САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник

Сателитът с кодово название "Зума" струва над $1 млрд.
9 яну 2018 09:30, Елка Василева
182
САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник
Снимка: архив, Reuters

Американски шпионски сателит, изстрелян с ракета на американската частна компания "Спейс Екс" от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида, не е достигнал орбита и се смята за напълно изгубен, съобщиха двама американски служители, цитирани от Ройтерс.

Секретният шпионски сателит, произведен от корпорацията "Нортроп Груман", не е могъл да се отдели от втората степен на ракетата "Фалкон 9" и се предполага, че се е разпаднал или е паднал в океана, казаха служителите, пожелали анонимност.

Още по темата

Сателитът с кодово название "Зума" струва над 1 млрд. долара. Компанията-производител сама е решила с каква ракета да бъде изстрелян.

Започнало е разследване, но засега няма индикация за саботаж или някаква друга намеса, довела до провала, посочиха служителите.

Говорител на "Нортроп Груман" каза, че компанията "не коментира (космически) мисии от този вид, но засега прегледът на данните сочи, че ракетата е функционирала нормално".

През май м.г. с подобна ракета, произведена от компанията Space Exploration Technologies, ръководена от Илън Мъск, бе изстрелян друг сателит на Пентагона. Това бе първият път, когато министерството на отбраната на САЩ използва ракета на частната американска компания.

Като цяло през 2017 г. "Спейс Екс" извърши рекорден брой изстрелвания - 18. Малко преди вчерашното първо за тази година изстрелване "Спейс Екс" и Пентагонът не отговориха на журналистическите въпроси за естеството на мисията. Компания "Нортроп Груман", изработила апарата, посочи само, че клиентът е американското правителство, а "товарът" ще бъде изведен на ниска орбита, без да прави повече уточнения.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
24
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Ами да се консултират със Северна Корея как се правят ракети .Иначе използват стари балкански схеми за източване на държавни пари.Тръмп дава 1 млр.от военния бюджет на фирмата на шурето да построи ракетата.Сега след като падна ще даде още 1 млр.на друга фирма, да кажем на баджанака.Че тия номера Боко ги правеше с магистралите преди 5 г. Скоро пак ще се ремонтират част от новите магитрали и пак точи пари .
75
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То ако не гръмне ракетата, ще се прецака спътника ахахах цялата им работа е такава. Няма го вече фон Браун да ги учи как се правят ракети.
74
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само *** оставят янките в космоса.
73
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да знаете, няма го! Изгоря, изчезна! Не ви следим, изобщо даже. Изгоря спътника. Няма как. Повтаряме! Не ви следим. :-)
72
1
 
18
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Безполезни кибици се надпреварват в безсмислени упражнения.
71
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"3/4 от завършилите заминават в США! елитът на научната мисъл се преселва там, където условията на труд и заплащането са най-добри США и ИЗРАЛь!"минало бешело... тези които ходят на там вече, не са интелектуален елит
70
11
 
26
 
! Отговори
ccc преди 6 години
"изгубила се".. само промитите русофилски мозъци могат да приемат това за чиста монета и да повярват на подобна новина.. :D
69
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В MIT учат 2000 студенти , в университета на НАСА - Calteh учат 1000 студенти.. В Физтех Москва - 4000студенти , В ТУ-Баумана Москва - 19000 студенти.. Количеството има значение.. Това все едно да имаш по един лекар 1000 човека и един лекар 15 000 човека население
68
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали са руснаци или американци, това е голяма загуба на,труд, време, ресурси на всичките хора, участвали в проекта, че и данъкоплатците.Сигурно е отнело години. Има амер филм в Youtube как се прави Союз. Много сериозна работа, 2 г за един кораб. Страхотна техника и инженери. Но за шпионски спътник да не се косим толкоз, макар че то май всичките са такива.
67
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, напълно очаквано да изгубят сателите след като го изстрелват с чошниците на Мъск.
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 72Като почнете тези глупости идва истината. Питам и всички питаме щом САЩ е развитие на "НАУКАТА". КОЙ направи атмоните бомби за Япония!!!!!???? КОЙ е първия създател на ракетоносител?Нищо е САЩ, нито е РУСИЯ!!!!!Единия не ли евреийн, а другия германец и след войната е първия директор на НАСА!!!
65
5
 
18
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 77Второто поколение тъчскрин екрани за телефони примерно е на базата на Руско изобретениеНовото поколение ще отчита топлина вече - прави се принудително свършиха запасите от редкоземни елементи ползващи се в сегашното поколение индукционни тъч скрин устройства - новото поколение ще ползва просто други материали
64
6
 
18
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Вуте 67Статистика за 2017САЩ - 29 и един изгорял на площадката при тестове дори не са стигнали до изстрелванеРФ 19 и един неуспешен стартирал от Восточни + 2 за ЕСА + 10 за ВКСКитай 18 и 2 неупешниЕС - 11 като 2 са изстреляни от руснаците
63
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 66,за съжаление развитието на науката идва предимно от сащ.да си чул нещо което употребяваме в ежедневието да е създадено в русия ?всичко се създава първо в сащ и после се произвежда в югоизточна азия.
62
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спътникът е шпионски. Въпросът е приключен.
61
3
 
20
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
Руснаците го намерили и го пратили още по надалеч от земното кълбо
60
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
едно зло по-малко
59
0
 
28
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Провали и успехи е имало и от двете страни и ще има. Има обаче неоспорими факти, описани и документирани. НАСА хвърляше милиарди в програмата Space shuttle, която затъваше бавно и завинаги. Руснаците заложиха на апарати за околоземна орбита и създадоха станцията "Мир". Но надпреварата беше огромна и всеки поотделно загуби. Затова създадоха МКС или ISS, в която работят с обединени усилия. И те така.
58
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В едно общество от гейове , феминистки , трети и четвърти пол.. Развитие на науката и техниката не очаквай.. Гейовете се стремят да станат началници и да властват - гея ще учи икономика , бизнес , философия , журналистика и никога физика , математика или инженер
57
6
 
20
 
! Отговори
SS преди 6 години
Аз пък мисля, че това може и да е фалшива новина с цел притъпяване на бдителността.Значи пуснали сме нещо много вжно и мого скъпо *** то изчезна и не го знаем къде се намира, в космоса ли в океана ли.