Украйна: Ела, Европо, спаси ни от руснаците!

"Газпром" спря от 1 март газа на Киев, върна му парите
2 мар 2018 19:18, Екип на Dnes.bg
175
Украйна: Ела, Европо, спаси ни от руснаците!
Руският президент Владимир Путин (ляво) и Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер (дясно); Снимка: Reuters, архив

"Газпром" прекрати газовите доставки за Украйна от вчера, въпреки че Киев си е предплатил цената. Това е станало ясно от разговор между външния министър на Украйна Павло Климкин с еврокомисиаря за енергетиката Марош Шефчович.

Климкин телефонирал в Брюксел, за да поиска посредничеството на Европейската комисия за среща с руската страна, на която да се реши въпросът с доставките.

Днес Шефчович ще се опита да уреди среща между украинския и руския министър на енергетиката, на която като посредници ще присъстват и представители на Европейската комисия.

Според руски източници причина за прекратяването на доставките е липса на допълнително съглашение с украинския държавен оператор "Нафтогаз". Киев потвърди, че си е получил обратно предварително платената сума за доставките за март.

Брюксел от години посредничи между страните, за да гарантира газа на украинците, но досега не се е случвало "Газпром" да върне вече платена сума.

Засега транзитът през Украйна за Европа, включително и за България, не е засегнат, съобщи Европейската комисия. Украинците имат достатъчно запаси, но заради застудяването те предпочитали да не теглят от хранилищата, а да получават активен газ. Това можело да се направи през газопровода със Словакия, като се обърне потокът реверсивно.

Русия доставя 5 млрд. куб.м газ на Украйна годишно, като "Газпром" обяви, че от 2019 г. смята изцяло да преустанови транзита за Европа през страната, като го пренасочи през "Северен поток 2" за Западна и Централна Европа и през "Турски поток" за Балканите и Южна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
иначе купуват противотанково оръжие от САЩ,, нека и газ им докарат американците нали са дружки
56
23
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
58 Путин си има мнозинството , няма нужда от фалшификации разбира се не са 80% но във всеки случай са повече от всеки друг кандидат . Но това нищо не значи . Трябва ние европейците да си свършим домашната работа за да не позволим на Русия да ни рекетира .
55
1
 
7
 
! Отговори
spasete seot vas si преди 6 години
vie ne ste dobre ot koi rusnaci ve vsee edno makedocite da kajat spasete ni ot bylgarite vsichki ste rusnaci ve glamaci
54
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Германия без руски газ ще и излезе много солено всички произведени продукти и стоки ще поскъпнат оттам ще спадне износът и ще се забави икономическия растеж . Щом укрите са им толкова мили да спрат вносът на руски газ в знак на солидарност към тях.
53
2
 
20
 
! Отговори
Тишо преди 6 години
Първо ще ви спасят евреите, после американците и чак тогава Европа. Тредесет години вече тези спасители са в България. Вече ще спасяват и вас. Честито, резултатът ще ви изненада!
52
20
 
4
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
Затова и все повече руснаци започват да не вярват на Путин! Поразгледай малко коментарите в "тубата" и ще видиш! При условие, че изборите в Русия не бъдат фалшифицирани, то вероятността Путин да не спечели става все по-голяма! Отдавна мнозинството руснаци се питат защо "патриота" Путин не свали лицето Герман Греф от поста му на шеф на на-голямата руска банка! Същото това лице неведнъж се е подигравало публично на сънародниците си!
51
26
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
53 Путин се въоръжава и цялата страна се поставя на военна нога . Нета е пълен с примери . Такава еуфория е имало само в нацистка Германия . По добре да се страхуваме сега и да вземем мерки отколкото после когато ще е късно и ще е много по трудно . Вчера в двучасовата си реч Путин говори половината време за оръжия. Що за политик е този който като промотър на някоя компанаия прави демонстрации на най-високо ниво на оръжия за масово поразяване . Това граничи със шизофренияя
50
3
 
28
 
! Отговори
факт преди 6 години
След вчерашното изявление на Путин,Европа не може да се свести ....
49
1
 
17
 
! Отговори
това е преди 6 години
Принуждаване към мир.
48
23
 
4
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До SpaceX, Страха ти е абсолютно неоснователен към момента! В Русия вече разкриха, че външната политика, която води Путин всъщност е един театър, който цели две неща:1. Да бъде отклонено вниманието на руснаците от антируската вътрешна политика която водят правителството и финансовите институции в Русия!2. Да бъде запазено статуквото положение в и САЩ- богат запад и беден изток! За кукловодите на този театър жертвите в Донбас са без значение и всъщност правят всичко в интерес на запада!
47
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако руснаците за два месеца им спрат газта на Украйна ще има нова Велика Украинска революция и на бегом пак в Русия. Всичко си има мярка на този свят прекали ли се има грях с наказание.
46
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анунимен 3Ти от коя цивилизована страна се обаждаш, бе хапльо? Да не си от онази на Гинка, Шиши и Боби? И ако не знаеш, да знаеш: украинците са си руснаци, както македонците - българи! В Русия има няколко милиона души, които се определят като руснаци, въпреки, че фамилните им имена завършват на -енко. И реципрочно - на много украинци завършват на -ов или -ев!
45
34
 
6
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Който има зависимости от русия нищо хубаво не е видял. включително и България.
44
4
 
36
 
! Отговори
Сериозно преди 6 години
Укрите се дръвчиха на братята си по кръв руснаците, а.... сега да бъдат така добри да се обърнат към "приятелите" си от Гейропа и Кравария да им доставят "по-евтина" газ от където намерят за добре... Норвегия, Шотландия, С. Арабия, Кравария... "изгодно" ще им я продадат, направо "подарят"!
43
3
 
35
 
! Отговори
Eвропеецо преди 6 години
На едни голи европейски и гейски ценност се живее до около 10 градуса. По-надолу става сложно и само с голи ценности и дюдюкане по улиците и гей-парад нищо интересно не се постига.Трябва и ресурси, трябва и пазари.Да видим сега на кого ще продават украинците и как ще се топлят.
42
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то не може американски стандарт на съветски цени
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна има нужда от българско(източноевропейско) пушечно месо за да ги освободи от лошата Русия после Европа ще бере лаврите.
40
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ КОРУМПИРАН АГЕНТ ВКАРА В БЪЛГАРИЯ БОНБОНИТЕ НА ПОРОШЕНКО "РОШЕН"???? ТОВА Е ТИПИЧНА ЗЛОУПОТРЕБА С ДЪРЖАВНА ВЛАСТ.
39
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел, Макрон и Юнкер, по цял ден мислят само как да спасят Украйна от Русия. А през нощта пък мислят, как да помогнат на нас да достигнем техните доходи.От това денонощно мислене за другите, тия трима превелики евро-ейски лидери, нямаха време да си родят по едно дете.
38
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Не е 4 милярда, а 2. И то за двата взаимни иска. С обяснението, че не можели да карат укруината да плаща, защото била в трудно материално положение. Значи така, за тежкото положение , което бандеровските га.д.о.ве САМИ си се подредиха искат да заставят да им плати Русия! Ха-ха-ха-ха.....то не стига, че целият СССР им построи този газопровод, газта е руска, плюят по руснаците и крадът газ, па сега - плащайте!!! Тия наистина съвсем са изфирясали!!!