$4 от всеки $5 – в джобовете на най-богатия 1% от хората!

Броят на милиардерите по света продължава расте
22 яну 2018 17:45, Бойчо Попов
45
$4 от всеки $5 – в джобовете на най-богатия 1% от хората!
снимка: Ройтерс

Четири от всеки пет долара богатство, генерирано през 2017 г., е отишло в джобовете на най-богатия 1% от населението, а най-бедната половина от човечеството не е получила нищо, сочи нов доклад на неправителствената организация Oxfam, публикуван в понеделник.

Докато глобалните политически и бизнес лидери се събират тази седмица на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, докладът на организацията подчертава глобалната система, която възнаграждава супербогатите и пренебрегва бедните, коментира Ройтерс.

Според доклада 3,7 млрд. души, които представляват най-бедната половина на света, не са увеличили благосъстоянието си пред 2017 г., а 82% от богатството, генерирано миналата година, е отишло към най-богатия 1% от глобалното население.

„Това разкрива как икономиките ни възнаграждават богатите вместо усърдната работа на милиони хора“, казва Уини Банима, изпълнителен директор на Oxfam, за Reuters Television.

“Малцината на върха стават все по-богати и по-богати, а милионите на дъното са в капана на твърде ниските възнаграждения“, заяви тя.

Банима посочи „избягването на данъци“ като основна причина за глобалното неравенство и призова лидерите да се преборят с данъчните убежища и да насочат средства за образование, здравеопазване и работни места за младите хора.

Банима разкритикува най-вече американския президент Доналд Тръмп, който ще присъства на Световния икономически форум, за създаването на „кабинет от милиардери“ и приемането на данъчно законодателство, от което според нея печелят супербогатите, а не обикновените американци.

Годишният доклад на Oxfam разкрива, че броят на милиардерите се е увеличавал с по един човек на всеки два дни между март 2016 и март 2017 г., като сега броят им достига 2943 милиардери, а в САЩ тримата най-богати хора притежават същото богатство като най-бедната половина на населението.

Още подобни новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари