Украйна: Ела, Европо, спаси ни от руснаците!

"Газпром" спря от 1 март газа на Киев, върна му парите
2 мар 2018 19:18, Екип на Dnes.bg
175
Украйна: Ела, Европо, спаси ни от руснаците!
Руският президент Владимир Путин (ляво) и Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер (дясно); Снимка: Reuters, архив

"Газпром" прекрати газовите доставки за Украйна от вчера, въпреки че Киев си е предплатил цената. Това е станало ясно от разговор между външния министър на Украйна Павло Климкин с еврокомисиаря за енергетиката Марош Шефчович.

Климкин телефонирал в Брюксел, за да поиска посредничеството на Европейската комисия за среща с руската страна, на която да се реши въпросът с доставките.

Днес Шефчович ще се опита да уреди среща между украинския и руския министър на енергетиката, на която като посредници ще присъстват и представители на Европейската комисия.

Според руски източници причина за прекратяването на доставките е липса на допълнително съглашение с украинския държавен оператор "Нафтогаз". Киев потвърди, че си е получил обратно предварително платената сума за доставките за март.

Брюксел от години посредничи между страните, за да гарантира газа на украинците, но досега не се е случвало "Газпром" да върне вече платена сума.

Засега транзитът през Украйна за Европа, включително и за България, не е засегнат, съобщи Европейската комисия. Украинците имат достатъчно запаси, но заради застудяването те предпочитали да не теглят от хранилищата, а да получават активен газ. Това можело да се направи през газопровода със Словакия, като се обърне потокът реверсивно.

Русия доставя 5 млрд. куб.м газ на Украйна годишно, като "Газпром" обяви, че от 2019 г. смята изцяло да преустанови транзита за Европа през страната, като го пренасочи през "Северен поток 2" за Западна и Централна Европа и през "Турски поток" за Балканите и Южна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
10
 
8
 
! Отговори
До SpaceX преди 6 години
Спацко, Русия е обградена отвсякъде. Диваците са приготвили хиляди томахавки и като каже вождът Оранжевият скалп от Белия вигвам, ще ги метнат едновременно. Какво им остава на руснаците - оръжие! "Циркон" премина всички тестове и надмина очакванията.Сега го слагат на конвейра. "Сармат" вече постъпи на въоръжение. "Калибр" е в пъти по-успешен от томахавките и го слагат на дребни корабчета клас "Буян" и по-малки, на мини-подводници клас "Пираня 2", на самолети.Строят 4 ядрени подводници, 20 дизел
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Газпром" спря от 1 март газа на Киев, върна му парите."---"НЕМА ЛАБАВО!" (Т. Живков)
75
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги спасява дедо им Шорош
74
3
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
2029 САЩ планират да пращат хора към Марс, но Путин може да унищожи Марс преди това с новите ракети с ядрено гориво. Просто ей така за да ги тества
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо ново укрите винаги започват да се зъбят най-много на Русия към края на зимата. :-)
72
16
 
4
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До крим не е руски,Ти какво си мислиш- че газ се ползва само през зимата ли?Пък и през Украйна не е единственото трасе за доставки! Друг е въпроса каква част от доходите от нефтогазовия износ на Русия стигат до джоба на обикновения руснак, тоест обикновения руснак и сега си е беден и фалира ли "руската бензиноколонка" пак ще си е беден!
71
2
 
16
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Ха укрите са много нагли съдят Газпром и печелят и ревът дайте двата милиарда после изведнъж трабата празна ....сякаш не зная как действа Путин.....
70
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55Има бонбони и шоколади и дед Морозовци на Потрошенко. Марката е Рошен - не купувайте да храните *** на лумпенизирания украински олигарх.
69
5
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Путин вече има ракери които могат да летят вечно и да ударят навсякъде, има подводни дронове по-бързи от торпедо - тоест ида ги засекат подводници не могат да ги спрат. Путин определя правилата на планетата
68
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова русофилите реват, че не закупиха ЧЕЗ и да се гаврят с България.Платихме им АЕЦ и 40 години ни мотат. Съвременен укопатор.
67
36
 
7
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
Аз ако съм на мястото на украинците връткам кранчето на руския газ за Европа (иде пролет) и Руската бензиноколонка ще фалира и ще обесят Путин до изборите.
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха ще ви дадат оръжия да се трепете помежду си хаха ! Клоун !
65
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анти ГЕРБНай -добре ще е руснаците ритуално да се самоубият от любов към родината и да отърват света от себе си.
64
20
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До SpaseX,Това не е никаква шизофрения, а всъщност е вид предизборна агитация! Понеже няма кой да му позволи на Путин да свали Герман Греф от заемания от него пост, да застави финансистите да намалят сериозно лихвите по кредитите и да вдигне драстично минималната работна заплата, то му остава само да поддържа мита за безаналогово оръжие и за отпор на запада! Така, малко или много, успява да запази популярността си сред не моного умноте руснаци!
63
4
 
34
 
! Отговори
вичо преди 6 години
търпението на руснаците се изчерпа... до тук беше с етикета
62
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел, Макрон и Юнкер, по цял ден мислят само как да спасят Украйна от Русия. А през нощта пък мислят, как да помогнат на нас да достигнем техните доходи.От това денонощно мислене за другите, тия трима превелики евро-ейски лидери, нямаха време да си родят по едно дете.
61
5
 
28
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Съвсем нормална реакция от страна на Русия. Нали и урките са привърженици на санкциите. Аз обаче се чудя защо Русия не дръпне шалтера на цяла Европа. Мнозина ще кажат, че руската икономика ще пострада. Ами тя и в момента страда достатъчно. СССР преживя война от 1942 до 1945 г. даде милиони жертви, народе ядеше хляб от дървени стърготини, та сега ли ще стане по-зле.
60
2
 
25
 
! Отговори
Джони преди 6 години
Алоо, фрау Меркел! Бойко е.- Я, я, Бойко, вас волен зи?- Не Волен. Мани го Волен. Ако може пак да нападнете Чехия. За това се обаждам.- Вас?- Не нас. Чехия. Чехия атакен вюншен. Гросе арбайт!- Нихт ферщейн, майне фронде.- Да, да, ти си майне фюрер.- Найн, найн. Нихт ферщейн. Данке. Ауфвидерзейн.- Ква Данка ***, Данка е в кметството! Пфууу, Гинка ***, Гинка!
59
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бой по фашистоукраинците
58
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 2019 в Европа няма да има повече руски газ. Но ще има китайски!