Нови касови апарати – нови спънки пред бизнеса

Точка в наредбата нарушава Закона за авторското право
59
Нови касови апарати – нови спънки пред бизнеса
Снимка: Reuters, архив

Опашки пред магазините като от началото на прехода, но не от липса на стоки, а заради неработещи касови апарати. От това се опасяват малки и средни търговци, ако се приемат промени в Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, предложени от финансовото министерство.

Още по темата

Работата на всички търговци може да блокира, ако информацията не пристигне навреме при данъчните и софтуерът на търговците не успее да приключи продажбата. Това зависи от връзката на касовия апарат със сървъра на Националната агенция по приходите (НАП). И ще доведе до забавяне на работата и отлив на клиенти, оплакаха се фирми от предложените промени.

Те ще влязат в сила, ако народните представители гласуват на второ четене промените в Закона за данъка за добавена стойност, с които ще се променят още няколко закона. Измененията ще задължат по-голямата част от фирмите да си сменят всичките фискални устройства и софтуери за управление на търговската дейност в следващите 10 месеца.

Проблеми с връзката с НАП и в момента има, показа проверка на "Монитор" в столичните метростанции, както и в подлезите на Централна жп гара. Там търговските обекти нямат GSM покритие, а някои от по-инициативните търговци, за да избегнат глоби, изкарват антени на повърхността, за да могат да работят касовите им апарати.
Идеята на промените е всяка една бележка да отива на сървъра на НАП от касовите апарати. До този момент само дневният отчет от апарати стигаше до приходната агенция, но и това не става всеки път заради проблем в комуникациите със сървъра на НАП.

"Смяната на касовите апарати е напълно излишна, защото държавата няма да постигне желания ефект. Залага се една бомба, въпреки че не се знае дали ще заработи изобщо системата", твърди Ясен Янакиев, основател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер (БАРБС).

По думите му под въпрос е и дали мобилните оператори ще могат да синхронизират всеки един касов бон в реално време.

Малкият бизнес ще трябва да се бръкне с 250 до 300 лева, за да си смени касовия апарат. Но ако ползва по-модерни и скъпи устройства, като компютри и фискални принтери, както и програми за управление на продажбите, сумата започва от 500 до 1000 лева. В сметката, освен смяната на касовия апарат, е включено и подобрението на софтуера. Тук сумата стартово е 500 лева, но може да достигне и 5000 лева, твърдят експертите.

Една от новостите в наредбата е свързана и с предоставяне на сорс кода на софтуерите на данъчните от програмистите.

"По този начин си предоставяме авторските права, без да има гаранция, че някой утре няма да продава продукта ми като свой, след като промени едно нещо в него", смята Янакиев.

По думите му тази точка в наредбата нарушава Закона за авторското право на всички производители. Освен това всеки един ъпгрейд на софтуер от програмистите ще трябва да бъде деклариран и одобрен от данъчната агенция, което може да се случва по три-четири пъти на ден. От НАП не отговориха и как агенцията ще одобрява тези софтуери и как ще се гарантира авторското право на фирмите - разработчици на програмите.

От БАРБС предлагат вместо касови апарати търговците да използват единствено компютри и принтери за касови бележки. Флашката с фискална памет, пазеща информация за извършените продажби, може да бъде монтирана и на обикновени компютри, което спестява нуждата от покупката на фискални апарати. Това ще доведе до по-лесно синхронизиране, защото отпада едно устройство.

"На търговците трябва да им се даде право да избират как да работят. Тези, които ползват само касов апарат подлежат на контрол по наредбата от 2007 г., а тези с компютър - на наредбата, която сега предстои да бъде приета", обясни още Янакиев.


59
Още от
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 месеца
Което има 600 лева ДДС - на 6-тия месец да ти върне държавата 150 лева и готово. Хем на база на декларираните касови бонове ще се изкарат реалните обороти на търговците. Гражданите ще изискват бонове защото ще знаят, че след 6 месеца ще си възстановят част от парите и добавен бонус - съкращаване на част от безполезната хрантутеста армия от трупащи лой държавни хъхреци! Какво не ви харесва и какво му е сложното, че се занимават с глупости, а не приемат проста промяна?
50
0
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 месеца
Вместо да губим време със смени на касови апарати и програми, защо не се занимаваме с основния проблем? Дали си с апарат от 2018 или с 1900 е все тая ако не го ползваш и ако за почти всяка покупка не се издава касов бон. Нали? Щом е така проста промяна в закона - възстановяване на ДДС за гражданите срещу предоставени касови бонове!
На всеки 6 месеца гражданите да предават всички събрани касови бонове и да им се възстановява 5% от ДДС-то - средно по 500 лева разход за 6 месеца са 3000 лева
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А и междудругото не само един има за златния скукс като номинация на простотия доста са за там ами дано да видят какво ли ни командва
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Време е тия папараци из феисбук да не ни добавят из разни групи до лицето иво раинов не слушаите когото не трябва пълнят ви главите с глупости това са ненормални хора без работа и мозък мога да изброя 10 такива в ловеч от тия лица ми се повдига камо ли политика да следя лично съм си запушил ушите и чакам такива като коларова да станат кмет на града да се оправим а дотогава ще избягаме зарад такива като тия до един както направи цялата интелигенция
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Време е за смяна на личните карти! После книжките!
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То пък един бизнес.....
45
3
 
24
 
! Отговори
Andreshko преди 5 месеца
Не е важно дали апаратите ще сработят,важното е някой герберунг да се нагуши.
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересно как не са се сетили да сменят и номерата на колите.В България рекета е държавна политика и герберуните не са по различни от другите цоциалисти!
43
0
 
31
 
! Отговори
ДА преди 5 месеца
Е,как няма да има ефект смяната на касови апарати!?Ами то си има лоби в парламента!Пак някой ще лапне едни пари,та това са толкова много фирми!Нали затова ги избираме-да ни дерат,докато мърдаме!
42
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредното стригане на народ от овцe и пак по любимия за ГЕРБ начин, на тъмно.
В преходните и заключителни разпоредби на един закон (ЗДДС) се вмъква текст, който води до 300-400 млн. излишен разход на бизнеса.
Какъв ще е ефекта от това не е ясно, а и няма значение.
Дали ще издържат сървърите на НАП-едва ли, защото те и сега дават фира.
Вместо да се остави бизнеса да работи, се мислят всевъзможно глупости, за да му се пречи.
Да видим до къде ще я докарате по този начин и до кога народа ще търпи!?
41
1
 
19
 
! Отговори
а преди 5 месеца
До Анонимен 37

В България ни управляват комунисти, за които частника е престъпник !
Щом развиваш бизнес, то ти си престъпник за държавата !
Крайно време е комунистите да си ходят от врастта !
40
1
 
5
 
! Отговори
ХоХО преди 5 месеца
Да обЕсниме на нашите политиканки.....въпроса с касовите апарати са изчерпа до следното "ИЛИ ЧУКАШ ИЛИ НЕ", те ти връзка с интернет
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи в цял свят технологиите улесняват и ускоряват процесите, само в България ги забавят.
38
0
 
27
 
! Отговори
ист преди 5 месеца
На дребните търговски обекта и в тоалетната да им сложите касов апарат вързан кън НАП, файда няма. Големите, големите са важни, но не ви стиска, или нямате полза.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
и всеки да си пази цяла година вси4ки кас бележки и фактури и документи за вси4ки приходи ! след което ги предоставя за пълна ли4на ревизия, в къщи ,на вилата, за колата....!и ако нещо не излезе...белене!!
36
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За 18 години в Испания не видях подмяна на касови апарати задължителна, все още има магазини работещи с апарати на по 20 години,дори бих казал, че 90 % от частниците работят с много вехти касови апарати ! Върви ли средният и малкият бизнес значи държавата води правилна политика,защото парите са в постоянен оборот и никой не пречи на никакъв бизнес с нови закони и разпоредби, всякакъв вид нови разходи за бизнесът са пречка...ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА ПЕЧЕЛЯТ.
35
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тамън потръгне бизнеса на хората и хоп Горанов спъва положението, защото пари за него няма.
34
0
 
12
 
! Отговори
Ранът Оруел преди 5 месеца
Дори и Горанов да си отиде и друг да дойде все тая. Подлежите на обругаване. В англия вече приеха, че местните жители са били тъмнокожи, следващата стъпка е че белите са нежелана вредна мутация и нстатък сещате се.
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Идват избори догодина и ГЕРБ трябва някак да събере пари за купуване на гласове.А може и някой олигарх да е обеднял и сега да му трябват пари. Поредна пречка да няма инвестиции у нас.
32
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дано по скоро започне смяната.