеството и простотията правят демокрацията уязвима на популизъм!
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
щом толкова го плюят, значи си върши работата
33
5
 
3
 
! Отговори
... преди 11 месеца
Епа другара Путин си го е избрал баш по мярка тоя да го наречем президент! :) Инак си е нормално хамериканките да си изберът баш такъв за президент! Те половината идея си нямат за ко иде реч, ма тоя нали са го виждали по кеча и затва гласуваха за него! Другата половина другаря путин се постара да гласуват за него и така! :)
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тя и лисицата като не стигала гроздето разправяла, че е кисело.