В кои страни се живее най-добре? САЩ и Русия губят реноме

Канада, Швейцария и Швеция са най-уважаваните държави в света
16 яну 2018 10:10, Екип на Dnes.bg
156
В кои страни се живее най-добре? САЩ и Русия губят реноме
Снимка: visualhunt.com

Съединените щати и Русия отбелязват рязък спад в международното си реноме през 2017 г., според испанската неправителствена организация "Репютейшън институт", която класира държавите по престиж от 2012 г. насам.

Изследването, направено сред 38 000 души в най-богатите 8 държави в света – членуващи в Г-8 (САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Италия, Великобритания и Русия), оценява 55-те държави с най-висок БВП. Участниците отговарят на въпроси, свързани с преценката им за състоянието на икономиката, стандарта на живот и екологията, както и за качеството на държавното управление.

13 европейски членки са сред първите 20, но България не е включена в класацията, а Румъния е 43-а.

Влизането на Доналд Тръмп в Белия дом е довело до изпадане с 11 места на Съединените щати, които губят 8% от уважението на останалите само за година. В класацията за 2017 г. САЩ са 38-а позиция, изпреварени от Мексико и следвани от Венецуела.

При Тръмп уважението към Щатите е по-ниско от времената, в които управляваше Джордж Буш младши, а страната воюваше в Ирак и Афганистан, става ясно от проучването. Рухването е по линия на всички показатели, като най-чуствително то е по отношение на качеството на държавното управление.

Според управляващия партньор в "Репютейшън институт" Фернандо Прадо намерението на Тръмп да строи стена по границата с Мексико и острият му език към мигрантите са настроили отрицателно мексиканците. Това също допринася за драматичния спад, тъй като малцинството традиционно досега е било лоялно към официалната власт. От друга страна, симпатиите на американциите към Мексико се увеличават, което позволява на страната да повиши престижа си през 2017 г.

Русия е вторият най-голям губещ след САЩ. Според изследването агресивното поведение на Кремъл кара международната общност да отнема на страната точки за етично поведение и прозрачност, както и за отговорност по отношение на международните дела. Участниците в проучването посочват намесата на Москва в американските президентски избори, както и в гласувания в Европа сред причините да не се доверяват на Москва. Русия е класирана на 51 място, между Саудитска Арабия и Нигерия. В същото време руснаците смятат, че са достатъчно уважавани, като 81% от анкетираните вярват, че са световна сила.

За разлика от големите губещи, Китай повишава уважението на останалите към усилията си да предлага условия за работа на бизнеса, да пази природата и да подобрява качеството на стоките и услугите. Пекин продължава да е слаб по отношение на прозрачност и етичност. Мястото, на което се намира през 2017 г., е 47-мо.

Великобритания пада с 5 места в класацията до 18-о заради Brexit. Наблюдават се обаче и национални различия във възприемането й в чужбина, като германците я уважават повече от французите и испанците. Въпреки че влиянието на Обединеното кралство по света намалява, вътре в страната репутацията й е рекордно висока – 79,6%.

Гърция е държавата, която е подобрила най-много положението си в очите на хората от богатия свят през 2017 г., като се качва със седем места в класацията до 28-а позиция. Успехът на Испания и Португалия да подобрят икономическите си показатели се отразява и на международния им престиж, твърдят от "Репютейшън институт".

Швеция е европейската членка, която се ползва с най-голямо уважение в света. Тя е класирана трета, като тази година отстъпва второто място на Швейцария. Финландия е седма, следвана от Дания, Холандия и Ирландия. В Топ 20 от Европа влизат още Австрия, Испания, Италия, Белгия, Германия, Португалия, Великобритания и Франция.

Канада е държавата, която през 2017 г. се е ползвала както в света, така и според собствения си народ, с най-голямо уважение. Австралия и Нова Зеландия са на четвърта и пета позиция, следвани от Норвегия. В първите 20 са още Япония (12) и Сингапур (20).

Най-добре позиционираната в света държава от Централна и Източна Европа е Чехия (21), следвана от Полша (24).

Перу и Чили са международно най-уважаваните държави в Латинска Америка, а ЮАР - на 36 място, води подреждането в Африка.

Според авторите на изследването международният престиж има пряко отношение към притока на туристи и на чужди инвестиции. 1% повишаване на реномето се равнява на 2,5 млн. туристи, заяви Прадо при представянето на резултатите от класацията за 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
7
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Само болен комунистически мозък може да сложи Русия в такава класация. Още след 1989 г. тази страна спря да е важен критерий за образувание и живот за българите(другите я посещават заради евтиния начин на живот)!Вземете за пример децата и внуците на бившите и настоящи комунисти къде учат и живеят. Благодаря за вниманието
32
0
 
0
 
! Отговори
Тролите им прилоша преди 6 години
До Анонимен"обикновена бг завист, нали"не разбирам? поясни.Или загубихте и ума и дума :)Ха ха!
31
0
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
"според испанската неправителствена организация "Репютейшън институт"хахаха, тая организацийка от къде ли се финансира , да не е като агенцията на Червен Кольо , Кънчо Стойчев и Андро Райчев с червонци ?
30
12
 
12
 
! Отговори
Ватенка и ушанка преди 6 години
До куриозЕ какво и е на Росссия ???Евтин черен хайвер,жените им жени при това хубави хетеро, водка я филтрират със сребърни йони и нощи барове евтини украинки колкото щеш!
29
4
 
7
 
! Отговори
дааа преди 6 години
До куриоз - и защо ли изобщо споменават россия, като тя не е сред 55-те държави с най-висок БВП?!
28
1
 
7
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 6 години
Най-добре си се живее на британските южни острови - офшорни зони!
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тролите им прилошаобикновена бг завист, нали
26
8
 
13
 
! Отговори
Тролите им прилоша преди 6 години
Съединените Щати и Русия приравнени по престиж!Ха ха!Какво ще напишете по въпроса?Какво става с митологията за бедна Русия?
25
6
 
2
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До Емил 4.Като нямат слънце в Канада и Швеция, те си ходят по няколко пъти в Годината в луксозни курорти да си го набавят. А *** кога пари за по-далече от ИскърО?
24
1
 
24
 
! Отговори
Има правда преди 6 години
Где е нашата смачкана държава където народа гледа да оцелее с 600 лв заплата и 200 лв пенсия?Баща ми е работил цял живот в ( българия- на хартия се води за държава) и получава 200 лв пенсия.Ако не му давам пари човека ще е принуден да рови в кофите за смет.За това който може и има възможност да хваща пътя към чужбина.Така направиха над 2 млн. наши сънародници.Много се радвам за тях.Да са живи и здрави
23
13
 
9
 
! Отговори
куриоз преди 6 години
Най- голямата смешка е , че Русия изобщо се споменава ,защото няма по -ужасно място за живеене от там , доказателство за което е , че всеки по -замогнал се малко руснак бяга да живее даже и в неспомената България .
22
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най -добре е в родния дом .Каквито и изследвания да направите американеца от Ню Йорк няма да замени Манхатън за шанзелизе или пък парижанина Мон Мартр с Таура.Или Британеца с Барселона .Италианеца от Рим няма да пожелае Атина на Перикъл .От България по -хубаво няма и няма да има .
21
2
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
13 европейски членки са сред първите 20, но България не е включена в класацията--- AMA как може такова безобразие?? - явно Пеевски е забравил да плати там - Очерня името на ГЕРБ )) ---в БГ се живее най добре - (за разбойниците с бели якички)
20
4
 
23
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
В Швейцария не обичат българите, поради простата причина, че българите там работят най-допотопния труд и то крайно некачествено. Не знаят език, държат се като мaймуни, обличат се зле за обноски- да не говорим. Работя по швейцарски проект вече 2 години- как ли не ме молят да отида да се заселя там. Прекарвам по няколко месеца годишно там командировки и на почивка. Мисълта ми е, умните хора с обноски са ценени по цял свят. ***, които ни срамят по света, само създават лошо впечатление.
19
9
 
7
 
! Отговори
реалист преди 6 години
*** пак хейтва, че била фалшива класацията - щом Панелистан не е на първо място и негпвите господари от Русия и САЩ са изпаднали, значи е манипулация. А истината е, че *** е на 1-во място по мърсотия, мизерия и злоба, колкото и копейки да му дадат <--- ФАКТ!!!
18
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8Това не е съюз на най богатите *** :) "Русия е добавена за периода 1998-2014, през който период той е наричан Г8. "СА е много по богата от руската степ. Тя е там по милост или некви интереси на запада.
17
2
 
16
 
! Отговори
ех преди 6 години
Има един дискретен расизъм към бедните страни- те са и корумпирани съответно.Поетът е казал: "Богат" е казва, пък го не пита колко е души изгорил живи...."
16
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и реноме :) хахахаххаха Сигурно само в България и Румъния се пиши толкова за тая провинция.
15
5
 
17
 
! Отговори
АМАН ОТ FAKE NEWS преди 6 години
Новината е сериозна като top 10 класация на някое регионално радио...
14
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия отдавна не е в Г8, тя е БРИКС28 ! У