Отново арестуваха руския опозиционер Алексей Навални

В редица градове имаше протести за бойкотиране на президентските избори
Обновена: 28 яну 2018 22:36 | 28 яну 2018 22:35,
162
Отново арестуваха руския опозиционер Алексей Навални
Снимка: Reuters

В редица руски градове днес имаше протести по призива на опозиционния лидер Алексей Навални за бойкот на президентските избори през март, предаде Асошеиейтед прес, цитира БТА.

Още по темата
Самият Навални беше арестуван за пореден път, докато оглавяваше протестната колона в центъра на Москва.

Въпреки мразовитото време, на много места се събраха групи от стотици хора, повечето от тях много млади, което според АП отразява растящото недоволство сред руснаците, прекарали по-голяма част от живота си при управлението на президента Владимир Путин, дошъл на власт през 1999 г.

"Откакто съм жив, Путин все е на власт. Омръзна ми, че нищо не се променя", каза 19-годишният Влад Иванов - един от около 1500 протестиращи, събрали се в Санкт Петербург, цитиран от АП.

Навални, най-видният противник на Путин, организира протестите с призив да бъдат бойкотирани президентските избори на 18 март, в които Путин практически си е осигурил победата за 4-ти мандат. Властите в Москва и Петербург не разрешиха протестната акция, за разлика от някои други градове, където те бяха съгласувани с местните власти. 

На път за митинга на Пушкинския площад в Москва Навални бе задържан, повален на земята и натикан в полицейска камионетка. Според ТАСС той бил отведен в районния полицейски участък "за изясняване и за съставяне на протокол за административно правонарушение на установения ред за организиране или провеждане на събрание, митинг, демонстрация, шествие или пикетиране". 

На известния блогър и борец срещу корупцията бе забранено да се кандидатира за президент поради наложена му по-рано присъда за присвояване чрез негова фирма. Той отрича обвинението и твърди, че то е политически мотивирано. 

Руските власти не посочват данни за броя на участниците в днешните протести, но те бяха видимо по-малко, отколкото в предишни опозиционни акции, организирани от Навални. Размахът и мащабите на предишните протести, организирани м.г. в редица провинциални градове на страната, смятани за бастиони на подкрепата за Путин, обезпокоиха Кремъл, посочва АП. 

За протести днес бе съобщено от десетки руски градове от Тихоокеанското крайбрежие до балтийския анклав Калининград. Уеб страницата на Навални показа малка група протестиращи дори в затънтения сибирски Якутск, където температурата бе минус 45 градуса. 

Група от около 1000 души, по оценки на полицията, но изглеждаща по-голяма, се събра на централния Пушкински площад в Москва, с плакати, на които се четеше: "Те ни откраднаха изборите" и "Избори без Навални са фалшиви". 

След като сбирката там беше разпръсната, колони от протестиращи тръгнаха по различни маршрути. Една от тях заобиколи Кремъл и тръгна по търговската зона Нови Арбат, а друга се насочи към сградата на руското правителство на брега на река Москва. С викове "Путин е крадец" някои от протестиращите хвърляха снежни топки над оградата на огромната сграда, известна като руския "Бял дом". Полицията не се намеси, за разлика от друг път, когато тя бързо и безкомпромисно разгонваше неразрешените опозиционни събирания. 

Според организацията ОВД-инфо, която прави мониторинг на политическите репресии, при днешните протести в страната са били арестувани 257 души. 

Часове преди московската протестна акция полиция нахлу в офиса на Навални, където действа студио за живи видеопредавания. Според водещите на живото предаване полицаите казали, че идват поради получена бомбена заплаха. Един от водещите - Дмитрий Низовцев, бил задържан от полицията. Агенция Интерфакс съобщи, че сред арестуваните днес е и московският координатор на протестната мрежа на Навални - Николай Ляскин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
6
 
! Отговори
сър Пичук преди 6 години
ЛилиПутин не го е страх да излезе на избори само срещу дакела си - Медведев...
68
1
 
1
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До анонимен 64,То няма лошо да си богат работодател, ама и работниците ти да не са бедни! Пък 78 хил. рубли си е доста прилична заплата за Русия, като се има в предвид че на територията на закритото акционерно общество(совхоза), образование и здравеопазване, а и спортите комплекси са безплатни!
67
7
 
9
 
! Отговори
европейски съюз преди 6 години
Навални е *** и лъжец на гадния Сорос!
66
3
 
6
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 6 години
До Анонимен71 Теб ще те налази едноокият смок.
65
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айдее, *** пак са налазили! Нормално, край на месеца е, Сорос е раздал центовете заплата и *** показват полит-коректност!
64
9
 
8
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 6 години
Средна продължителност на живота в Росия-58г за мъжете. 60г за жените. Росия на 137място в света. България на 53 място
63
7
 
8
 
! Отговори
Човек да го е страх преди 6 години
Много руски мечки са пристигнали в Бьлгария, че и почнаха да висят по цял ден и цяла вчер по Бьлгарските сайтовете за да защитят великия си везир. От софия до сльнчака всичко изкупиха, че чак си имат и руска махала написана с големи букви в един от блоковете на крайбрежието!
62
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манифестантите днес бяха много и предимно млади хора. Бъдещето на Русия е против вожда. Освен това Навални го вече го пуснаха.
61
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С ПРОТЕСТИ НЕ СТАВА!!! ПУТИН ЯСНО ПОКАЗА , ЧЕ ИЗБИВА МАСОВО РУСНАЦИ СЪС АТЕНТАТА В МЕТРОТО!!!КУРШУМ ТОВА Е РЕШЕНИЕТО ЗА ПУТИН !!!!
60
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния предател на Сорос.... Навални ....модерен юда
59
1
 
1
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 6 години
До Анонимен 63 А как се наричат тия които харесват ***
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До антизападопоклонникДа, вярно - средна заплата 78 000, значи към 800 000 на година, сега го прегледах, явно преди не съм чул добре. Но въпреки това неговият доход над 20 млн. пак си е доста над нормата за комунист управляващ по комунистически совхоз Ленина.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой сеща ли се какво означава името на Путин на български ?
56
6
 
9
 
! Отговори
h преди 6 години
Сорос е мобилизирал Украинските гастарбайтери в Русия на протест срещу Путин .......
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хи-хи-хи.....ами ясно, ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ снимките не са доказателство!!!!.Мога да ти покажа каквито снимки искаш. Зависи какво искам да ти внуша. Шаранчета като теб налапват винаги.
54
2
 
0
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До анонимен 51,Явно толкова си гледал или по-точно разбрал! При условие, че средната работна заплата на работниците в неговия "совхоз" е 70хил. рубли, няма как годишната да им е 200хил. Как да не се стремят да го очернят- нали само за тези сметки в автрийски банки, дето имал говорят, които той преди да се го регистрират, закри! Изкараха го олигарх и каккъв ли не! Той какво каза- цитирам по памет с превод - "не знам дали съм олигарх, но влагам парите си в Русия, нямам яхти и имения по Ривиерите"
53
6
 
4
 
! Отговори
скоро преди 6 години
Големи празненства ги чакат руснаците, след падането на милиционерския режим на лицето -Путин и престъпниците в Кремъл !!! Сибир ги очаква ....
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До антизападопоклонникНяма как да му дадат 40% на Грудинин, след като процентите за Путин са над 70, а Жириновски също ще вземе 10-15%И както вече писах, гледах го този "комунист" и представянето му въобще не ми хареса. А то бе свързано с икономиката, все пак това му е специалност, относно външната политика, направо беше гола вода. А Русия не е совхоз, а велика държава, управлението й е прекалено голяма хапка за Грудинин.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До антизападопоклонник 52Е да....ако му ги "даваш" ти, може и повече да са!!! Г.л.упак....погледни засега статистиките....движи се около 6-7%, а колкото повече времето върви, толкова повече ще го видят какъв е въздухар, направил един колхоз на окрадена земя....САМО ЧЕ РУСИЯ Е ДОООООООСТА ПО-ГОЛЯМО ОТ ЕДИН КОЛХОЗ!!!
50
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на руснаците, събуждат се и ще изринат остатъците от КГБ които я задушават. Трябва и ние да направим една лустрация за да тръгнем напред.