Мед менте заля Европа! ЕП на атака срещу китайския внос

Азиатската държава произвежда 450 000 тона продукция годишно
27 яну 2018 07:30, Елка Василева
50
Мед менте заля Европа! ЕП на атака срещу китайския внос
Снимка: архив, Reuters

Mедът е третият най-фалшифициран продукт в света - всяка пета проба от вноса в България и в останалите държави членки на ЕС не отговаря на изискванията за качество. В отговор Европарламентът прие доклад с набелязани мерки в подкрепа на европейското пчеларство. На негова база ще бъде създадена и директива на ЕС.

Фалшифицирането засяга почти всичкия внесен в ЕС мед с произход Китай, пише „Труд“. Азиатската държава произвежда 450 000 тона продукция годишно и е рекордьор.

Според експертни оценки е невъзможно такова количество да бъде резултат от дейността в пчеларството. Сто тона от него влизат в ЕС всяка година.

По данни на българските производители страната ни изнася 80% висококачествена продукция. За да се задоволи българското потребеление обаче, внасяме евтин мед от други държави.

В партидите китайски мед има добавен захарен сироп, продукцията е с ниска себестойност и подбива цените у нас.

Проектът на настоящия доклад в Европарламента беше внесен през септември 2017 г. на тема „Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС”. Вносител е унгарецът Норберт Ердьош от Европейската народна партия. Документът е приет в Комисията по селско стопанство на ЕП на 23 януари.

През последните няколко години пчеларите алармират за намаляващия брой пчели, пчелни семейства и колонии. Сред причините са интензивното земеделие и използването на пестициди, лошото хранене на пчелите, вирусите и атаките на инвазивни видове, както и екологични промени и загуба на местообитания.

Мерките на Европарламента включват увеличаване на средствата за националните програми за пчеларство; подобряване на здравето на пчелите (например чрез забрана на вредни пестициди, повече научноизследователски или развъдни програми); по-добра защита на местните и регионални сортове пчели

„Проблемът с меда е второстепенен. По-същественото е, че опрашването на пчелите е екологична дейност, която трябва да бъде стимулирана и защитена, защото една трета от храната ни зависи от това”, обясни пред „Труд” инж. Илия Цонев, зам.-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на българските пчелари.

По думите му продукцията в Европа, която е резултат на тази дейност на пчелите, възлиза на над 14 млрд. евро годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
26
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Толкова ли е трудно да се забрани на НЕнатурални продукти да се слагат етикети на натурални.
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Допускат го с КИНТИ брат, ама не китайски юани нито биткойни...а нещо по-конвертируемо
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало китайски "инвеститор" за БелеНЕ....Ха ха ха ха Тъй хортуват дрогарите
6
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Менте, менте, колко да е менте китайският мед? Със сигурност нашенския, дето го продават баш-пчеларите по Родопите е в пъти по-голямо менте.
5
2
 
59
 
! Отговори
пчеличката Мая преди 6 години
Скъп е застото излиза от *** на пчелите и е малко Ако излизаше от *** на депутатите в България стеше да е почти без пари те са ДЕБЕЛОСЕРЦИ
4
2
 
32
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 6 години
До АнонименЗа да може да се насмогне на търсенето, а и цената трябва да е по джоба на потребителите. Тук идва на помощ химията. Съответно се правят и големи печалби. Това важи за почти всички основни хранителни продукти в днешно време, всичко е ГМО. Има и социален елемент - народа като е гладен, и няма пари за скъпи храни , и почва да се бунтува. С големия прираст на населението по света, единственото решение за изхранването му са ГМО храните. Така и вълкът сит, и агнето цяло.
3
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те хората вече са менте, та какво остава за един мед.
2
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купувайте си от село от хора, които се занимават с години и нема ядове. Какво, ако дадеш 2-3 лева повече за буркан? Не е нещо, което се яде еднократно в големи количества. За такива работи пари не трябва да се пестят.
1
0
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като има синтетично яйце с форма на салам, синтетично мляко с меламин, от самосебе си и в рамките на очакваното присъства и менте мед. Но друго ми е интересно, как и защо се допуска вноса на такива продукти, при условие, че има един куп агенции за контрол, в които работят пет кила тунеядци и връзкари?! Кому са нужни такива кухи структури? И от това не следва ли извода, че както този мед е менте, то и много от агенциите за контрол са също менте?