Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?

Доклад "До ръба - и обратно?" на Мюнхенска конференция по сигурността
8 фев 2018 21:30, Елка Василева
549
Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?
Снимка: архив, Reuters

Подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия и напрежението около учения на въоръжени сили увеличават риска от непреднамерен военен сблъсък между Европа и Русия, предупреждава годишният Мюнхенски доклад за сигурността, цитиран от Ройтерс.

Документът, озаглавен "До ръба - и обратно?" ще бъде публикуван официално днес в навечерието на традиционната Мюнхенска конференция по сигурността, която тази година ще се проведе от 16 до 18 февруари.

Докладът споменава засилващия се натиск върху споразумения за ядрено разоръжаване като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и запазващите се безпокойства за сигурността в Централна и Източна Европа.
"При това злокобно състояние на нещата е напълно възможно погрешни оценки или неразбирателства да доведат до непреднамерен военен сблъсък", подчертават авторите.

Докладът определя конфликта в Украйна като огромна пречка за деескалиране на напрежението между Русия и Запада. Решението на Съединените щати да доставят нападателни оръжия на Украйна вероятно ще бетонира сегашното положение на задънена улица, прогнозират авторите.

Държави в Източна Европа изпитват затруднения в "една среда на оспорвана сигурност", хванати между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, във време, когато политиката на ЕС Източно партньорство "загуби пара" и има малки шансове НАТО да приеме нови членове в близко бъдеще, констатира докладът.

Някои държави членки на ЕС са все по-скептични за по-нататъшната европейска интеграция, като Унгария и Полша са в пряка конфронтация с Брюксел. Германия - обикновено сила за европейската интеграция - до голяма степен отсъства от дебата поради вътрешни причини, пишат авторите.

Докладът все пак установява и положителни тенденции - по-високия икономически растеж в ЕС, реформирането на НАТО и засилването на военното сътрудничество по източния фланг на Алианса.

"Предстоящата година ще покаже дали опитите за постигане на компромис и амбициозните предложения за реформи ще се превърнат в конкретни действия и решения за поправяне на дефектите в ЕС", пише в заключение в документа.

Около 500 високопоставени политически и военни лидери от Европа, САЩ, Русия, Близкия изток и Африка ще обсъдят на конференцията в Мюнхен в края на следващата седмица предизвикателствата пред сигурността.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПаРаша* да си оправи задния двор, да ликвидира корупцията, чиновническия и полицейския произвол и да повиши доходите на обикновените руснаци. И чак тогава да се бърка на страните от Източна Европа.*параша - кофата за изхождане в арестанската килия.
289
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 377Всеки, който се бие против тиранина-кръволок Асад, убиеца на народа си, е легитимен. Всеки, който е на страната на сатрапа Асад е враг!
288
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравяте, че *** не е СССР и ще трябва да тръгне от много лоша изходна позиция - Смоленск, Донецк и Луганск, вместо Вилнюс, Лвов или Кишинев.
287
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ преди два дни нападна сирийската армия когато тя настъпваше към терористки пунктове. САЩ го направи под предлог за самозащита.Според международните закони американското военно присъствие, нарушава суверенитета на Сирия, е незаконно и пряка агресия, САЩ нямат право на самозащита в Сирия. САЩ унищожават правилата, базирани на световния ред. Международните закони не са само за слабите страни. Подходът на САЩ е пряка заплаха към ООН и мира по света, но за съжаление нищо ново. Но Русия е агресор?
286
5
 
8
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
Поредния доклад, който кара европейските държави да се въоръжават, т.е. да копуват основно американско оръжие! Всичко е "мижи да те лажем"! Уж нямат пари руснаците, а всяка година влагат огромни средства в американския държавен дълг! Шефа на най-голямата руска банка, Герман Греф, се явява отявлен руски родоотстъпник и западопоклонник! Тук възниква въпроса защо "патриота" Путин държи на този пост този индивид?
285
14
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До до 363 365 Армия нямаме , ама и враг нямаме. А целия свят мрази Русия.Думи на Сергей Лавров.
284
0
 
7
 
! Отговори
WAR преди 6 години
Няма да стане нищо само се пишат глупости.Да има коментари и да има мн мн фалшиви новини
283
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КокоНа мама ...., и то да напише нещо. Пу-пу, да му не е уроки!
282
6
 
12
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Еми така ще е като наглите евробюрократи се месят във вътрешните работи на всяка държава членка наЕс само че Русия не е БГ и там *** им номера няма да минат и може и да ядат бой наред с краварите Русия никога не е била агресор
281
3
 
2
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Ха,ха , ха ... Абе хахо , ти не беше ли от Северозапада? Как па не можа да напишеш едно свестно нещо по форумите , а само простотии.
280
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 369Не ги забравям. България е част от гръко-римската цивилизация и те за мен са своите. И ако стане война ще убивам чуждите. А ако ти си откъм чуждите ще убия и теб!
279
1
 
17
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Аз не се чувствам застрашен от Русия...ако има война, предпочитам да хвана гората...не искам да си оставям костите за чужди интереси и за това некви богаташи у США да си пушат пурите, пият уискито, докато гледат как пачките растат пропорционално на убитите в една такава бъдеща война...ако всеки човек отказваше да вдигне оръжие срещу друг, Земята щеше да стане рай!!!
278
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВрагът на България е този, който й посегне, независимо дали е Русия или Турция.Май забрави да добавиш САЩ, Англия и другите агресори или имаш умственно затъмнение.
277
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 366Посраният ти "Истанбул" едни кюрди не може да се справи, бе ***, дето си нямат държава и военна индустрия. И да, американците им стоят зад гърба. А ти бе, енбесил, какво си мислиш, че България ще е сама, ако шантавия султан й посегне?! Откъде се пръквате такива задръстеняци?!
276
3
 
16
 
! Отговори
до 363 преди 6 години
какъв враг бе, плюнчо! Ако Истанбул се изплюе ще удави София.. За Русия просто няма да коментирам.Ако някога България е имала армия - днес няма. С гол *** ли ще биеш "врага", ***?!
275
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 6 години
имах предвид [#352], но и [#354] е актуален
274
7
 
13
 
! Отговори
SS преди 6 години
[#354] го е казал кратко и съвсем точно!И всъщност 'военен сблъсък Европа-Русия' изобщо няма да има (колкото и да се опитват да внушават някои ***). Но ако случайно се стигне и до намек на нещо такова, веднага ще стане следното: европейските "велики сили" всички вкупом ще си свалят гащите (за да оцелеят) - иначе ги чака много добре познатата им и много болезнена БЕЗУСЛОВНА КАПИТУЛАЦИЯ, както и досега преследващите ги ехидни усмивки на генералисимус Сталин и на маршал Жуков
273
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 360Врагът на България е този, който й посегне, независимо дали е Русия или Турция.
272
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Василев 3571. Има ли алтернативно място освен от САЩ/ЕС/Япония да си коупи може би 99% от технологиите?2. Имат ли евтина енергия ?3. Имат ли евтина работна ръка включително Гастарбайтери?4. Имат ли евтини ресурси?Имат го всичко и заради санкциите са принудени викат НЕВОЛЯТА. А стигнали ли са до там ще се оправят.
271
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевРусия технологиите си ги създава или купува, така както САЩ и запада правят. Пример - 90% от инжинерите в Мйкрософт са индийци, това според твоята неинформирана логика означава ли че САЩ имат нужда от Индия така както всяко живо същество се нуждае от слънце въздух и вода?