Всеки трети българин с кредити. Взели сме едни 69 млрд. лева!

В много семейства и двамата съпрузи са взели кредити
11 яну 2018 07:00,
106
Всеки трети българин с кредити. Взели сме едни 69 млрд. лева!
Снимка: Dnes.bg

Всеки трети българин има кредит. Ако не се броят децата и най-възрастните хора, се оказва че от населението в трудоспособна възраст почти всеки втори гражданин има задължения към банка или фирма за бързи кредити.

В края на юни 2017 г. в Централния кредитен регистър на БНБ са записани 2,33 млн. кредитополучатели. От тях 2,217 млн. са граждани на страната, 98 хил. са юридически лица, 7 хил. са чуждестранни лица, а 8 хил. са физически лица със свободни професии, или упражняващи занаятчийска дейност.

При положение, че населението на страната с 7,1 млн. души, се оказва че всеки трети има кредит. Взетите заеми обаче са много повече от броя на кредитополучателите.

В края на юни 2017 г. регистрираните кредити в информационната система на БНБ са 4,991 млн. броя на обща сума малко над 69 млрд. лв.

Оказва се, че хората, които са принудени да вземат заем, имат средно поне по два кредита. В много семейства и двамата съпрузи са взели заеми.

Според данните на БНБ, банковите кредити в края на юни 2017 г. са 2,765 млн. броя на обща стойност 50,37 млрд. лв.

Оказва се, че близо 2,22 млн. броя са отпуснатите заеми от фирми за бързи кредити, пише "Труд".

При гражданите, най-голям е делът (63,7%) на тези с остатъчен дълг по кредитите до 5 хил. лв. Това са заеми за покриване на неотложни нужди в семейството или евентуално за покупка на кола на старо, а не за по-сериозни покупки като на апартамент или обучение в чужбина, за които са необходими доста по-сериозни суми.

При фирмите преобладават тези с остатъчен дълг по заемите между 5 хил. и 50 хил. лв. (35,4%). Броят на тези фирми със сравнително малки заеми е най-голям. Но най-съществена роля за кредитния пазар в страната имат големите компании, които взимат заеми за милиони.

Парите в джобовете ни нараснаха с 12%

Парите в джобовете ни нараснаха с 12,3%. Към 30 юни 2017 г. парите в обращение (извън касите на БНБ) са 14,214 млрд. лева. За година те са нараснали с 1,557 млрд. лв., или с 12,3%, пише в отчета на БНБ, публикуван преди броени дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
10
 
7
 
! Отговори
жеко преди 6 години
цените на имотите само ще вървят на горе, вие в коя капиталистическа държава сте видяли цените на имотите да падат, от 98 год само се вдигат с леки паузи за по 3-4год,единствения начин да спреш това повишение е да го купиш иначе ще си цял живот на квартира, дали плащаш кредит или квартира е все едно
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде по света е така. Само дето като взимаш нормална заплата и лихвите по кредита са ниски е друго.А не като в България и Русия с мизерни доходи и високи лихви.
51
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързи кредити взимат хора без да могат да мислят. След като нямаш пари да си покриеш ежедневните нужди как ще покриваш тези заеми и лихви . Взимаш кредит за стара кола , за почивка на море , за телевизор и такива безмислени кредити. После реват по телевизиите как им са много големи лихвите. Ами така е , като ти е малко акъла. Оправдан бърз кредит е само за здраве и нищо друго .
50
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно пък при соца какакво ще си купиш, че да теглиш кредит?За кола чакаш 8 г., ами ти за тези 8 г. тези при за колата, 8000 лв. си ги събираш. Отделно даваш на държавата едни 1500 лв., за да чакаш за номер на колата.Апартамент не на всеки разрешаваха да си купи. Едно семейство имаше правона единапартамент. За 15 г. спестяваш за апартамент, който после пъкне можеш да обзаведеш, нямаш пари.
49
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки втори българин - кредит.Демек няма семейство без кредити, а повечето са с по няколко - за жилище, за ремонт, за кола, за образование, за лечение...При капитализма е така.При социализма имахме спестявания, сега теглим кредити - да си купим банани .Кой не скача е червен!
48
1
 
29
 
! Отговори
Банкера преди 6 години
Какво очаквате ?На всеки 7-8 години банките слагат розовата покривка и сервират трапезата.И се почва -ипотечни кредити,бързи кредити ,потребителски и т.н.Само сега е момента за апартамента НА ДВОЙНИ ЦЕНИ,но с уж ниска лихва.Вижте имотния пазар,само за две години надуха цените двойно и тройно,банкерската и брокерската мафия.После идва момента и трапезата се вдига и купона свършва.Помните ли 2008 *** година колко идилично беше всичко но за кратко,пазете си парите !!!
47
4
 
7
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Върнатия кеш-бек по кредитната карта се депозира в сметката на самата кредитна карта и покрива таксата на картата, а ако е повече дори ми покрива част от личните разходи. Просто е въпрос на пресмятане. Ако не прекарваш доста пари през картата няма да си на далавера.
46
7
 
7
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Бай Димо, *** в банката която ползваш и поразпитай за условията за кредитни карти. Във всяка банка са различни. Повечето кредитни карти имат така наречения "кеш-бек". Тоест връщат ти примерно половин процент от оборота през картата. Тоест аз имам сметка да прекарам почти всички разходи през картата и така хем не се разправям да нося стотинки с мен, хем после върнатите пари покриват таксата на картата, хем дори съм на далаверка. Почнете да четете преди да слагате минуси.
45
0
 
4
 
! Отговори
Бай Димо преди 6 години
До един другНещо не загрявам, ама то така на моите години - стар и *** съм.Може ли да ми обясниш по-простичко - за какво всичко минава през кредит картите, че и кеш получаваш обратно. Излиза, че си на някаква голяма сметка, и банките само въртят един едни пари през тях и е взаимна полза за двете страни. И кеша като ти го върнат какво го правиш? Депозираш го на сметка ли? Или и с него купуваш храна, гориво и т.н.
44
1
 
3
 
! Отговори
akud do 43 преди 6 години
До Анонимендобре ти ги харчи всички аз от тези пет ще изхарча 2000 лв. другите три ще ги сложа под дюшека пък нека са по малко след една година (2700 лв.)
43
1
 
28
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Всичко се свежда до проста кръчмарска сметка! Ако за 10лв. кредит искат да им върнеш 14.50лв. - сам си си виновен!Огромна част от манталитетните селяни у нас даже не си правят труда да четат ситно написаното до края...дълго е...формулирано неясно ... идеално за балaмурници!..После идват Бирниците...и им свалят и кирта от гърба!
42
1
 
30
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 6 години
Заради изкуствено ниските лихви дето рейламират банките се наду нов имотен балон !!!Както стана и 2008 *** година,в големите градове и София цените на жилищата в момента са спекулативно надути,нереални,космическо високи.Не се лъжете и не купувайте в момента на тези цени,защото скоро предстои вдигане на лихвените нива в глобален мащаб.Брокерите лъжат хората да си набутват парите в тухли,внимавайте !!!
41
0
 
5
 
! Отговори
P преди 6 години
Mushmuli
40
0
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Допълнително уточнение:Сега, българинът като цяло няма добра финансова култура.Българинът като види кредити, гледа да се нахвърли на най-големите пари.Колкото повече му дадат, по-добре. Ако му дадат и 100 хиляди ще вземе, но естествено не на всеки ще му дадат 100 бона.Такаааа... та като вземе българинът големите пачки, веднага гледа да си купи най-скъпото. Примерно плазми, 43 инчови телевизори и т.н.А като влезеш в магазин и нямаш много пари няма да си купиш най-скъпите стоки нали?
39
2
 
20
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Ми айфоня струва 2200, като вземаш 510лева заплата трябва да донадиш ....изплащаш за една година и вземаш следващия модел за 3000...
38
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите са за да се влагат , защото инфлацията ги яде - 5000лв под дюшека са се обезценили с 10% за последните 3-4 години, хората влагат и като им затрябват ползват кредитната карта.
37
13
 
9
 
! Отговори
един друг преди 6 години
До бай Димо (34): това въпрос шега ли е? Ползвам я всеки ден? Всичко минава през картата - храна, гориво, битови сметки, абе всичко. И после получавам кешбек, който покрива таксата на картата и така няма такса. Освен това плащам и в чужбина. Егати въпроса, че чак и разни разбиращи колкото теб плюсчета са ти наслагали.
36
6
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Най-правилно, ясно и грамотно се изрази "Кругер" (номер 21).В интерес на истината трябва да поясня обаче, че статията не е написана съвсем черногледо.Защото се говори за "кредитния пазар в България".Сега, не съм икономист, предварително уточнявам, но се смятам за достатъчно начетен за да знам, че паричните кредити са вид стока, която се продава от магазини наречени "банки".Прав е "Кругер" - в нормалните държави е съвсем нормално да си "купуваш" кредити.Нали затова са и кредитните карти!
35
1
 
18
 
! Отговори
ppp преди 6 години
продавам двустаен апартамент в ромския квартал. Цена 800 000 лв.
34
2
 
28
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
Нормално.Банките доста народ измамиха с уж ниските си лихви.Надуха нов имотен балон.Само вижте цените на жилищата,особено в София.Набутват ти ипотечен кредит ,а жилището спекулативно надуто на двойна цена,след година,две ти вдигат вноските у издишаш от всякъде.Не купувайте имоти в момента,пазара е ненормално надут.