Бременните могат да се уволняват, но...

Европейският съд разреши това да става при колективни съкращения
22 фев 2018 15:45, Екип на Dnes.bg
35
Бременните могат да се уволняват, но...
Снимка: архив, Reuters

Бременни служителки могат да се уволняват, когато работодателят прави колективни съкращения. Това реши Съдът на ЕС, преценявайки, че евродирективата, която забранява уволняването на бременни и жени в майчинство, не важи в изключителни случаи, каквито са колективните уволнения.

Според съда евродирективата допуска националното законодателство да предвиди уволнение на бременни при колективи съкращения, ако като мотив за това не е изтъкнат фактът, че служителката очаква или гледа дете.

Единственото условие към работодателя е той да посочи „основателни причини за уволнението“, както и прекратяването на договора да е допустимо по националното законодателство или пък да е установена практика в страната.

Бременните и майки кърмачки нямат предимство за оставане на работа или за преместване на друга, когато става дума за колективно прекратяване на договори, смятат магистратите.

Съдът от Люксембург се произнася по дело, свързано с испанска фирма, но решението служи за ориентир на националните съдилища във всички европейски членки, ако към тях бъде отнесена подобна жалба.

Магистратите смятат, че когато работодателят прави колективни съкращения на персонал, това е изключително обстоятелство, което може да се отнесе и към бъдещите майки.

Съдът тълкува, че макар че по въпроса за закрилата на бременните жени има цяла европейска директива, националните закони могат да се направят така, че да позволят на работодателите да ги уволняват, само посочвайки, че правят масови съкращения на персонала си. Те трябва да посочат критериите, по които е направен подборът на тези служители, чиито договори ще бъдат прекратени и тези, които ще останат. Това задължение се отнася както за бременните, така и за останалите подлежащи на уволнения.

Излагането на причините за съкращенията трябва да е писмено, а като възможни мотиви могат да се посочат икономически, технически, организационни или производствени причини, посочва Европейският съд.

Когато обаче се установи, че бременна жена е уволнена неоснователно, то работодателят не само трябва да я върне на работа, но й дължи и неполучените поради уволнението заплати.


35
Още по темата: уволнениеЕСбременни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
13
 
! Отговори
Зоя преди 1 година
До 6 Пишман работодател с малки топки

Отглеждането на дете не е "висене по градинките".Това е отговорност 24/7 и ходенето по градинките е просто глътка въздух,в натоваренето със задачи ежедневие.Но как *** като теб би го знаел?!Това е пълно отдаване на нуждите на друго човешко същество,което те изцежда,но и те зарежда както нищо друго.И ако от "работата" можеш да си вземеш почивка в събота и неделя,то от родителството не можеш.Няма по-прекрасно нещо от това да си майка....
28
4
 
16
 
! Отговори
Fu.k off преди 1 година
Този,който уволнява бременна жена е пълен нещастник.
И този човек явно не обича децата.
В този период всяка бременна жена има нужда от доходи,за да се подготви
за появата на своето бебче.Едно евентуално уволнение би било много подло.
Така младите хора ще продължат да бягат оттук и ще раждат децата си в чужбина.
27
9
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
Слагайте минуси, на кой му пука. Хората след мен ви го казват, но по-меко. Точно това имах предвид и аз. Във втория месец без да каже щ, разбира се, почва новата работа. За да виси после с детето 2 години по градинките. Често го сливат и с втора бременност. После компаниите и работодателите не са коректни, пък видите ли, ние сме цвете за мирисане.
26
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди около 8 години когато започна кризата в България в магазина, в който работех масово всички жени забременяха, за да си спасят ..... от съкращение. За това тези, които нямахме половинки и деца първи бяхме изритани на улицата. Не смятам, че е редно едно забременяване да те прави защитена за сметка на останалите. Все пак това не е ли пак вид дискриминация? Да не говорим, че има жени които започват работа бременни без да казват и после 2 години кеф и си виркат краката вкъщи с бебето.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав си. Аз лично изпуснах няколко добри възможности за нова работа, когато забременях и предпочетох да остана на старата, за да ми е спокойно, че все пак ще има къде да се върна , а и за да съм коректна.
24
29
 
10
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
Крайно време беше. Омръзна ми от селски тарикатки, които идват на интервю в 2-3 месец за да хванат майчинството. Започват и след два месеца са в болнични. Стига селски тарикатлъци. Като нямате пари, мъжете ви са бедни няма да раждате. В държавата има достатъчно бедни, нещастни деца и семейства. Гледайте си работата и оставете на богатите да раждат. Нека не се израждаме допълнително. Достатъчно бразилци имаме.
23
2
 
12
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Такава декларация противоречи на законодателството и е правно нищожна. Дори и да подпишеш и да забременееш след 1 година примерно не може да те уволни на база на тази декларация. Веднага ще падне в съда и ще ти плаща като поп обезщетение.
22
0
 
24
 
! Отговори
24740 преди 1 година
Това с бременните е поредната еврогейска проява. Такива плиткоумни решения затварят вратите на младите жени да започнат работа. Редно е ако жена започне работа и забременее ,държавата а не работодателя да и плаща заплата докато е в отпуск. Да ама държавата сега прибира осигуровки и реално плаща основно на *** ,дето нямат трудов стаж . А и децата им няма да имат.Ако искаме да не изчезнем.
21
0
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
И каква правна сила има подобна декларация, забраняваща ти да забременееш? Защитени от какво? В случая от самите себе си, от собствената си природа. Да жените раждат и отглеждат деца - защо това трябва да се превръща в проблем? След като работодателя е принуден от закона да държи на работа, човек само защото е от женски пол и е бременен или има малко дете, то е нормално той да реагира и да се пази от такива хора. И ето тук възниква въпроса, какъв е резултата от този модел на "защита".
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 15
Със сигурност не си работил при метри и за това говориш така. Мен още на интервютоза работа ми казаха, че трябва да подпиша декларация, че няма да забременявам в следващите 5 години. И гова без дори да са ме назначили на работа! Та представи си какво става ако започнеш работа при такъв и забременееш. Ето за това бремените трябва да са защитени.
19
3
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Пореден удар срещу работещите бели хора в ЕС,целта е да останат само *** и забулените пингвини дето раждат престъпници и терористи ,само те не са застрашени ,защото не работят и без това ;) !!!
18
6
 
13
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Никой работодател няма да уволни качествен служител, само защото му се налага да се направи няколко прегледа в рамките на няколко месеца - това е тотален абсурд. В край на сметка работата на работодателя е управляваната от него компания да оптимизира дейността на компанията, а не да раздава пари наляво и надясно, без да се интересува какво получава отсреща. И нека бъдем честни, жената е майка, а не кариеристка!
17
3
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
С разрешиние на инспекцията по труда, обаче можеш да уволниш дисциплинарно майки и бременни, което практически означава че просто не можеш.
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПРОЛЕТАРИИ!!!

Забрави да добавиш мизерията, диктатурата, репресиите, цензурата, тоталния контрол, липсата на развитие и като цяло тоталната деградация, така характерна за комунизма. Което пък означава, че вие другарите ще си останете само с мечтите отново да си налагата където и да е било извратената червена религия.
15
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 12
И сега можеш да уволниш бременна, но само дисциплинарно и след като докажеш, че грубо е нарушила правилата. Идеята е, да не можеш да уволниш жена само защото е имала "нахалството" да забременее и да гледа дете. А сега на практика се развързват ръцете на работодателите да уволняват на поразия бременни, защото просто не им изнася да отсъстват за да ходят на прегледи.
14
7
 
13
 
! Отговори
ПРОЛЕТАРИИ!!! преди 1 година
НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА ЗА ДА НЕ СЪЖАЛЯВАТЕ ОСТАВАТ ОКОЛО 10-15 ГОДИНИ ДО СМЯНАТА НА НОВ СТРОЙ ДА НЕ ГО СМЕНЯТ ПРЕЖДЕВРЕМЕНО ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ БЕЗНЕС КАТО СТАНЕ ДЪРЖАВЕН И СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА И ВСИЧКО ВЛИЗА В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА .БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ И БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ ЕДНА БАНКА И ТО ДЪРЖАВНА ....
13
27
 
11
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
И защо да не може да се уволнява бременна или жена с дете до 3 години? Това е тотална глупост, не почиваща на никаква логика, а когато тя осъства настава хаос и злоупотреби. Едно е получиш обезщетение, съвсем различно е някой да те отглежда с години, докато ти си бъркаш по дупките. Какво стимураш така, освен мързела разбира се?
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че колко му е фиктивно да съкратят 2'ма служители и покрай тах наистина уволняват бременната жена, а двамата фиктивно уволнени продължават да работят, но без договор и прибират и обезщетение от държавата за безработица.
11
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После защо работодателите не искат да наемат жени в детеродна възраст, хора в пред пенсионна възраст, хора с ТЕЛК и т.н.!? Защото после не могат да се отърват, дори и *** за зеле не става от тях. Когато вървиш против елементарната логика винаги се получава голяма глупост - уж закрила, уж помагаме, а накрая се оказва, че това води тежко изкривяване на пазара на труда, до скрита дискриминация, държавен прозивол, водещ до маргинализацията на определени социални групи. Ето за това Европа изостава!
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бяхте чели В името на народа на Иванка Гръбчева, щяхте да знаете какво значи див капитализъм. Ама вие четяхте Некерман, гледахте Гулденбургови и се вживявахте в ролята на потомствени аристократи. Наследниците на граф Боне Крайненеца. Наскачахте ли се? А междувременно наследниците на Гръбчева четяха Маркс и между труда и капитала избраха второто.