Банкови сметки без кръчмар: Лихвите скачат! Кога? С колко?

При нова банкова криза в развития свят ще има отражение в България
7 фев 2018 20:00,
66
Банкови сметки без кръчмар: Лихвите скачат! Кога? С колко?
Снимка: flickr

Вдигане на лихвите по кредитите в България ще има, защото в някакъв момент ще се вдигнат лихвите, които централните банки определят, обяви икономистът Лъчезар Богданов.

"Който в България си прави бизнес план, че тези лихвени нива ще продължават в следващите 5, 10 или 15 г., си прави грешно сметката", настоя той.

Още по темата

По думиту му в еврозоната започват да се натрупват фактори, които някакси бутат в посока решение – Централната банка да започне по-агресивно да увеличава лихвите в следващите години.

Икономистът изтъкна, че българската икономика сега е много повече интегрирана с европейската.

"Ако износът ни на стоки и услуги преди 8-9 г. е малко над 32-33 млрд. лева, сега е 66, тоест двойно повече стоки и услуги изнасяме. Съответно при външен шок много повече бизнеси, било в сектора на услугите или в промишлеността, ще го усетят", прогнозира експертът пред bTV.

Дори да има благоприятни условия вътре в страната, много трудно можем да очакваме една толкова отворена икономика като нашата да бъде някакъв остров, каза още Богданов. 

Според него при всички случаи нова банкова криза в развития свят ще има отражение в България.

"В 2008 г. влязохме в криза на свръзадлъжнялост в развития свят – твърде много кредити, излязохме с още повече. В глобалната икономика бизнес и правителства са добавили над 42 трилиона долара дълг за последните 8 г.", изтъкна икономистът.

"Засега късметът или стечението на обстоятелствата е, че централните банки държат лихвите на практика нулеви. В еврозоната въпреки всички тези реформи всъщност в сравнение с преди кризата имаме 5 трилиона евро повече държавен дълг. На практика правителствата спасигха до голяма степен банковите си системи с дълг, който данъкоплатците ще плащат. Засега тежестта е ниска при тези нулеви на практика лихви, но в някакъв момент лихвите ще трябва да започнат да растат, защото цената на капитала не е нула. Няма как да очакваме, че поколения наред хората няма да очакват възвръщаемост от спестяванията си", посочи Богданов.

"Централните банки провеждат абсолютно целенасочено тази политика, в един момент ще спрат да го правят – когато инфлацията тръгне леко нагоре, когато безработницата спадне още, когато трудовият пазар прегрее, заплатите започнат да растат по-бързо. На практика в Европа се чака кога в Германия ще започнат да растат бързо заплатите", отбеляза той.

Според него инвестиционни проекти, включително бизнеси, които се крепят единствено на очакването на безкрайни нулеви лихви и безкраен достъп до нов капитал, тоест бизнес, който се крепи единствено на възможността да получава свеж ресурс от финансовите пазари, без реално да създава стойност и доход, в един момент ще бъдат прекратени. Кога точно, никой не може да прогнозира, заключи Лъчезар Богданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
5
 
! Отговори
Къде си бе бахур преди 6 години
Кой те ечпът еб лавак? Руски ***!
53
0
 
2
 
! Отговори
tihomir.tanev2 преди 6 години
Бухахахахаххахахах
52
1
 
10
 
! Отговори
иванов преди 6 години
Тегленето на кредити намалява .....ако разните бандитски банки завишат лихвите - майната им. НИКАКВИ ЗАЕМИ - златно правилоТо ако имаше държава щеше да има и банки. Поне половината са за изхвърляне Каква е ползата от банки - НИКАКВАААААААААААААА
51
6
 
20
 
! Отговори
ЪУ преди 6 години
През 2001-а купих за 28000 лева земи. В момента, за тях ми предлагат 180 000 лева. Тъй, като работех над тях, мога да кажа, че си изплатих инвестицията поне 4 пъти, когато махна разходите и времето. Ако ги продам сега, ще излезе, че имам 10 кратна печалба. А вие какво - на топло в банка, та тя да трови с високи лихви обикновенните хора ... Хем по-малко печалба, хем КТБ изпълнения - Защо ? Пари в банката, биват раздавани за бързи кредити, а не за бизнес ... Това не помага на народа.
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНикой не им взема кредитите, затова държат ниски лихвите по депозитите. Ама и с това май печалбата им е малко, затова говорят за вдигане.Ама я камилата, я камиларя - по време на кризата нашите банки не само че не фалираха, ами и реализираха печалба (за сметка на изрядните платци). И народа реши, че нещо за кредити банки май не му трябват.....
49
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТръбаВикаш магазините стоят пълни и никой не купува.Като мине срока на годност изхвърлят и зареждат наново?Техника за милиони стои по Техномаркетите и тем подобните и като остарее я хвърлят и вкарват новите модели, че никой не купува?Как да ти кажа?Тия опорки не вървят вече.
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скачат , че като влезем в Еврозоната с тия филми е свършено.Гледат да се насмучат следващите година, две, че после лихвите ще станат европейски по 1 - 1,5%.
47
8
 
26
 
! Отговори
Тръба преди 6 години
"Живял съм при капитализъм. Всичко има по магазините, ама нищо не можеш да си купиш." Думите са на един прадядо. Каза ги преди години, тогава когато викахме СДС СДС СДС!
46
8
 
15
 
! Отговори
xy преди 6 години
този единствен се намери да се прави на отворко за лихвите и вече три дни масово го цитират.явно някой (банките) се опитват да вдигат лихвите и веднага се намериха *** да лъжат хората.в този момент икономиката и финансовата сфера с в подем и не само че лихвите не се вдигат, ами и падат.а що се отнася до страните от ЕС в последните 40 г. лихвите не са достигали повече от 3%.
45
5
 
11
 
! Отговори
www преди 6 години
Модата за нарастване на глобалния дълг започна с безумията на Барак Обама и ще свърши с доларовата инфлация на Тръмп. Това ще ликвидира мераците да се отпускат кредити на правителствата както в САЩ, така и по света. А оттам ще се дисциплинира и кредитирането на бизнеса и домакинствата.
44
5
 
14
 
! Отговори
do 38 преди 6 години
някой да те е карал да теглиш кредити бе !
43
7
 
38
 
! Отговори
КИПАДЖИЯ преди 6 години
В България се върнах заради природата,храната и дамите-и трите вече ги развалиха.Отивам при чАхкините пак....
42
2
 
76
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 6 години
Банките надуха нов имотен балон.Цените на жилищата станаха колосално надути,заради отрицателните лихви на банките по депозитите.Имотните агенции публикуват обяви на нереално завишени,спекулативни цени и така надуват още повече балона при пазара на имоти в София ,а и в България.Официално предупредиха от Европейската комисия а и от БНБ че жилишния пазар е нереално завишени цени спрямо заплатите и икономическия ръст в България
41
2
 
4
 
! Отговори
tihomir.tanev2 преди 6 години
Бу-Ха-хахахахахахахх
40
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чужбина, бизнес кредитите ми са с фиксирана лихва. Глупсоти от рода на - Днес лихва 5%, а догодина 10%, а по-догодиан 20% - няма.
39
3
 
23
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До Durex: Това е защото остаряваш и еб3ш 2 пъти по-малко.Ако питаш брокер на презервативи - това ще е отговора.
38
3
 
48
 
! Отговори
Durex преди 6 години
Преди 6-7 години презервативите бяха 3.5лв сега са 5.5-6лв. На някой да са му вдигнали заплатата двойно!?
37
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие луди ли сте бе? -и малкото хора които останаха и тях ще изгоните.Ние на 50 г. избягахме защото три пъти ми вдигахте лихвите досега но защото сме чесни и достойни хора досега не сме пропуснали вноска .Но ако пак посмеете да вдигнете лихвите този път ще видите пари през крив макарон
36
3
 
34
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До Реално НЕмислещ: до сега не видях НИТО едно твое твърдение да защитава тезата защо цените са такива. НИТО ЕДНО смислено, освен тъпотията, че заплатите се били вдигнали... Заплатите корелират много слабо с разходите за строителство. Чист лаладжия, даже не разбира от собствената си област, но го е страх да погледне истината в очите - че самия той е част от създаването на балона, който ще го помете.И не знам защо се цензурира думата п***разит!!!
35
1
 
44
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
Не може някакъв пацул, полуграмотен да става брокер. Без ценз, без знания, без да е учил в областта да се пише брокер. И абсурда - само свързва продавач/купувач (или наематед/наемодател) и взима процент. Нито проверява документи, нито носи отговорност, нито нищо. Чист *** в системата. Само, че всяка система има склонност да се почиства сама от ***. Airbnb беше само първата малка стъпка - но ти казах, видовден идва. И ще окапете всички неандерталци, дето сте се качили на клона