В кои страни се живее най-добре? САЩ и Русия губят реноме

Канада, Швейцария и Швеция са най-уважаваните държави в света
16 яну 2018 10:10, Екип на Dnes.bg
156
В кои страни се живее най-добре? САЩ и Русия губят реноме
Снимка: visualhunt.com

Съединените щати и Русия отбелязват рязък спад в международното си реноме през 2017 г., според испанската неправителствена организация "Репютейшън институт", която класира държавите по престиж от 2012 г. насам.

Изследването, направено сред 38 000 души в най-богатите 8 държави в света – членуващи в Г-8 (САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Италия, Великобритания и Русия), оценява 55-те държави с най-висок БВП. Участниците отговарят на въпроси, свързани с преценката им за състоянието на икономиката, стандарта на живот и екологията, както и за качеството на държавното управление.

13 европейски членки са сред първите 20, но България не е включена в класацията, а Румъния е 43-а.

Влизането на Доналд Тръмп в Белия дом е довело до изпадане с 11 места на Съединените щати, които губят 8% от уважението на останалите само за година. В класацията за 2017 г. САЩ са 38-а позиция, изпреварени от Мексико и следвани от Венецуела.

При Тръмп уважението към Щатите е по-ниско от времената, в които управляваше Джордж Буш младши, а страната воюваше в Ирак и Афганистан, става ясно от проучването. Рухването е по линия на всички показатели, като най-чуствително то е по отношение на качеството на държавното управление.

Според управляващия партньор в "Репютейшън институт" Фернандо Прадо намерението на Тръмп да строи стена по границата с Мексико и острият му език към мигрантите са настроили отрицателно мексиканците. Това също допринася за драматичния спад, тъй като малцинството традиционно досега е било лоялно към официалната власт. От друга страна, симпатиите на американциите към Мексико се увеличават, което позволява на страната да повиши престижа си през 2017 г.

Русия е вторият най-голям губещ след САЩ. Според изследването агресивното поведение на Кремъл кара международната общност да отнема на страната точки за етично поведение и прозрачност, както и за отговорност по отношение на международните дела. Участниците в проучването посочват намесата на Москва в американските президентски избори, както и в гласувания в Европа сред причините да не се доверяват на Москва. Русия е класирана на 51 място, между Саудитска Арабия и Нигерия. В същото време руснаците смятат, че са достатъчно уважавани, като 81% от анкетираните вярват, че са световна сила.

За разлика от големите губещи, Китай повишава уважението на останалите към усилията си да предлага условия за работа на бизнеса, да пази природата и да подобрява качеството на стоките и услугите. Пекин продължава да е слаб по отношение на прозрачност и етичност. Мястото, на което се намира през 2017 г., е 47-мо.

Великобритания пада с 5 места в класацията до 18-о заради Brexit. Наблюдават се обаче и национални различия във възприемането й в чужбина, като германците я уважават повече от французите и испанците. Въпреки че влиянието на Обединеното кралство по света намалява, вътре в страната репутацията й е рекордно висока – 79,6%.

Гърция е държавата, която е подобрила най-много положението си в очите на хората от богатия свят през 2017 г., като се качва със седем места в класацията до 28-а позиция. Успехът на Испания и Португалия да подобрят икономическите си показатели се отразява и на международния им престиж, твърдят от "Репютейшън институт".

Швеция е европейската членка, която се ползва с най-голямо уважение в света. Тя е класирана трета, като тази година отстъпва второто място на Швейцария. Финландия е седма, следвана от Дания, Холандия и Ирландия. В Топ 20 от Европа влизат още Австрия, Испания, Италия, Белгия, Германия, Португалия, Великобритания и Франция.

Канада е държавата, която през 2017 г. се е ползвала както в света, така и според собствения си народ, с най-голямо уважение. Австралия и Нова Зеландия са на четвърта и пета позиция, следвани от Норвегия. В първите 20 са още Япония (12) и Сингапур (20).

Най-добре позиционираната в света държава от Централна и Източна Европа е Чехия (21), следвана от Полша (24).

Перу и Чили са международно най-уважаваните държави в Латинска Америка, а ЮАР - на 36 място, води подреждането в Африка.

Според авторите на изследването международният престиж има пряко отношение към притока на туристи и на чужди инвестиции. 1% повишаване на реномето се равнява на 2,5 млн. туристи, заяви Прадо при представянето на резултатите от класацията за 2017 г.


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
4
 
! Отговори
La France преди 9 месеца
Франция е номер едно! Ненадминати са френските достижения! История, култура, кухня, забележителности, икономика, армия, ядрени оръжия, влияние по цял свят, постоянен член в Съвета за сигурност на ООН! Велика сила! С ненадминати писатели, учени и философи. Високи доходи, развита инфраструктура и най-добрата здравна система в света! Най-великата страна! Неслучайно са на първо място по брой на туристи в света! В сравнение с Велика Франция, Полша е една периферия!

Vive la Francе
116
1
 
1
 
! Отговори
Polska преди 9 месеца
Франция е гето, Полша е номер едно! Най-красивите жени, красива страна, спокойна, цивилизована, без атентати и мургавeли!

Слава на Полша! Polska!
115
1
 
2
 
! Отговори
La France преди 9 месеца
Франция! Vive la France!
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Франция е номер едно! Неслучайно хора от цял свят искат да живеят там. Мюсюлмани или християни, няма значение. Хора като хора. Навсякъде има добри и лоши. Но Франция е най-великата европейска страна и това е факт!
113
2
 
3
 
! Отговори
Polska преди 9 месеца
Най-красивите жени на света са полякините! Много свестни хора са поляците, а Полша е красива и спокойна страна. Там няма атентати или мюсюлмани.
112
1
 
2
 
! Отговори
La France преди 9 месеца
Франция! Най-великата страна!

Vive la France!
111
2
 
2
 
! Отговори
Polska преди 9 месеца
Полша :)
110
2
 
2
 
! Отговори
сащ суперсила ,хаха преди 9 месеца
В Русия се живее най добре. На всеки грамотен човек му е ясно. И е много красива страна. Имат най хубавите девойки. Освен това са много човечни.
Аз искам да си ходя из целият свят ,където и когато си реша. Разбрахте ли третополови дегенерати.
109
5
 
1
 
! Отговори
Бес преди 9 месеца
Испанската неправителствена организация "Репютейшън институт", явно е
с руски собственици.Или им се плаща с рубли.Класически пример за фалшиви новини от руски източници.
108
2
 
2
 
! Отговори
Зигфрид преди 9 месеца
Тръмп строй стената с Мексико , за да не бягат американците там.А по - смелите американци бягат направо във Венецуела ,нали била по класация
веднага след. Мексико .
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що за въпрос? В България се живее най добре ХАХАХАХА ( да не се върже някой,шегувам се)
106
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 9 месеца
До "БУДИСТ": Е, ти го удари на откровена п'ростотия. И в будизма не вярвам да ги харесват толкова елементарни хора.
105
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 9 месеца
До "Гугъл" _Провери си ги ти. Напиши "Списък на страните по БВП (по номинална стойност) на глава от населението" - и ще видиш данни и то от три източника.
104
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 9 месеца
До "БУДИСТ" - Г'лупости пишеш. През тази година в Русия ще има световно първенство по футбол и ще предават пряко оттам. И всеки ще види какво има В Русия.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само Латинска Америка има държави бедни но хората са щастливи
102
4
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 9 месеца
До "Г'УРБЕТЧИЯТА": Това, което си писал, си е чиста русофобска пропаганда и е далеч от истината. В Русия, като и в западните държави има и много богати, и много бедни хора. Но реалният показател за икономическото състояние на една държава е брутният национален продукт на глава от населението. За Русия той е над 14000$ а за нас например - пoд 7000$. Така че да не ги оплакваме руснаците - да видим ние къде сме.
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия и САШ винаги са били зад Европа. Разберете, световната цивилизация е тръгнала от тук, а не от ония бантустани! Като изключим най-бедните страни, всяка Европейска страна е пред САЩ и Русия, това е. Те затова толкова ни мразят а искат да ни унищожат и да си ни поделят.
100
3
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 9 месеца
Изследването, направено сред 38 000 души в най-богатите 8 държави в света – членуващи в Г-8 (САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Италия, Великобритания и Русия),

КАТО КАЗВАТ " НАЙ-БОГАТИТЕ " ДЪРЖАВИ КАКВО ИМАТ В ПРЕДВИД ?! НАЙ-БОГАТИ КАТО ПРИТЕЖАНИЕ НА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ИЛИ НАЙ-БОГАТИ КАТО СЪСТОЯНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ?! РУСИЯ ДЕЙСТВИТЕЛНО Е НАЙ-БОГАТА ПО ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ,НО НАСЕЛЕНИЕТО ТЪНЕ В МИЗЕРИЯ ! АКО СРАВНЯВАМЕ ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СРАВНЯВА С БАНГЛАДЕШ !
99
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Русия е много зле. И Америка с този клоун начело пропада вече.
98
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фен съм отдавна на Великобритания и Швеция, но си знам, че Раят за живот на земята е в Швейцария. И Австралия /Нова Зеландия с уникалната си природа и спокоен начин на живот. Все на там ме тегли. А съдбата ми е отредила този ужас-България.