Турската армия навлезе в сирийския анклав Африн

Това става ден след въздушните удари в региона
21 яну 2018 13:15, Петя Славова
161
Турската армия навлезе в сирийския анклав Африн
Снимка: БТА

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи днес, че турските въоръжени сили са навлезли в сирийския анклав Африн, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Хабертюрк.

Навлизането в Африн става ден след като Турция нанесе въздушни удари в региона срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции Сили за защита на народа /СЗН/.

Йълдъръм съобщи, че операцията, наречена "Маслинова клонка", ще се осъществи в четири етапа и че с нея Турция цели да създаде 30-километрова "зона за сигурност" в Северна Сирия, посочва ТАСС, позовавайки се на турския в. "Миллиет".

Още по темата

Освен това Йълдъръм каза, че в резултат на операция "Маслинова клонка" ще бъдат унищожени всички "терористични организации". Той добави, че преди началото на операцията са били извършени "всички дипломатически преговори".

Турският премиер заяви, че Русия няма възражения срещу операцията в Африн, а Турция работи за успокояване на безпокойството на Иран и "поддържа контакти с Дамаск при посредничеството на Москва и Техеран", съобщи телевизия НТВ.

Според Хабертюрк турската армия е навлязла 3,5 километра в територията на Африн и е прочистила миниран район там. По думите на премиера, операцията е започнала в 11.05 часа местно време и засега няма ранени при операцията турски войници, пише БТА.

Турската армия потвърди началото на сухопътната операция в района на Африн, посочва Ройтерс.
Говорител на СЗН отрече твърденията, че турските сили са навлезли в Африн и заяви, че те са се опитали да прекосят границата, но са били изтласкани след ожесточени сражения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
3
 
! Отговори
Rambo34 преди 6 години
Erdogan ako pusne 3,5 milioni siriyci Merkel dali shte blagodari na boykov:) Che piye granica ta hubavo:) germania kupuva izostanalite dirjavi viv evropa, i to bez pari. A *** PO drug nachin, breahh, fukriyata e bile mnogo losho neshto:)
76
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета коментарите на бългейрите само за забавление, защото някой може ли да ми каже какво разбира българинът от държавно управление, да да коментират военните дела на Тюркийе?! И незнайно защо нашите балкански диваци изведнъж станаха големи любимци на кюрдите! Ей, бай бълГЕЙрин, ако искате може да ви изпратим достатъчно кюрди, че всяка българка да си има по един в леглото си, и всеки бългейрин - по двама!!
75
4
 
10
 
! Отговори
Попа преди 6 години
Ама тука има такива фантазьори като "мони мони", "Свободен кюрдистан".Става весело...
74
0
 
4
 
! Отговори
Rambo34 преди 6 години
Otgovor na shopa : Osmanskite imperiyi koito dirjavi sa napusnali predi 100 godini sega vsichki sa zle, udariha ot zat Arabite turcia predi 100 godini zaedno sis anglichanite, no posle anglichanite gi ...
73
5
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Това не е нападение срещу Сирия. Това е нападение срещу кюрдските въоръжени отряди, които откакто станаха маша на САЩ и Израел, не са угодни нито на Дамаск, нито Анкара. Така, че правителството на Башар Асад приема тази операция като незаконна и с отвращение, но я допуска, защото кюрдите искат да цепят Сирия с подкрепата на САЩ. И то при положение, че голяма част от тези кюрди са намерили спасение в Сирия от различни гонения и различни исторически периоди!
72
4
 
7
 
! Отговори
Rambo34 преди 6 години
Amerika ili evropa ne hani 3,5 miliona siriyci detone sa na gosti viv turcia, Turcia dosega e isharchila 20 miladi dolari za tezi 3,5 milioni siriyci, Turcia ima pravo, ne davaya orijie ma kurdite vika, davat, evropa vika na turcia gleda ye tezi 3,5 miliona ne shte vi pomagame no ne pomagat, eyt turcia e mnogo silna, do tuk potirpya,
71
6
 
10
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
Световната общност мълчи?Сценарият е подобен на този от 1939 г срещу Чехословакия, Полша и др.Да видим какво ще последва?
70
6
 
12
 
! Отговори
шоп преди 6 години
До Анонименстигнах до извода че този човек е ислямист с болни амбиции.------------------Абсолютно прав си! Иска да влезе в историята със създаване на Велика Османска империя. И понеже с войни не може, напълни Европа с ***.
69
10
 
8
 
! Отговори
мони мони преди 6 години
До шопНяма да мълчат. Те това и чакат ! Ще изчакат Ердоган да изтрепе повече хора от кюрдите и ще се намесят. Така се рушат държави и големи и малки. Турция се хвана на въдицата. Апропо - НАТО. Турция била в НАТО !Ти чу ли, че Тръмп иска НАТО да се "пенсионира" ? На същото мнение е и за ООН. Харчат на вятъра пари за нищо. На света има хора които умират от глад. Тръмп не е стандартен. Така че, членството на Турция в НАТО заТръмп е важно, колкото му е важен и ланския сняг.
68
2
 
6
 
! Отговори
Rambo34 преди 6 години
Amerika dava orijinal na kurdite, için kurdite Polzvat tezi orijia sreshtu Turcia, Amerika si ima nyakakvi planove i Polzva kurdite, Turcia nyama kak da sen siglasi teroristi da imat takva silni orijia, Erdoğan kaza sahte smachkame glavata na zmiyatA dokato e Malka, Turcia ako pusne 3,5 milioni siriyci evropa shte zagine, Merkel trybva da blagodari na turcia ama ne na Bg zashtoto turcia hani tezi 3,5 milioni, evropa ne e kadirna da gleda 3,5 hilalidi seriyi turcia ima pravo neya granica e,
67
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Ердоган! Браво на братския турски народ, който мачка терористите!!!
66
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нахлува в съседна държава и почва да избива местното население кюрдите и пълна тишина?!.Колко пъти да ти повтарям, че местното население там не са кюрди?
65
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До ШопТова което мисля е че следя политиката на Ердоган от години и стигнах до извода че този човек е ислямист с болни амбиции.
64
12
 
10
 
! Отговори
До Шоп преди 6 години
Мислиш ли, че Турция не е съгласувала действията си с Русия и САЩ. Да не мислиш, че действа само на своя глава. Да действат на "своя глава" могат само Русия и САЩ.
63
7
 
24
 
! Отговори
Попа преди 6 години
Айде спрете се де, това че Турция щяла да падне го повтаряте като идването на края на света. Все не идва, иска ви се ама няма. Нищо, писането е фрее и е безплатно. КТБ потъна, пътищата са ужасни, ГЕРБ върти геноцид, здравеопазването пред фалит, но всичко е точно.
62
10
 
10
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Добре де, може ли държава, членка на НАТО да нахлува където си иска и ония шефовете там да мълчат ? Ами те утре и в БГ ще дойдат...
61
16
 
9
 
! Отговори
Грешка на Турция преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААНе бързай с помитането. Ердоган си мисли че помете ? Само си навлече още врагове. Да видим какво ще каже Саудитска Арабия ??!! Ше успее ли да накара Турция да тръгне и срещу Иран. Общ враг или не !!?? ;)Запомнете само едно ! Путин е с евреите, а евреите са тези които помагат най много на кюрдите. Защо Путин е с евреите? Отгледан е от евреи 2. 2/3 от израелското военно командване е рускоговорящо- руснаци.В тази война Путин ще бъди с Америка.Къде е тръгнал Ердоган?
60
19
 
11
 
! Отговори
Независим Кюрдистан преди 6 години
62 нахлува в Сирия от страх да не се създаде Независима кюрдска държава.Тъй като има доста кюрди в Турция Ирак Иран. Те са мнозинство на някои места, но единствено те си нямат държава в арабския свят. Това може да предизвика верижна реакция и до доведе до сепаратизъм. Ето защо Турция напада в Сирия. От страх. Ама тя толкова може Турция. Знае да напада вече унищожени държави и да парадира колко велика и могъща държава е. Това е Турция
59
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече казаха че са завзели 5км навътре в Сирия, интересно никой не смее и да гъкне на Ердоган, нахлува в съседна държава и почва да избива местното население кюрдите и пълна тишина?!
58
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Маслинова клонка",ама друг път.Тази пасмина от векове се налага с ятаган.Сега само го е заменила със съвременно оръжие.Иначе целта е една-заграбване на чуждото зверства и претопяване.Но вече не сме средновековието,а техния манталитет е на средновековно ниво-огромна грешка.