BG: Бедняшка колиба! Еуфоричен европривърженик! Кое е вярното?

Германска медия: България се старае да промени имиджа си!
29 яну 2018 11:00,
236
BG: Бедняшка колиба! Еуфоричен европривърженик! Кое е вярното?
Снимка: Reuters

"С всички сили България се старае да промени имиджа си на постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция. Очакванията към страната са особено високи", се казва в репортаж на Дойчландфунк, цитиран от "Дойче веле".

Германско издание: България се топи и това се усеща в туризма

Българската авиокомпания е подготвила многобройни четива за пътуващите към София - дебели списания, които съдържат разнообразни истории и политически интервюта. Навярно, защото с право предполага, че в тези дни към страната пътуват мнозина, които знаят твърде малко за България, но са любопитни да узнаят повече. И тези хора следва да бъдат спечелени като приятели. Или поне отчасти да променят мнението си.

Постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция, но пък и еуфоричен привърженик на ЕС? Кое е вярното? С всички сили България се опитва да убеди гостите и инвеститорите в наличието на качества, които навярно са недотам познати в чужбина.

"Българите се смятат за много гостоприемни хора, България е отворена към света, а Германия е на особена почит тук. Страната отбелязва голям прираст в сферата на туризма. През миналата години в България са пристигнали 850 000 германски туристи, които постоянно преоткриват България", четем в рекламните брошури.

Корупцията не е основният проблем

Председателят на Германско-българската търговска камара Митко Василев се опитва да убеди фирмите да инвестират в България или да създадат свои филиали в страната. Ниските данъци също са аргумент в полза на България. Но как стоят нещата с корупцията?

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

"Да, вярно е, че тя пречи, включително и на германските инвеститори, но те все пак не я споменават на първо място", казва Василев.

Влизането в Шенген да се обвърже с борбата срещу корупцията?

"Ние отпускаме на страните-членки много пари от ЕС и е редно да се интересуваме къде отиват тези пари", казва евродепутатката от партията на Зелените Ска Келер. Тя е недоволна от факта, че по тази тема се говори твърде малко. В същото време не е съгласна въпросът за влизането на България в Шенген да се обвързва с темата за корупцията.

"Съществуват много ясни правила за това, кога една страна може да влезе в Шенгенското пространство. И всяка страна принципно би следвало да може да се присъедини към Шенген. Затова смятам, че двете теми трябва да се разглеждат поотделно", казва евродепутатката.

Както България, така и Румъния изпълняват т.нар. технически критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. Въпреки това някои политици съзират ясна взаимовръзка между двете теми – например евродепутатът от ХДС Даниел Каспари: "Би трябвало да може да се разчита на България, че няма да издава шенгенски визи на хора, които например просто са си платили за тях. Точно затова корупцията е ключовата дума в случая. И точно поради това можем да използваме темата "Шенген", за да мотивираме българското правителство да се бори срещу корупцията", казва Каспари.

Правителството в София си прави реклама с аргумента, че надеждно защитава външната граница на ЕС и допринася за сигурността на Шенгенското пространство, въпреки че още не членува в него. ЕС, естествено, отчита заслугите на България, но присъединяването към Шенген в крайна сметка представлява политическо решение на страните-членки.

Присъединяването към Шенген – важен символ

Одобрението към Европа е голямо сред българите. Страната извлече много ползи от европейските средства, а гражданите на страната дори изпитват по-голямо доверие към европейските институции, отколкото към своите собствени. Но и очакванията, свързани с българските власти, са големи: "Ако не се промени нищо по отношение на корупцията и правосъдието, България няма да има шанс за влизане в Шенген", казва Даниел Стефанов от софийския офис на Европейския съвет за външни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
4
 
7
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Великия български дипломат и геостратег Бокото, щял да им закара на европейците още една такава порутена къща- Македонията. Пък ако може още няколко такива...
197
5
 
2
 
! Отговори
до 204 преди 6 години
Не ти личиЧе си родена 75 година...по-скоро 2005 по дебелашката ти "шега" ако съдим!Иначе - щеше да кажеш - къде видя лъжа в коментара
196
5
 
16
 
! Отговори
До до 196 преди 6 години
А ти бориш ли акнето още?--родена съм 75 година, така че такива глупости ги разправяй на някой друг. никой не казва че тогава е било много хубаво или идеално, но беше по-добре, отколкото сега, като изключим мутрите, назначените бизнесмени и политиците - за тях няма спор , че сега е по-добре.само че като сравни човек от къде сме тръгнали 45 г. и какво сме постигнали до 89 като икономика и жизнен стандарт, и като види после как се разруши и държавност,и икономика, и общество и ме става жал.
195
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли през 90- години, как ви забавляваха с врачки, баячки, мутри и фолкаджийки, доносници на ДС и прочие простотии, докато ограбваха държавата и си откраднаха активи за милиарди, а вие подскачахте по площадите и си влагахте парите в пирамиди ? сега, по същия начин, всеки ден статии на ДВ сравняват как се живеело преди 50 години , тогава какви парфюми и сладкиши сте си купували и какви дрехи сте носили тогава и сега, колко лошо е било тогава, а през това време ограбването на матряла про
194
3
 
4
 
! Отговори
Иво преди 6 години
196,не знам какво е било през 53-та,говоря ти за след 80-та,сеш ли се?
193
5
 
19
 
! Отговори
Иво преди 6 години
193 аз пък помня че имаше библиотеки и вътре имаше книги както от Джек Лондон,така и от Стивън Кинг които бяха моите любими,аре стига смехории бе бате,и аз съм ходил на "бригади" да берем уж царевица ама повече сме го обръщали на игра и сме се забавлявали,тока беше спирал за по 2 часа някъде,имаше и опашки на фурната за хляб като ме пращаха да вземам ама хляба беше върха не като сегашния блъскан с химия.Тези дето биели печати къде бяха като съм носил съдрани дънки и дълга коса че не се сещам?
192
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както сме живели- живели- трудно е било и не сме си го избирали ние комунизма- Чърчил и Сталин ни бяха разпределили на едно листче с молив... Но ме дразнят швабите, богатите и омазани в по- добрата си нутела за това високомерие и цинизъм. Да бедни и корумпирани сме, ок. И да забогатеем един ден като държава- никога не се дръжте тека с по- бедни народи и не говорете така мръсно.
191
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се карайте. В някакви справочници от бъдещето пише, че сега сме живеели в епохата на ментетата, а когато низшите запипнали да напускат Европа и се заселват в други континенти, където храната е истинска и няма такива данъци и виртуални дебитни карти, тогава визшите се замислили да променят правилата.
190
3
 
4
 
! Отговори
до 196 преди 6 години
Неуместно заяждане!А ти бориш ли акнето още?
189
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-късно влезем в тази хралупа - Шенген, толкова по-късно ще свърши меда. Така, че оставете ги да се надуват в собствените си кочинки.
188
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до Ивотова е било 1953 година , нали? на колко години сте били тогава? Първата световна помните ли?
187
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато се карате дали е имало пасти или парфета, швепс или кола, шоколад кума лиса или баунти, и сравнявате 2017 с 1987, хайде да равним и такива неща като покупателна способност на средна заплата и средна пенсия, щото издръжката на живот за 30 години се вдигна номинално 10 пъти , а доходите само три пъти, трудовия стаж за пенсия скочи от 25 на 40 години, ново жилище е непосилно, а образованието и здравеопазването станаха не само долнокачествени, но и платени.Ами хайде да сравним 87 с 57 г.?
186
17
 
4
 
! Отговори
до Иво преди 6 години
Помня как братовчедка ми се прибра разплакана, че милиционерите са и сложили печат на бедрото...посред бял ден на главната!Айде стига лъжи!
185
20
 
8
 
! Отговори
до Иво преди 6 години
Ти избираш за какво да пишеш.Аз помня и режима на тока...и километричните опашки за книги на Джек Лондон...И други минали покрай цензурата "западни автори" , помня ставането в 4 ( на НВО ) и брането на рози за държавата...помня бригадите по консервните комбинати...помня шушукането на политвицове...и страха от доносници... помня липсата на червения пипер...помня чернобилските марули...помня как напред бяха бутани колеги с партийни книжки...помня как братовчедка ми се прибра разплакана, че милици
184
2
 
34
 
! Отговори
Упадъка продължава преди 6 години
За 27 години около 2.5 млн. български граждани напуснаха България.Ако беше добър живота в бедна България малко хора щяха да робуват на европейците.Така че не ми хвалете една държава която удари дъното без война.
183
3
 
19
 
! Отговори
Иво преди 6 години
180,май всички други сте живяли в друга България,сигурно ние в Шумен сме били елита хаха най добрите торти бяха в сладкарница България на центъра,който ми е набор от Шумен ще се сети и се продаваха на парче много ясно,пасти имаше в детските сладкарници и саварини ,охлюви все вкусни неща.Незнам хора,аз съм бил и чавдарче и пионерче но в даскало не сме били с униформи и никой не ни задължаваше нищо,и никога не съм виждал празен магазин!Аре малко спрете с халюцинациите щото аз помня съвсем ясно!
182
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дебел депутатЧак прекрасно не, но България не е Адът, който червените тролчета се опитвате да ни внушите.Доброто в България е въпреки, вас и работодателя ви.
181
1
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До ИвоИ моето най щастливо време беше тогава.Не за друго а защото бяхме деца.Няма по добри спомени от детските
180
7
 
7
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
всичко е лъжа , в България се живее прекрасно :)
179
14
 
9
 
! Отговори
до 184 преди 6 години
Носталгици по времето " ние ви лъжем, че работим ...вие ни лъжете, че ни плащате" валяло!БВП по време на комунизма - 1 от най-големите лъжи!3 държавни фалита - изнасяне на златния резерв за СеСеСеРе....и "милостиня" от Лондонски и Парижки клубове!Живот "на кредит" - но сключван тайно от другарите!