Българският Лас Вегас, дело на китаеца Ло, се бави! Мусачево чака

Частна, общинска, държавна земя спъват магепроект за $1,5 млрд.
80
Българският Лас Вегас, дело на китаеца Ло, се бави! Мусачево чака
Снимка: Кепитъл Консепт Лимитед

Проектът на китайския милиардер Стивън Ло за над 1,5 млрд. долара в софийското село Мусачево е в застой от близо 1 година.

Главният архитект на община Елин Пелин, където трябва да се реализира мегакомплексът “Света София”, Стефан Аспарухов заяви пред "24 часа", че последната среща с представители на компанията “България дивелопмънт холдингс” на Стивън Ло.

В Мусачево бяха планирани 4 хотела по 30 етажа, мол, игрална зала, театър, арена, зала с игри за деца, закрит воден парк. Идеята за ваканционно-развлекателен комплекс “Света София” бе лансирана през 2014 г., като тогава се очакваше строежите да са приключили през август 2017 г.

Основен проблем се оказал изкупуването на земите, уточниха от общината в Елин Пелин.

Част от тях са държавни, друга са на частни лица, а трети - общински.

На частниците било платено само капаро от 10%.

Около 300 декара са платени на общината.

От фирмата, която е изготвила проектите - “Урбанико”, уточниха, че в последния вариант няма включени частни имоти заради проблем със закупуването им.

Това е и причината инвеститорът да загуби платеното капаро.

Основната част от земите, върху които трябва да се строи суперградчето при Мусачево, са на Министерството на отбраната. От ведомството заявиха, че до този момент няма никакви сделки със земи на министерството в района на Мусачево и Елин Пелин.

По неофициална информация от два източника милиардерът Стивън Ло е искал да придобие земите на
военните, без да плаща.

През 2016 г. китайският бизнесмен купи от Красимир Гергов и голф игрището до Равно поле с идеята и то да стане част от мегакомплекса.

Сега голфът се продава от частен съдебен изпълнител. От 27 януари тази година до края на февруари се приемат оферти за имота. Началната обявена цена е 12 млн. лв. В обявлението е разписано, че продажбата е по искане на компания “Урбанико”, на която “България дивелопмънт холдингс лимитед” дължи 860 хил. евро.

От общината на Елин Пелин коментираха, че основната неяснота с проекта е свързана с неуредената собственост.

Друг проблем е, че няма влязъл в сила подробен устройствен план за цялата площ на предвидения мегакомплекс и много от земите се водят ниви. А процедурите за прихващане на нива към регулационен и застроителен план са дълги. Имало проблем и с подпочвените и питейните води.

Освен това няма постъпило инвестиционно намерение в Общината.

Целият мегакомплекс, който се предвижда, е средно колкото двете населени места, между които трябва да е разположен - Мусачево и Равно поле.

На 18 август 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов удължи с 2 г. срока за изпълнение на инвестиционен проект “Ваканционно-развлекателен комплекс “Св. София”.

Тогава той връчи на представителите на “България Дивелопмънт Холдингс Лимитед” ЕАД подновения сертификат за инвестиции клас “А”.

Целта на проекта е да се създаде един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи, търговски мол и др.

Размерът на инвестицията е на стойност 1,625 млрд. лв. и предвижда създаването на 1850 работни места, се казва в обосновката за удължаване на срока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
33
 
! Отговори
Величка преди 4 години
Трябва вече кмет на София и премиер на страната да бъдат кореняци софиянци. Така ще познават добре столицата и нейните проблеми. Тези които са изсипани с чувал във властта всеки ги лъже както му е изгодно. Не напразно не могат да намерят подходящо място за Национален стадион. Освен това от него си личи ако крадат. Ако кадърни хора са в управата, София ще се превърне в прекрасна Европейска столица.
89
0
 
33
 
! Отговори
Натали преди 4 години
Време е корумпираните политици да емигрират или да са в затвора, за да не пречат за развитието на страната ни. Заради тях пропадат много изгодни сделки за страната и спират строежи на небостъргачи. Тиквата дори спре строежа на сградата "златния век". Това е заради алчните суджуци които купуват скъпи и големи апартаменти за смешно малко пари.
88
0
 
32
 
! Отговори
Люсиен преди 4 години
Със закупуването на изтребители корумпираните суджуци искат да напълнят гушите на господарите си. Но и те ще намажат от големи комисионни. На избори като гласувате за еничари, никога няма да получавате европейски доходи. България освен периферия на Европа се превръща и в страна с най некадърни и корумпирани политици.
87
0
 
33
 
! Отговори
корумпирни цървули преди 5 години
По същия начин корумпираните *** послушаха господарите си да няма южен поток и "гьола Белене". Освен корупцията може пак господарите на цървулите да не искат китайски инвеститори. Нека да им заменят местата в София с по големи, но да не се изпускат китайските инвеститори защото това е престъпление.
86
0
 
34
 
! Отговори
до анонимен 68 преди 5 години
Като не се радваш на китайски инвеститори; радвай се на тия където разграбиха "София ленд", където от цялата страна деца идваха с автобуси и се радваха. Дори и от чужбина много идваха. Тези където ограбиха държавата трябва да си узаконят парите. Затова няма осъдени престъпници и ги пускат да избягат в чужбина.
85
0
 
36
 
! Отговори
суджук геит преди 5 години
Докато суджуците са на власт много проекти пропадат заради алчни корумпирани служители. Забавянето на всякакви действия на бюрократичната машина в България е най големия враг на държавата. Трябва да се ускори тромавата процедура с изкупуването защото много инвеститори ще се откажат да инвестират. Изграждането на много небостъргачи пропадна заради корумпирани чиновници и заради такива където са родени и израснали при овцете и се плашат от небостъргачите и трамвайните линии да не ги удари ток.
84
0
 
32
 
! Отговори
Стабилни преди 5 години
След Южен поток, с доказани приходи на украйна от 3 милиарда $ годишно за трансфери и докато Германия строй газопроводи...вече нищо не ме учудва
83
0
 
36
 
! Отговори
Мюлер преди 5 години
Освен случая с китайските инвеститори, има много доказателства за корупция в страната ни на високо ниво. Един от примерите е депортирането на Брендо от Италия за да бъде съден в България и след това в Румъния. Но вместо да го съдят и да му конфискуват имуществото, корумпираните му позволиха да купи хотел Рила и дори да го разширява. Това показва че приоритет на властите е да не осъждат престъпниците и да са техни съучастници.
82
1
 
39
 
! Отговори
възмутен миновач преди 5 години
За пет години властите не пожелаха да се договорят за местата с китайския инвеститор. Това означава че корупцията е на много високо ниво и искат голяма сума рушвет (комисионни). Заради такива престъпници стратегически инвеститори напуснаха България.
81
0
 
38
 
! Отговори
Франческа преди 5 години
Докато престъпници и корумпирани чиновници са на власт всички чуждестранни инвеститори ще предпочетат да не инвестират в България, отколкото да плащат рекет на престъпниците за които още няма съд и затвор. Затова и китайците ще бъдат принудени да се откажат да строят българския Лас Вегас. Корумпираните трябва да бъдат линчувани и след това затвор.
80
0
 
38
 
! Отговори
възмутен преди 5 години
Най големия враг на България са корумпираните чиновници. Докато не се напълнят затворите с тях страната ни ще затъва икономически в блатото на безнаказаната престъпност.
79
0
 
39
 
! Отговори
интересно преди 5 години
Защо навсякъде по света китайците инвестират и строят, но в България не могат. Това е интересно, но със сигурност ги рекетират с огромни суми. Затова затворите трябва да се напълнят с корумпираните чиновници за дълго време за да не могат да си похарчат парите. Така с парите им ще разполагат други държави където са ги внесли. Най големите престъпници в България са корумпираните чиновници. Защото пускат престъпниците на свобода, не ги осъждат, дори безпрепятствено ги пускат да избягат от затвора.
78
0
 
38
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Властите трябва да направят закони да не се пречи на чуждите инвеститори от корумпираните чиновници. Вече пет години се пише че ще започнат строителството на този проект. Хората замесени в далаверата не се различават от кметицата на Младост. На корумпираните чиновници мястото е в затвора за дълго. Защото умишлено пречат на бизнеса. Затова държавата ни е най бедна в Европа, но рекетьорите си купуват имоти и острови в чужбина.
77
0
 
40
 
! Отговори
"властите" преди 5 години
Не трябва да се чака всичко да направят китайците. Защото властите могат да продължат метрото под пистата на летището към североизточните квартали. Да се изгради голям жилищен комплекс. Кремиковския комбинат вече не замърсява въздуха. Освен това може да се изгради огромен увеселителен парк и нов парк със много зелени площи. Ако държавата направи това, китайците ще побързат да направят комплекса. Като не им помагат властите, поне да не им пречат.
76
0
 
38
 
! Отговори
Пешо чикагото преди 5 години
През това време докато корумпираните чиновници размотават китайците за да получат по голям рушвет, можеше да се изгради огромен град. Корумпираните трябва да бъдат линчувани на улицата. Защото рибата се вмирисва първо откъм главата.
75
0
 
40
 
! Отговори
корупцията преди 6 години
Заради корупцията в България няма вече увеселителен парк, няма държавен авиопревозвач,не се изгради нов модерен според изискванията Национален стадион. Направиха ремонт на ж.п. линиите за да се движат скоростни влакове, но няма внесен поне един скоростен влак. За не нужни бойни самолети и оръжие могат да намерят пари, за да пълнят гушите на господарите си, но за скоростни влакове пари няма. Политиците освен че ограбиха държавата я превръщат в развалина. Много затвори ще трябват за политиците.
74
1
 
37
 
! Отговори
"властите" преди 6 години
Докато корумпираните са на власт никои няма да строи заради това че са алчни и искат само да пълнят гуши като пеликани. Трябва да им се прави операция от гуша. В противен случай трябва с тояги да бъдат изхвърлени от властта. Пет години китайците не започват строежите заради корумпираните чиновници. Не им стига че разграбиха София ленд, но сега корумпираните ще изгонят големите инвеститори.
73
0
 
43
 
! Отговори
Boris преди 6 години
Нестава щото не е дошъш тука и да плати под масата.тук това чакат.аз съм променял статут на земя.и става за3-4 месеца ама с дарението.и има и друго.ако го забавим ще иде в турция да го направи.както стана с газта.може някой това да искат от министерството на земеделието
72
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък да ни наг....зат маймуните за 15 часа за двеста евро без право на обжалване..
71
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрахте ли че тук нищо не става. Китаеца искал земята без пари, много ще да е глупав този китаец :)