Цената на греховете на Германия: Намибия я съди за геноцид

През 1904 г. африканските племена Хереро и Нама преживяват невиждана жестокост
28 яну 2018 21:35,
76
Цената на греховете на Германия: Намибия я съди за геноцид
Жени, представителки на Хереро; Снимка: visualhunt.com

Да осъдиш правителството на Германия не е лесна работа. Това изпитаха представителите на африканските народности Хереро и Нама, които подадоха жалба в САЩ срещу престъпленията на Германия като колониална държава.

Представители на двете народности поискаха обезщетение за геноцида, извършен срещу тях по време на германското колониално господство в Намибия. Те настояват също така да участват в преговорите между правителствата на Германия и Намибия, с цел извършените масови убийства да бъдат официално окачествени като геноцид.

През 1904 г. войските на германските колонизатори в Намибия потушават едно избухнало въстание. Генерал-лейтенант Лотар фон Трота издава заповед за унищожаването на хората от племената Хереро и Нама. Избити са близо 60 000 души от племето Хереро и 10 000 от Нама. Историята на споровете около тези престъпления е дълга. Германия десетилетия наред отказваше да ги признае за геноцид, от 2015 г. насам по този въпрос поне се дискутира.

Берлин обаче се опитва да игнорира обвинението на представителите на Хереро и Нама. Германското правителство не изпрати свой представител на предварителните изслушвания в Ню Йорк миналата година. Досега то отказва да приеме и обвинителния акт.

Тогава посолството на САЩ в Берлин изпрати обвинителния акт на германското външно министерство през ноември миналата година - но оттам веднага го върнаха обратно.

Въпросните действия нарушавали държавния имунитет на Федералната република, се казваше в едно съобщение на министерството. После Берлин се опита да отхвърли жалбата пред съда в САЩ. Съдийката Лаура Суейн обаче отхвърли молбата на Германия по формални причини. До 9-ти февруари Германия ще има време отново да иска отхвърлянето на жалбата по съдебен път.

Натиск от опозицията

Според адвоката на ищците Кенет Маккелиън, станалото дотук е почти равнозначно на победа. 

"Германското правителство сега разбра, че трябва да реагира на жалбата", заяви адвокатът.

Но дори да не се стигне до исканото от намибийските Хереро и Нама, действията им вече показват първи резултати. Берлин е подложен на сериозна критика не само за това, че все още не е отправил официално извинение за геноцида. Германия е критикувана и за начина, по който третира жалбата на Хереро и Нама. Обект на критики са и двустранните преговори с правителството на Намибия. 

"Германското правителство си прави лоша услуга с тактиката да не признава", изтъква германският експерт по проблемите на Африка Хениг Мелбер: "Недоволство буди това, че след две години на двустранни преговори се е стигнало до не повече от размяната на колебливи декларации, за които обществеността не е, или не бива да бъде информирана", изтъква експертът.

Критиките в самата Германия също се засилват. Председателят на фракцията на Зелените в Бундестага Антон Хофрайтер заяви следното: "Германия винаги е изтъквала гордостта си от това как осмисля и преодолява миналото си. Но сегашното ѝ поведение не дава повод да ѝ се вярва".

Паричен фонд за жертвите

Главният преговарящ от германска страна е Рупрехт Поленц от ХДС. Той отхвърля критиките. По някои въпроси вече било постигнато съгласие, посочва Поленц в разговор с "Дойче веле". Той пояснява, че се предвиждат допълнителни помощи и поощряване на редица проекти със средства от "фондове за особено засегнати общности". По такъв начин можело да се направи не малко за Хереро и Нама в области като образованието, електрификацията, строеж на жилища на изгодна цена и реформата на селското стопанство, посочва Поленц.

Ползването на подобни фондове може да се окаже решение, чрез което Германия да спаси своя имидж. Защото, разполагайки със средства от фондовете, Хереро и Нама може би ще спрат да упражняват натиск върху германското правителство. Същевременно Германия ще запази официалната си позиция да не изплаща репарации за извършени несправедливости. За Федералната република това е особено важно, защото тя иска да избегне подобни жалби и от други бивши колонии.

Само че засега никак не е сигурно дали Хереро и Нама ще се съгласят на подобна сделка. Не е ясно също колко време ще продължат преговорите. До официално извинение от страна на Германия вероятно няма да се стигне бързо, дори ако много скоро бъде постигнат компромис. В крайна сметка Германия в момента се управлява от служебно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
7
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Новата турска партия османиен германия ще ги оправи
42
1
 
27
 
! Отговори
хм преди 6 години
До Анонимен 45Да бе, то сигурно в твоите представи и турско робство не е имало, Левски и Ботев са терористи, Баташко клане е само художествена сцена от картините и книгите, а българи и турци са си живели в мир и разбирателство...
41
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно, че няма да го признаят. Ако го признаят всяка държава, пострадала от омиротворителните действия на САЩ също ще поиска да й се признае
40
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През *** им е на Германците за некви приммати. И да ги осъдят ко? Ще имат да взимат некой ден след милион години бухахахаха
39
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GERMANIA IMA DA VRASHTA PARI NA BALGARIA I TO SA DESETKI MILIARDI.
38
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееех , някога германците са вършили хубави неща ......защо не го правят и днес....
37
6
 
28
 
! Отговори
Окупираната Германия преди 6 години
Съвсем правилно иска се подава в САЩ защото там е управлението на територията Германия. Немците са жалка работа, никаква гордост никакъв морал, щом търпят такава подигравка!! Аз бих отказал категорично да изплащам дългове на такава псевдодържава!
36
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
германия предпочита да заселва европа с мюсюлмански скакалци за което отделя милиарди
35
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези племена най-много да ми хванат дедовия, както гледам. Когато турция признае арменския геноцид, тогава и тези ще получатг тяхото обезщетение.
34
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия под управлението на Путин натрупа много солидни геноцидни и материални сметки за изплащане към Грузия, Украйна и Сирия.
33
8
 
26
 
! Отговори
муспи преди 6 години
А България кога ще започне изплащанията за петстотинвековния геноцид над шестотинмилионното турско присъствие?! То не бяха сепаратисти по Балкана, то не опълченци по Шипка - местност дето султана е обичал да се разхожда след работа, и те са го огорчили?! Днес българския Национал Социализъм претендира за Босвора и Дарданелите?! Докога изгъзици, че то утре ще кажат че не е имало и холокост?! - Открит, безпардонен антисемитизъм!
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AMI GENOZIDA NAD BALGAEITE PREZ OTOMANSKATA ISLIAMSKA IMPERIA KOGA SHE IMA SAD
31
1
 
45
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
Хмм, а аз си мислех, че Мъркъл и Германия с политиките си затрива бялата раса, в следващите години като починат мнозинството от бели хората, т.е. тези над 65 години и следва и първо белите ще станат малцинство в собстените си държави и след това ще последва тотално изчезване, асимилиране на бялата раса. само Испания в 21 век е приела над 5 000 000 африкански мигранти - министъра им го каза в Давос, това на 40 000 000 държава - внясаш и затриваш местното застаряло население. Това е бял ГЕНОЦИД!
30
3
 
63
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
В момента се извършва геноцид срещу българите от р-омите. Кога България ще поиска от Индия обезщетение?
29
3
 
46
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Явно думата ''геноцид'' е стигнала до Намибия и те завалиите се сетили след сто и кусур години за малко кинти от Германия.
28
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боли ги немците маховика и някои даже посягат на живота си!:))))))И англичаните ги болят топките за това че са създали концентрационните лагери! :)))И нашите бивши комунисти го боли дюлата че са затрили сумай ти българи в лагерина Ловеч и Скравена! :))))
27
4
 
47
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Aко намибийците бяха евреи, тези 60хил. щяха да са винаги 6млн.
26
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да говорят, става дума за пари
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче зеле. Пак пропаганда. А афроафриканци реват за пари.
24
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До HawkTheOttomanПрез годините (около 1915г) когато се твърди за геноцид над арменците.България ,Германия и Османската империя са съюзници.Убивани са арменци в районите само близко до Руско-Османската граница.Тогава арменски паравоенни извършват набези и убийства.Спонсорирани с оръжие от руснаци и англичани.Арменците от другите райони и до днес си живеят в Турция.Арменци от Армения се местят в Турция ,само нелегалните имигранти са към момента са 40 000 арменеца.