Българският Лас Вегас, дело на китаеца Ло, се бави! Мусачево чака

Частна, общинска, държавна земя спъват магепроект за $1,5 млрд.
80
Българският Лас Вегас, дело на китаеца Ло, се бави! Мусачево чака
Снимка: Кепитъл Консепт Лимитед

Проектът на китайския милиардер Стивън Ло за над 1,5 млрд. долара в софийското село Мусачево е в застой от близо 1 година.

Главният архитект на община Елин Пелин, където трябва да се реализира мегакомплексът “Света София”, Стефан Аспарухов заяви пред "24 часа", че последната среща с представители на компанията “България дивелопмънт холдингс” на Стивън Ло.

В Мусачево бяха планирани 4 хотела по 30 етажа, мол, игрална зала, театър, арена, зала с игри за деца, закрит воден парк. Идеята за ваканционно-развлекателен комплекс “Света София” бе лансирана през 2014 г., като тогава се очакваше строежите да са приключили през август 2017 г.

Основен проблем се оказал изкупуването на земите, уточниха от общината в Елин Пелин.

Част от тях са държавни, друга са на частни лица, а трети - общински.

На частниците било платено само капаро от 10%.

Около 300 декара са платени на общината.

От фирмата, която е изготвила проектите - “Урбанико”, уточниха, че в последния вариант няма включени частни имоти заради проблем със закупуването им.

Това е и причината инвеститорът да загуби платеното капаро.

Основната част от земите, върху които трябва да се строи суперградчето при Мусачево, са на Министерството на отбраната. От ведомството заявиха, че до този момент няма никакви сделки със земи на министерството в района на Мусачево и Елин Пелин.

По неофициална информация от два източника милиардерът Стивън Ло е искал да придобие земите на
военните, без да плаща.

През 2016 г. китайският бизнесмен купи от Красимир Гергов и голф игрището до Равно поле с идеята и то да стане част от мегакомплекса.

Сега голфът се продава от частен съдебен изпълнител. От 27 януари тази година до края на февруари се приемат оферти за имота. Началната обявена цена е 12 млн. лв. В обявлението е разписано, че продажбата е по искане на компания “Урбанико”, на която “България дивелопмънт холдингс лимитед” дължи 860 хил. евро.

От общината на Елин Пелин коментираха, че основната неяснота с проекта е свързана с неуредената собственост.

Друг проблем е, че няма влязъл в сила подробен устройствен план за цялата площ на предвидения мегакомплекс и много от земите се водят ниви. А процедурите за прихващане на нива към регулационен и застроителен план са дълги. Имало проблем и с подпочвените и питейните води.

Освен това няма постъпило инвестиционно намерение в Общината.

Целият мегакомплекс, който се предвижда, е средно колкото двете населени места, между които трябва да е разположен - Мусачево и Равно поле.

На 18 август 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов удължи с 2 г. срока за изпълнение на инвестиционен проект “Ваканционно-развлекателен комплекс “Св. София”.

Тогава той връчи на представителите на “България Дивелопмънт Холдингс Лимитед” ЕАД подновения сертификат за инвестиции клас “А”.

Целта на проекта е да се създаде един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи, търговски мол и др.

Размерът на инвестицията е на стойност 1,625 млрд. лв. и предвижда създаването на 1850 работни места, се казва в обосновката за удължаване на срока.


80
Още от Общество
Проф. Румен Нейков: Да гледаш мачовете от "Съветската армия"!
Напиши коментар Коментари
76
0
 
7
 
! Отговори
Boris преди 2 седмици
Нестава щото не е дошъш тука и да плати под масата.тук това чакат.аз съм променял статут на земя.и става за3-4 месеца ама с дарението.и има и друго.ако го забавим ще иде в турция да го направи.както стана с газта.може някой това да искат от министерството на земеделието
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пък да ни наг....зат маймуните за 15 часа за двеста евро без право на обжалване..
74
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не разбрахте ли че тук нищо не става. Китаеца искал земята без пари, много ще да е глупав този китаец :)
73
8
 
6
 
! Отговори
валери преди 2 седмици
Пази ни ГОСПОДИ , от китайски "инвеститори"
72
2
 
11
 
! Отговори
Съвет преди 2 седмици
Всеизвестно е че Лас Вегас е построен от американската мафия.Що българския Лас Вегас да не бъде построен от социалистическата мафия?Да има някаква полза и от тях.Ето една идея за Корделия.
71
0
 
11
 
! Отговори
Врачанин преди 2 седмици
Такъв огромен 5 звезден хотел има изграден във Врацо на мястото на бившия дом на туриста. Работеха го турска фирма с един врачански богат гламак. Щял да бъде балконски център за покер. Турците се отказаха и връчиха всички загуби на врачанина. Всички врачани знаят за кой става въпрос.Сего хотела е паметник на глупостта.Червената боя с която беше боядисан вече избеля.
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
навремето една японка щеше да прави голф игрище до Бистрица и паветата полудяха. Да сте чули увеселителен парк до някоя нормална столица. Да го направят в Северозападна България, истинските шопи са в Елин Пелин, тия сигурно искат по 1000евро на квадрат и тоя се видял в чудо.
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Китайците един пирон не са забили до сега на Балканите, та е малко рано да им се радваме, а и вместо заводи да отварят бардаци не е връх на сладоледа
68
1
 
20
 
! Отговори
Електроавтомобили преди 2 седмици
Откъде ще дойдат толкова туристи, за да е рентабилен този обект ?
Явно само със българи и съседи от Балканските страни няма да стане.
А инфраструктурата ? В Дубай има 2 интернационални летища с капацитет 120 мил. пасажери на година, Софийското летище едва гони 6 милиона пътници.
Не е ли по-добре да се построи завод за електроавтомобили и да снабдяваме ЕС ? Понеже VW, BMW, Daimler още се мотат, Китай ги изпревари с пройзводството на електроавтомобили - да използваме този шанс.
67
1
 
4
 
! Отговори
Я па ти... преди 2 седмици
До Анонимен 66 Това за криптоборсата е сложно нещо. Не е за празни соц. глави.
66
1
 
3
 
! Отговори
Да добавя преди 2 седмици
До До 13 27 Искам завод за преработка на глуп..ци като теб.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Реално в момента от китаец можеш да вземеш пари по един единствен начин. На китайските криптоборси да направиш успешна врътка. Например на борсата Binance да продадеш биткойни по 15 хилаяди долара и след това с парите да купиш по 10 хиляди. Китайците масово играят по криптоборсите.
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 62
А ти искаш да си "бУгат" като хвърлиш една торба с пари през балкона........ХА-ХА
Балък!!!
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин нали напуска китайци за 50 години в Хакасия и им даде земи колкото 2 Бъллгарии за селскостопанска продукция. Накрая китайците изгониха и последния руснак от работа и си назначиха китайски работници. Ежедневно Путин получава писма от излъганите руснаци в Хакасия с молби "Путин помоги" ама той не помага и си мълчи по въпроса.
62
2
 
27
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 седмици
В китай има цели градове от пустеещи строежи които няма кой да купи, обаче мишлетата вярват че някакъв китаец милардер ще строи 30 етажни хотели за милиарди у нас и ще чака инвестицията му да се върне три живота. А колкото до Митал не ме интересува колко пари и заводи има извън България , питам какво остана от кремиковци сега. Га стане АЕЦ Белене, ще стане и този комплекс.
61
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние искаме да сме бедни и изостанали - това се набива на очи от коментарите и действията по случая.
60
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този проект е мошенически по своя замисъл. Лас Вегас на земите на МО в Мусачево. От космоса се вижда че това е блъф и мисия невъзможна.

Що се отнася до китайските инвестиции, трябва да знаете че обектите се строят само с китайски материали с китайски работници и всичко до последната гайка е китайско. Накрая обекта се експлоатира от китайски персонал. Реално страната домакин няма да види и един долар, освен данък сгради. За данък печалба забравете.
59
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То не беше газ от Катар, Аърбейджан, Израел и къде ли не.
То не бяха агнета за арабските страни, инвестиции от Китай в земеделието.
То не бяха съвместни проекти с целият свят.
И накрая КАКВО???
Н.И.Щ.О!!!
Н.У.Л.А!!!
Празни приказки на Боко-тиквата и Ко.
Въздух под налягане..

Тиквоча е пълно олицетворение на средностатистическият ганьо.
Нискообразован провинциалист с качество на кръчмарски "експерт".
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българина много обича теорията на конспирацията и слуховете, китаеца искал да вземе безплатно земята, ама според кой, според някакви лелки, дето разтягат локуми по цял ден.
57
9
 
6
 
! Отговори
Курти преди 2 седмици
Този проект го отпишете... жалко че го изтървахме. Ще видите, че ще го направи я в Сърбия, я в Румъния.