САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник

Сателитът с кодово название "Зума" струва над $1 млрд.
9 яну 2018 09:30, Елка Василева
182
САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник
Снимка: архив, Reuters

Американски шпионски сателит, изстрелян с ракета на американската частна компания "Спейс Екс" от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида, не е достигнал орбита и се смята за напълно изгубен, съобщиха двама американски служители, цитирани от Ройтерс.

Секретният шпионски сателит, произведен от корпорацията "Нортроп Груман", не е могъл да се отдели от втората степен на ракетата "Фалкон 9" и се предполага, че се е разпаднал или е паднал в океана, казаха служителите, пожелали анонимност.

Още по темата

Сателитът с кодово название "Зума" струва над 1 млрд. долара. Компанията-производител сама е решила с каква ракета да бъде изстрелян.

Започнало е разследване, но засега няма индикация за саботаж или някаква друга намеса, довела до провала, посочиха служителите.

Говорител на "Нортроп Груман" каза, че компанията "не коментира (космически) мисии от този вид, но засега прегледът на данните сочи, че ракетата е функционирала нормално".

През май м.г. с подобна ракета, произведена от компанията Space Exploration Technologies, ръководена от Илън Мъск, бе изстрелян друг сателит на Пентагона. Това бе първият път, когато министерството на отбраната на САЩ използва ракета на частната американска компания.

Като цяло през 2017 г. "Спейс Екс" извърши рекорден брой изстрелвания - 18. Малко преди вчерашното първо за тази година изстрелване "Спейс Екс" и Пентагонът не отговориха на журналистическите въпроси за естеството на мисията. Компания "Нортроп Груман", изработила апарата, посочи само, че клиентът е американското правителство, а "товарът" ще бъде изведен на ниска орбита, без да прави повече уточнения.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От САЩ нищо не става.. Я сум завършил Аерокосмическо инженерство и комуникации ,,, 1г. бях на нещо като "Еразмус" във Федералния университет в Красноярск.. САЩ деградират - защото от младежите нищо не става , мързи ги да учат трудни неща..като физика , математика , инженерни науки.. Откакто в Аржентина комунистите искаха правят Кибер Комунизъм - САЩ и евреиите усетиха че е опасна наука и я забраниха - сега нямат системни инженери..
55
5
 
23
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 58 59След като "изгори" втората степен спътниците са на тъй наречената минимална орбита 100-150кмвисочина. На тази височина все още има ОСТАТЪЦИ от АТМОСФЕРА които прогресивно забавят скоростта на обекта докато последния не изгори в атмосферата - нарочно се прави така защото и без това по орбита обикаля достатъчно космически *** за да оставаят на орбита и големи части на ракетиеСлед това ако спътника(САЩ) или Орбиталния модул(РФ) не си включат двигателите ... изгарят (до 2-3 седмици)
54
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмата спейс шатъл вече НЕ СЪЩЕСТВУВА. Отдавна.
53
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак 1:18 не е лош резултат, въпреки че 1млрд е доста. Но какво да се прави: "Самтаймс уин, самтаймс люн"
52
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука чета, че руснаците били подизпълнител... Ало, Парцалев оправи се малко, руснаците дават технологията за околоземна орбита, а американците плащат и подготвят хора за станцията, съветските космонавти правеха най-дългия престой в орбита още преди 30+ години, а американците бяха силни в многократното използване на совалки. ...докато не им изгоряха совалките. Сега ползват технологията на руснаците за доставка на товари.
51
7
 
26
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Блъфират... - спътникът си е на мястото...
50
10
 
24
 
! Отговори
хърбел на щърбел преди 6 години
русняците немат успешен запуск от восточный космодром, а за последно загубиха 19 спутника на едно изтрелване!!! обвиниха свещеника - епископ Лукиян!?
49
4
 
29
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До **** 52Неее за това точно Рашките не могат да са виновни. И двигателите И компановката на ракетата са изцяло ХАмерикански.
48
3
 
24
 
! Отговори
НюТон преди 6 години
"не е достигнал орбита и се смята за напълно изгубен"Аз така си хвърлям камъни нагоре и дори някои да ме удрят по главата, СМЯТАМ, че някой ще кача в орбита около Земята.Преди години американски конгресмен заяви, че единствения начин Америка да изстрелва сателити и космическо оборудване е чрез...батут.А колко милионери чакат полет в космоса...Братски САЩ,моля за изстрелване БГ НС,МС и Бой Бор!
47
4
 
27
 
! Отговори
**** преди 6 години
Айде реването да започва вече,че руснаците са виновни,те руснаците вече свикнаха за воеки краварски провал,да бъдат обвинявани,
46
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се прави! Казваш, че е изгубен, да не се шашкат Ким-овцете, а после с него им гърмиш ракетите.
45
3
 
18
 
! Отговори
ЩРУ преди 6 години
Това е ново поколение шпионски спътници. Вместо да се мотаят в Космоса директно кацат върху противниковия обект. Класификацията им в ГРУ е МББРА (Междуконтинентален Балистичен Безпилотен Разузнавателен Апарат).
44
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зума има теж-ката дууумааа, наш-шта системма е 4-4-2!
43
1
 
25
 
! Отговори
Вейдър преди 6 години
Това е новият модел на "Спейс Х", "Студио Х" ;-)
42
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се обадят по червения телефон на руснаците!!Те ще им кажат къде е!!
41
2
 
38
 
! Отговори
БУМ преди 6 години
Толкова е секретен, че даже и САЩ не знаят къде е :-Р
40
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39 - да така е, и 3/4 от завършилите заминават в США! елитът на научната мисъл се преселва там, където условията на труд и заплащането са най-добри США и ИЗРАЛь!
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 36"ето виждате правителството гради страната всеки ден и хората са доволни!"Ти от коя смотана паралелна вселена си????
38
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено това е лъжа . Суперсекретния сателит трябва да е в неизвестност. Американцитее са шахматистии, не позьори .
37
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добър шпионски сателит. Веднага си е покрил следите.