Болни от грип ходят на работа, не вземат болнични! Защо?

Ограничаването на контактите обаче е мярка срещу болестта
80
Болни от грип ходят на работа, не вземат болнични! Защо?
Снимка: архив, БулФото

Сред противогрипните мерки, които може да се вземат, е да се ограничат контактите максимално, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

"В последните години установяваме повече хора, които се опитват да продължат да ходят на работа вече с явни признаци на заболяване, отколкото такива, които държат да вземат болничен", коментира обаче той.

Сред другите мерки, които Кунчев изброи пред bTV, са добра лична хигиена, особено при малките деца, правилно хранене, проветряване на помещенията.

Той подчерта, че е неправилно да се посяга към антибиотиците при грип. "При чиста вирусна инфекция антибиотикът няма ефект, той е излишен, да на кажа вреден", изтъкна Кунчев.

По думите му заболеваемостта в страната продължава да расте и вероятно ни очаква по-сериозна грипна епидемия в края на януари. Много е вероятно скоро да има нови области, в които да бъде обявена епидемия, като за Пазарджик това може да се случи още до края на тази седмица.

Заболеваемостта там е над 300 на 10 хил. души, отчете Кунчев.

Той уточни, че статистиката донякъде заблуждава и има доста други данни, които са много показателни за заболеваемостта – отсъствия от училища, търсене на медицинска помощ, позвънявания в Спешна помощ, търсене на препарати в аптеките.

"Прогнози избягваме да правим, тъй като при грипа винаги може да има изненади. Изненада е и щамовият състав тази година – винаги сме имали грипни епидемии, причинени от А вируси, тази година, поне засега, 80% положителните проби са за Б Ямагата. Очаквахме по-скоро паралелна циркулация, но все пак А да е основният", посочи той.

Дали щамът е А или Б обаче е без значение за пациента, лекаря или лечението. "Има значение за нас какво циркулира и какво би трябвало да бъде включено в състава на ваксините за следващ сезон", каза още Кунчев. 


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Ееее преди 9 месеца
До 78. / Всеки знае че в чужбина че сме роби но в собствената си държава защо народа е държавата .Има грип и да бягаме а в чужбина грип и робство.*** обувка не става
78
0
 
0
 
! Отговори
Муш-пульо преди 9 месеца
Чакай чакай малко чуй ме вземай си багажа и бегай за чужбина и не гледай на зад.
9 години бях в чужбина на трудов договор разликата е голяма.
За сега не ми се налага да излизам но ако ми се наложи няма да се поколебая.
77
1
 
0
 
! Отговори
Муш-пульо преди 9 месеца
Чакай чакай малко чуй ме вземай си багажа и бегай за чужбина и не гледай на зад.
9 години бях в чужбина на трудов договор разликата е голяма.
За сега не ми се налага да излизам но ако ми се наложи няма да се поколебая.
76
0
 
3
 
! Отговори
Вениту преди 9 месеца
Болен здрав носи
75
1
 
2
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 9 месеца
Болнични се взимат и без да се боледува за извинение(да сварим ракията) но който пие ракия няма грип.
74
2
 
12
 
! Отговори
Зрителя преди 9 месеца
Жив пример от Ново мес ,работиш и след като се разболееш болнични не се изплащат и не ги приемат ,ако е за по дълго време търсят ти заместник и те така ,работницоте от страх мълчат,нима не знаете,или дори не ви прави впечатление,да ева и скапаната държава ,но и вина имат и постъпващите ,иначе романа ГЛАД.
73
1
 
11
 
! Отговори
Стамен преди 9 месеца
Като заключение мога да кажа,че цял живот стоим надупени и правят с над каквото си искат.Да го кажа по цензурирано :)
72
0
 
2
 
! Отговори
До 71 Стамен преди 9 месеца
Заплата на всички пада при 5 дена болнични, но има една допълнителна сума от НОИ. Тук значение има дали болничните са 70% (първите 3 дни, ако ...) или 80% от сумата, на която се осигуряваш. За 2017-та осигуровките, които плащаш от заплата си бяха общо 13,34% после още 10% ДОД, така че взимаш малко под 78% от заплата си. Сега за 2018 казват, че процентите за осигуровките още се вдигат, но не знам засега какви са.
71
0
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 9 месеца
В повечето случаи проблемът идва заради сивата икономика, т.е. официално работи на минимална заплата, а получава на ръка някаква сума, която не се облага с данъци и осигуровки. Човекът си мисли, а реално губи. Печели, че няма данъци и осигуровки за парите на ръка, губи от това, че осигуровките и данъците са заради такива като него доста по-високи, губи при болнични и всичко свързано с осигуровките, вкл. и размера на пенсията му ще е минимален, губи и защото така пенсията на родителите му е малка
70
1
 
4
 
! Отговори
Стамен преди 9 месеца
До 68 при мен има голямо значение.За 5 дена болничен заплатата ми пада с 120-140лв.
69
3
 
9
 
! Отговори
Гери преди 9 месеца
Забравих да уточня, че двата дни, в които отсъствах бях на погребение... За 2 години ми беше първо отсъствие, винаги бях изрядна...

П.С. Бягайте далече от България, докато сте млади и си живейте живота!
68
0
 
3
 
! Отговори
До 66 Стамен преди 9 месеца
Заплата ти я режат повече за осигуровки и данъци, отколкото ти я режат за болничните. разликата е малка, но е в полза на болничните. Иначе си прав, че когато си болен обикновено купуваш лекарства, което е извънреден разход, но него ще си го има без значение дали ходиш или не ходиш на работа.
67
2
 
7
 
! Отговори
Гери преди 9 месеца
Работих в един магазин в София 2011г., когато трябваше да ми плащат платен отпуск ми плащаха, както е по договор...минималната работна заплата, ако не се лжжа се изчисляваше на базата на 380лв. Когато 2 дни ми се наложи да отсъствам ми орязаха 60 лв, т.е. по 30 лв на ден, колкото взимах реално, а какво става ако се разболееш?????? НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!

Затова вече не работя и не живея в България!
66
0
 
10
 
! Отговори
Стамен преди 9 месеца
Ами никой не споменава и лекарствата от които има нужда болният.Вземат ти пари за осигуровки,но пак плащаш на доктора.Режат ти заплатата заради болничния,а ти трябват някви 100 лв. за лекарства.До кога питам,до кога ще тормозят и изтезават народа?
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 63 да но това което съм работил преди да се разболея ми го режат защо да им работя на вяръра
64
1
 
12
 
! Отговори
Стамен преди 9 месеца
За това плъзват епидемийте.Хората болни ,нямат право на глас.Работодателя максимално гледа да изтиска и малко останалия живец от работниците.Но те не вярват в това ,защото се разболяват по рядко седейки в кабинета си с вдигнати крака на масата и секретарката шета покрай него.Това все пак е България.Само тук виреят тези закони.Тъжно но факт.
63
0
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 9 месеца
няма значение извънредният труд, ако не надвишаваш максималната осигурителна сума. Болничните се изплащат на базата на направените осигурителни вноски за някакъв период назад, а при заплащането на извънреден труд също се плащат осигуровки и данъци. Казано накратко, с болнични ще вземеш повече, отколкото от заплата, вкл. извънредния труд, стига дохода ти да не е над 2600 лева месечно.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Работя в държавна фирма на ненормиран работен ден, правим около 180-200 часа извънреден труд за 3 месеца плащат ни 250% и ако си вземем болничен 10 дена и ни режат 80 часа от извънредния труд.
61
3
 
8
 
! Отговори
Марсиянец преди 9 месеца
Пиян и не идва на работа и работи с години.Болен от грип с 1 ден болничен вече е безработен(уволнен).
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някои май не знаят, че сега с болничните се взимат повече пари, отколкото, ако си на работа, стига заплатата ти да не превишава максималната осигурителна сума или работодателя ти да ти плаща на ръка пари, които не се облагат с осигуровки и данъци.
На работа ходят болни по три причини:
- работодателя им ще ги уволни, ако си вземат болнични
- заплатата им е над максималната осигурителна сума с поне 300-400 лева
- ако взимат много недекларирани пари на ръка като заплата