Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?

Доклад "До ръба - и обратно?" на Мюнхенска конференция по сигурността
8 фев 2018 21:30, Елка Василева
549
Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?
Снимка: архив, Reuters

Подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия и напрежението около учения на въоръжени сили увеличават риска от непреднамерен военен сблъсък между Европа и Русия, предупреждава годишният Мюнхенски доклад за сигурността, цитиран от Ройтерс.

Документът, озаглавен "До ръба - и обратно?" ще бъде публикуван официално днес в навечерието на традиционната Мюнхенска конференция по сигурността, която тази година ще се проведе от 16 до 18 февруари.

Докладът споменава засилващия се натиск върху споразумения за ядрено разоръжаване като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и запазващите се безпокойства за сигурността в Централна и Източна Европа.
"При това злокобно състояние на нещата е напълно възможно погрешни оценки или неразбирателства да доведат до непреднамерен военен сблъсък", подчертават авторите.

Докладът определя конфликта в Украйна като огромна пречка за деескалиране на напрежението между Русия и Запада. Решението на Съединените щати да доставят нападателни оръжия на Украйна вероятно ще бетонира сегашното положение на задънена улица, прогнозират авторите.

Държави в Източна Европа изпитват затруднения в "една среда на оспорвана сигурност", хванати между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, във време, когато политиката на ЕС Източно партньорство "загуби пара" и има малки шансове НАТО да приеме нови членове в близко бъдеще, констатира докладът.

Някои държави членки на ЕС са все по-скептични за по-нататъшната европейска интеграция, като Унгария и Полша са в пряка конфронтация с Брюксел. Германия - обикновено сила за европейската интеграция - до голяма степен отсъства от дебата поради вътрешни причини, пишат авторите.

Докладът все пак установява и положителни тенденции - по-високия икономически растеж в ЕС, реформирането на НАТО и засилването на военното сътрудничество по източния фланг на Алианса.

"Предстоящата година ще покаже дали опитите за постигане на компромис и амбициозните предложения за реформи ще се превърнат в конкретни действия и решения за поправяне на дефектите в ЕС", пише в заключение в документа.

Около 500 високопоставени политически и военни лидери от Европа, САЩ, Русия, Близкия изток и Африка ще обсъдят на конференцията в Мюнхен в края на следващата седмица предизвикателствата пред сигурността.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 349 Браво ! Най-точния коментар. Все пак се помни истинския враг на майка България. Да живее България!
269
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 354А в Добруджа 1916? Хехе...
268
11
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Всички войни с *** са били, защото азиатите са се опитвали да се месят в Европа. И всички войни са завършвали плачевно за москалите - страната им е била разорявана и връщана в изходна позиция.*** е като пиян ***, който постоянно получава шамари, но придължава да нахалства.
267
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да има такава война. Русия ще трябва да се бие със всички , а видяхме Хитлер до къде го докара. А русия е много по-слаба от Германия и военно и тактически и всякак.
266
1
 
13
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Ще воювам с всеки, който посегне на Родината ми, независимо кой е!
265
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исторически всеки сблъсък Европа-Русия е завършвал по един и същ начин. От Петър I насам.
264
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щурутии тука е написала Елочка. Естественият сблъсък е Русия-Китай. Дори руските експерти прогнозират там война с вероятност 99%. Михалков направи филм, как ще се случи. Предварително трябва да се запасим с пуканки, защото ще са дефицит. Проблемът, обаче ще дойде с пълна сила, когато китайчугите погледнат от хребета на Урал. Защото апетитът идва с яденето.
263
8
 
14
 
! Отговори
Ха,ха , ха ... преди 6 години
Който няма чувство за самосъхранение,оцеляване и силно желание да е жив - да ходи да воюва с руснаците !!!! На първа линия в окопа са : баба Шмъркел, *** Макарон ,алкохолика Юнкер , *** Соломон Паси , *** Плевньо и още целя плеяда ***,*** и *** от различни полове !!!!
262
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Шоп": И защо ги пишеш тия п'ростотии?
261
3
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Василев 337Поредния който не знае какво е ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА ВРЪЗКАКрим не призна Майдана и новото Правителство и СЛЕД РЕФЕРЕНДУМ СЕ ПРОВЪЗГЛАСИ ЗА НЕЗАВИСИМ СЕ ОТЦЕПИ ОТ УКРАЙНА. Крим е този който е нарушил Териториалната цялост на УкрайнаСлед като беше признат за независима държава от член на СС на ООН с право на глас подаде молба и се присъедини към РФ - Край на историята.Чечня е вътрешен проблем за РФГрузия нападна Осетия и УБИ Руски Миротворци и 5 дни по-късно край на историята
260
9
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До bluesky1 324 Що си мисля че не САЩ а Путин е причината за това напрежение ?Кай прекроява граници и анексира чужди територии? САЩ ли? САЩ влизат , бият когото трябва, въвеждат демокрация и си заминават.Горките руснаци.Бял ден не видяха от 100 години.
259
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кашата в света се бърка от САЩ и НАТО. Те живеят от търговия и пласиране на оръжия създавайки конфликти и подстрекавайки разни терористични организации и племена. Така е в целия близък изток, Афганистан, Украйна и къде ли не....
258
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СатаНАТО 328Дай линк че не можах да намеря новината в нета
257
1
 
10
 
! Отговори
попа преди 6 години
разбрах, борисов е в отбора за Русия, затова унищожава армията НИ
256
9
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Точно така е рецептата, внимавал си в час. А как се вари русофилска глава? Накисва се в тенджера с равни части вода, чай и вотка за 5 мин, докато лайнта в нея се разкиснат.
255
3
 
11
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
С ТАЗИ СТАТИЯ ПРОБВАТ КОЛКО СА ТАПАНАРИТЕ И КАКВО МОГАТ ДА КАЖАТ ВЪВ ВРЪЗКА С НЕЩО КОЕТО НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ.КАЗВА СЕ ДИВЕРСИЯ И КОЛКО БАЛАМИ ЩЕ СЕ ВЪРЖАТ.ДОСТА СА.ЗА 5 МИН. АНГЛИЯ ЩЕ Я НЯМА А И ЗАСЛУЖАВА,ЩОТО КОЛОНИЗИРА ЦЯЛ СВЯТ И ИЗБИВА МИЛИОНИ ЗАРАДИ БОГАТСТВАТА.
254
7
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Какъв сблъсък Европа - Русия ?Без намесата на САЩ подобен сблъсък ще бъде по-скоро прегазване от страна на Червената армия на половин Европа.Този филм вече сме го гледали през 44-та !Евротолерастите да се молят Путин да спре пред Берлинската стена, защото в противен случай руските танкове ще паркират пред Бъкингамския дворец.Чичо Тръмп може и да си затрае .. :)
253
3
 
13
 
! Отговори
Шеф Манчев преди 6 години
Рецепта за Шопска глава.В тенджера с вряла вода се слага1 паве и една шопска глава. Вари се докато павето омекне. След това се вади павето, слага се сол и главата се вари още 1 час.
252
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В военните училища в България за офицери приемат само мормони и баптисти , православни не приемат .. Щото ако стане война мормоните ще се бият с Русия като питбули
251
11
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Какво ме интересува, че Англия искала да отслаби ***? Москалите са луднали на тема Константинопол, англичаните са им подложили динена ***. Това само доказва, че руснаците са имали съвсем други цели във войната от 1877 година и никакво освобождение не се е планирало.