Всеки трети българин с кредити. Взели сме едни 69 млрд. лева!

В много семейства и двамата съпрузи са взели кредити
11 яну 2018 07:00,
106
Всеки трети българин с кредити. Взели сме едни 69 млрд. лева!
Снимка: Dnes.bg

Всеки трети българин има кредит. Ако не се броят децата и най-възрастните хора, се оказва че от населението в трудоспособна възраст почти всеки втори гражданин има задължения към банка или фирма за бързи кредити.

В края на юни 2017 г. в Централния кредитен регистър на БНБ са записани 2,33 млн. кредитополучатели. От тях 2,217 млн. са граждани на страната, 98 хил. са юридически лица, 7 хил. са чуждестранни лица, а 8 хил. са физически лица със свободни професии, или упражняващи занаятчийска дейност.

При положение, че населението на страната с 7,1 млн. души, се оказва че всеки трети има кредит. Взетите заеми обаче са много повече от броя на кредитополучателите.

В края на юни 2017 г. регистрираните кредити в информационната система на БНБ са 4,991 млн. броя на обща сума малко над 69 млрд. лв.

Оказва се, че хората, които са принудени да вземат заем, имат средно поне по два кредита. В много семейства и двамата съпрузи са взели заеми.

Според данните на БНБ, банковите кредити в края на юни 2017 г. са 2,765 млн. броя на обща стойност 50,37 млрд. лв.

Оказва се, че близо 2,22 млн. броя са отпуснатите заеми от фирми за бързи кредити, пише "Труд".

При гражданите, най-голям е делът (63,7%) на тези с остатъчен дълг по кредитите до 5 хил. лв. Това са заеми за покриване на неотложни нужди в семейството или евентуално за покупка на кола на старо, а не за по-сериозни покупки като на апартамент или обучение в чужбина, за които са необходими доста по-сериозни суми.

При фирмите преобладават тези с остатъчен дълг по заемите между 5 хил. и 50 хил. лв. (35,4%). Броят на тези фирми със сравнително малки заеми е най-голям. Но най-съществена роля за кредитния пазар в страната имат големите компании, които взимат заеми за милиони.

Парите в джобовете ни нараснаха с 12%

Парите в джобовете ни нараснаха с 12,3%. Към 30 юни 2017 г. парите в обращение (извън касите на БНБ) са 14,214 млрд. лева. За година те са нараснали с 1,557 млрд. лв., или с 12,3%, пише в отчета на БНБ, публикуван преди броени дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
12
 
! Отговори
знаеш до АА преди 6 години
Не разбирам защо държавата трябва да контролира глупостта на хората ? То не че има държава тука де, ама така е приказката. А иначе в щатите казват така "Ако не внимаваш ти дават кредит" ... Това е !
72
2
 
27
 
! Отговори
Теню преди 6 години
Българите харчат пари ,които нямат. За да си купят неща, от които нямат нужда, но за да направят впечетление на хора, които не могат понасят! Това не е характерно само за българския народ, но в последно време е много ясно изразено!
71
1
 
4
 
! Отговори
европеец толераст преди 6 години
стигнахме американците ахаххах
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 75"Основната функция на големите пари е да носят добавена стойност."и тази "добавена" стойност идва от "малките". Неприятното за "големите" пари е, че и те свършват, когато свършат "малките" пари... :)
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65"не са ги "взели", а са им ги "дали" ! разлика - огромна!"А защо са им дали, като са знаели, че няма какво да им вземат, остава загадка ?!
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основната функция на големите пари е да носят добавена стойност.Да теглиш заем за да си купиш модерна електрическа джаджа или автомобил на старо е меко казано,да не знаеш стойността на парите! Обаче както е казано,всеки си шета на акъла!Лично на мен не ми пука за онези,които се набутват с бързи,бавни или каквито и да е кредити,защото искали да приличат на някой си!
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тегли, народе, тегли! Тегли в пълния смисъл на думата. Можеш още.
66
1
 
16
 
! Отговори
oпетков преди 6 години
До Анонимен Лошите кредити ги плащат тези които имат депозити в банките срещу 0.5 % лихва. А банките раздават кредити с по 7-10% лихва. Да направим простата сметка. В банките има депозити за 90 млрд лв и при 0.5% лихва банките трябва да раздадат около 4.5 млрд. От парите на вложителите раздават кредити за 69 млрд и печелят 6.9 млрд. Разликата от 2.4 млрд отива в банкерския джоб. Чиста далавера, узаконена от държавата. Отделно от такси за всяка банкова операция, плащания, прехвърляния.
65
1
 
11
 
! Отговори
Таню преди 6 години
... "покупка на кола на старо"... да са возим и ний на пръцкаща бангийка, с ко сми по-надфоле от Иванчиви...
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВересийскиДо Вересийскицялата система, основана на "кредит" - е обречена! въпрос на време е всичко да рухне!
63
4
 
31
 
! Отговори
Вересийски преди 6 години
Ниските или липсата на доходи създават бъдещите безимотни.Вечните безработни, мъкнещи туршии от провинцията им трябват само няколко неща:1.Айфон-1600 лв.2.Автомобил 2000 лв.3.Лаптоп 800 лв.4.Телевизор 600 лв.Банките без доход пари не дават, а "бързите кредити" крака чупят.И тъй като всеки иска да е на Бюро(ама не по труда),спиралата на задлъжнялостта ще расте.На другата крайност са фирми,с дългове по 200 000 000 лв. и снайперисти в храстите;Бавно и полекаBG става чуждаИПОТЕКА!
62
0
 
19
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи кат се вземе из на предвид, че не сме 7.1 милиона а май малко под 6 то нещата стават доста по-зле!
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от тези 69млрд.лв , лошите кредити са 6.9 млрд.лв - на печелившите честитолошата новина е, че коректните длъжници и данъкоплатците ще плащат лошите кредити
60
3
 
7
 
! Отговори
кенидито преди 6 години
Ние бългаите не трябва да мислим какво да напарвят политиците за нас и как да ни вдигнат заплатите, какво да направи системата за нас, а трабва да мислим какво можем ние да напарвим за нашите политици, за нашата капиталистическа система да се развива за да реализират по-големи печалби нашите капиталисти, капитализма е най-съвършената система.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ДимоКредитната карта предполага,че имаш покритие по поне с 10% над максималната сума по нея . Идеята е,да не се носят големи суми пари или да се ползва при покупки,когато нямаш налични и можеш бързо и безпроблемно да възстановиш,това което си изхарчил.Неразумно е да се ползва ежедневно и като спасителен пояс до следващата заплата.Също като колегата използвам моята предимно в чужбина,където не винаги можеш да прецениш,колко и каква валута да носиш!
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Взели сме едни 69 млрд. лева!"не са ги "взели", а са им ги "дали" ! разлика - огромна!
57
6
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Българин (номер 63)Предполагам, че това което си написал е в ироничен смисъл нали?Щото идеално отговаря на народопсихологията на българина.Всеки повтаря едно и също: "Няма ли ония, управниците да направят нещо за нас?"И затова ще си позволя да цитирам американския президент Кенеди в свободен текст, който е казал нещо в смисъл на "Не мислете какво държавата ще направи за мене, мислете какво аз мога да направя за държавата!"
56
16
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ние българите сме най-свесния народ, но все ни идеват кофти политици и не ни дигат заплатите, а требе да ни дойдат едни яки стабилни политици да ни ги дигат заплатите да си купуваме яки неае от мола и да се кефиме на живота защото ние българите сме няй-яките пичове!
55
23
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
По времето на социализма и Тодор Живков когато бяхме с Москва хората живееха в страх и несигурност за утрешния ден и не смееха да взимат кредити, а днес при демокрацията и Вашингтон живеем добре, икономиката се развива, доходите растат, хората се чувстват сигурно в утрешния ден, консумират и взимат кредити.
54
4
 
15
 
! Отговори
вкаь преди 6 години
да вдигнат заплатите тези нещастни същества на хората бе... ама няма да има за техните ***, нека живеят един месец само със заплата от 500 лв. да ги видя как ще изкарат ...ама те са крали и продължават много им пука за хората