Владимир Путин и изтичането на мозъци от Русия след Крим

Политолог: Заминаващият "човешки материал" е по-качествен - млад и образован
1 фев 2018 22:15, Елка Василева
218
Владимир Путин и изтичането на мозъци от Русия след Крим
Снимка: архив, Reuters

Измерени в човешки капитал, в близките години щетите от агресивната външна политика на Кремъл ще надхвърлят условната печалба от анексията на Крим, смята политологът Иван Преображенски.

Споровете доколко активно "изтичат мозъци" от Русия се водят отдавна, от началото на 90-те. През първото десетилетие на века положението се стабилизира, но в края на 2011 и началото на 2012 г. броят на емигрантите взе да расте. И рязко се увеличи от 2014 г. нататък.

Провластовите пропагандисти в Русия твърдят, че в статистически план напусналите страната са нищожна част от населението. Така е, ако говорим за абсолютни цифри и сравняваме броя заминали с броя пристигнали. Но според експерти губим най-квалифицираните кадри. И загуби в такъв мащаб може да сложат кръст на всички бъдещи проекти за модернизация на руската икономика, пише Дойче веле.

Откровенията на Герман Греф

Русия стремително губи привлекателност като пазар на труда - и за съседите, и за собствените си граждани. За пръв път от 90-те емиграцията от страната остава стабилно висока. Повечето заминават за т. нар. близка чужбина - просто нямат средства да емигрират на Запад.

По официални данни през периода 2014-2016 г. (цифри за 2017 все още няма) почти един милион души са напуснали Русия. При това емигрират тъкмо хора, каквито катастрофално не достигат в страната, разказа на неотдавнашния Гайдарски форум в Москва шефът на Сбербанк Герман Греф. Буквално няма кой да разработва изкуствен интелект, оплака се той. Съвсем логично, ще посоча, щом властите вече имат проблеми с обикновения.

За тези неща впрочем говори не само Греф. Експерти казват, че оптимистичната програма за създаване на 25 милиона високотехнологични работни места неслучайно е била забравена след 2013 - годината преди Крим. Дори да са били създадени тези места към 2025 г., най-вероятно би станало ясно, че няма кой да работи на тях. Не достига квалифицирана работна сила.

Половината Крим

Освен Греф за проблема с изтичането на мозъци споменават експерти от Руската академия за народно стопанство и държавна служба (РАНСИДС) в януарския брой на своя "Мониторинг" (бюлетин за социално-икономическото положение и самочувствието на руското население, б. пр.). По техни данни не бива да се осланяме на официалните цифри. Дори заминаващите на Запад всяка година са едва ли не осем пъти повече - около 100 000, а не 15 500. И в по-голямата си част са хора с висше образование, при това нищо не ги влече обратно в родината. РАНСИДС нарича това интелектуална емиграция и сочи сред главните причини събитията от 2014 г., а като цяло промените в Русия след 2012 г.

Каква картина се очертава? Нека приемем за мерна единица населението на Крим, анексиран през 2014 г. По данни от официалното руско преброяване то е достигало близо 2,3 милиона души. Това са, условно казано, придобивките.

Сега да видим загубите, понесени заради влошаването на икономическата ситуация, свързано до голяма степен с анексията на Крим, а и заради самия политически ефект от присъединяването де факто на полуострова към Русия. Напусналите страната от 2014 г. насам са най-малко 40 на сто от тази "кримска единица". С това темпо до 2020 г. политическите и икономическите последици от анексията ще накарат да замине в чужбина цял един Крим. Слабо утешение може да са очакванията за същия брой пристигащи.

Без да обиждам кримчани, ще кажа с езика на руските бюрократи: заминаващият "човешки материал" е видимо по-качествен - млад и образован. Да бе впрегнала, както е думата, този материал, страната щеше само да спечели. А всичкият този емигриращ народ би могъл да пооправи и демографската ситуация, тръгнала на зле по естествени причини - защото в репродуктивна възраст са навлезли родените през 90-те, години с крайно ниска раждаемост.

Никому ненужни

Чудесна аналогия виждаме в случая със Северен Крим. До 2014 г. там имаше развито селско стопанство, регионът един вид изхранваше полуострова. След анексията обаче спряха доставките на вода от Днепър, пускана по канал от украинска територия.

Подземните сладки води стремително се изчерпват и ги заместват други - от соленото море. В резултат на което до десет години само севернокримските градини и ниви може пак да станат, каквито бяха, преди да се прокара днепърският канал: засолени и полупустинни земи.

Този пример показва много добре как една страна може полека-лека да се превръща в безжизнена пустиня, ако ръководството й избира грешни ориентири, нехае за същинските интереси на хората и не се вслушва в експертните мнения.

Каквото и да предлага Греф, естествено никой няма да се допита до емигриращите от Русия, за да научи какво им липсва у нас. Всеки лесно се досеща и сам. Липсват им - а липсват и на страната - позитивни перспективи, усещане за отворени възможности. Отдавна са го посочили всички необходими проучвания. Това е причината специалистите постепенно да напускат Русия, оставяйки държавните власти сами с присъединените територии.

Щом приоритет са земите, но не и хората, по подобие на 19-и век, ситуацията няма как да се развива другояче. А ще се повтаря и занапред, отново и отново - който и да управлява Русия. Докато властта не започне вместо за имперското си величие да се грижи за собствените си граждани.

Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До проктологКато твоят ли?
157
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До руснакаИ аз мисля, че не става дума за стокхолмски синдром, а за трайни мозъчни увреждания предизвикани от прекалена употреба на комунизма/социализма/ и напълно разрушена способност за самостоятелно мислене.
156
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бългалинПодай малба в луското посолство!
155
6
 
5
 
! Отговори
руснака преди 6 години
До ТОТОЗначи нищо не забелязваш. За Стокхолмския синдром и дума не може да става, поради простата причина, че няма поочва за подобно сравнение в случая. МОзъка ти е замърсен достатъчно и без друго, като гледам какви глупости пишеш и как веднага заклеймяваш и поставяш диагнози и присъди. Което води до неподготвено изказване от твоя старана.Че кой беше ти за да казваш кое и какво, нали си за демокрация, а не за еднолично взмеане на решение/диктатура. Предложи го за гласуване на дневен ред на ПЗ
154
11
 
11
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Най-вероятно, на този, който е писал "статията" му е изтекъл мозъка? През долната част на гърба?
153
13
 
18
 
! Отговори
ТОТО преди 6 години
Забелязвам, че масово се българинът е много по-чувствителен към нещастията и нападките към Русия, отколкото към собствените си неволи.Комплекс за малоценност ли е това, Стокхолмски синдром ли, какво ли е това?Всички си изпращате децата да учат в Западна Европа, емигрираме там на талази, хайде моля всички руснаци, настанили се в родината ни, бегом към Кремъл, а децата на русофилите - пак там.Замърсявате ни въздуха в София, един вид!
152
9
 
18
 
! Отговори
ТОТО преди 6 години
Германия е залята с млади руснаци, заводите са пълни с руски инженери, но иначе никой отникъде не изтича!Единственото дразнещо в случая е, че като дойдат в Германия, се възползват от благата й, от работните места, но я плюят и руският шовинизъм ги преследва дори след емигрантството.Нещо като македонеца, който взима БГ паспорт и веднага започва да плюе България.Само, че руснаците са по-лоши, те не си го и признават, че Русия е зле...
151
5
 
14
 
! Отговори
бългалин преди 6 години
има ли пишещи от русия да ми помогнат с информация как да емигрирам там инженер съм в тази държава вече неможе да се живее сега искат да направят детето ми *** имали начин да взема и семейството си
150
14
 
15
 
! Отговори
noFreeman преди 6 години
Без да я чета тъпо изглеждащата статия мога да ви заявя, че нищо не изтича от Русия, освен газ и петрол за половината свят. Хахаха колкото и искате да я очерните, средния пръст ми е винаги вдигнат... и не само на мен!
149
7
 
10
 
! Отговори
рускиня до 159 преди 6 години
Теб не те грози подобно нещастие. Просто нямаш мозък , а въздух спокойно влиза и излиза през ушите ти.
148
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те руските мозъци отдавна са изтекли.
147
12
 
19
 
! Отговори
Георги Христов преди 6 години
И като напишем Иван Преображенски в гоогле, излиза че въпросният политолог пише за Дойче Веле и други русофобски издания. Елкеее, Елкеее.. айде поне веднъж да бъдем обективни и да покажем и 2те страни на моментата, ей така за разноообразие ? Какво ще кажеш ?
146
11
 
27
 
! Отговори
ков преди 6 години
фейк нюз..точно обратното..американци,канадци,германци и французи масове емигрират към Русия..в Европа и Америка не можеш да видиш руснак..дори българина вече емигрира към великая русия където може да живее много добре при своите руски братя..в европа и сащ вече отварят първите руски коремкоми от където местните ако имат рубли могат да пазаруват руски лосион за баня или кукли с образа на путин..
145
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 162Да си стоите в Русия____________Да те пипна аз... Тка ще ми омърсиш ръчичките, че малко нама да ти се стори!!!
144
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Относно северен Крим Дойче Веле да изпрати хора да проверят на мястоФедералното правителство за да не се разбунтуват Татарите които са и селските стопани в Северен Крим пусна две програми - Първата е Птицеферми със свободни кокошки Второто е по-дългосрочно - да се възстанови производството на грозде за винарската промишленост
143
8
 
10
 
! Отговори
отидете и вижте преди 6 години
фейк нюзплатен от фонда на ЕС за борба с руската пропаганда
142
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го харесвам Путин защото не начука на блядо.вете изходни визи.Не им спусна 5 годишни планове.Предвижването от град на град само с пропуск от милицията ,като в добрите стари времена.Тогава рашъна не виждаше нищо и бе щастлив и само бачкаше в малкото време,когато не е фиркан.
141
0
 
7
 
! Отговори
Kr преди 6 години
До SpaceXНещо пак си се разминал в превода . Има 10 млн мигранти въобще от Средна Азия които ползват Русия за предмостие към Европа . Нали ако бяха 14-16 млн ГОДИШНО щяха за 10 години да направят Русия мюсюлманска странамигранти въобще от Средна Азия по-лошо качество от мигрантите от Балканите?Уререн ли си?
140
6
 
23
 
! Отговори
вичо преди 6 години
пропагандата срещу Русия е чудовищна ... вчера арбитражният съд в Швейцария оправда руските спортисти и излезе с решение , че обвиненията на мок за употреба на допинг са неоснователни и недоказани , и това разбира се не беше споменато никъде и от никого
139
7
 
13
 
! Отговори
Аксиома преди 6 години
Има два вида живот- лайф и жизнь