Професии в пенсия: До 30 години без шофьори, готвачи...

Хората трябва да придобиват по-различни умения
21 мар 2018 20:30,
166
Професии в пенсия: До 30 години без шофьори, готвачи...
Снимка: архив Reuters

През 2030 година се очаква 85% от работните места да са такива, които не съществуват в момента. Това каза Светлин Наков, съосновател и главен изпълнителен директор на Софтуерен университет (СофтУни) при откриването на международен форум за бъдещето на труда днес, организиран от социалното министерство с подкрепата на ЕК.

Той прогнозира, че нискоквалифицираните работни места ще изчезват напълно.

Още по темата

"Не са ни необходими работници с елементарни умения, те ще бъдат заместени от роботи", допълни Наков.

Той прогнозира още, че след 20-30 години няма да има професия като шофьор на такси, защото автомобилите ще се движат без шофьори. Ще съществуват и ресторанти без готвачи и сервитьори.

По думите на Наков хората трябва да придобиват повече умения, по-добро и съвсем различно от съществуващото в момента образование, което само възпроизвежда. Ще се появят професии като треньор на роботи, хора, които обучават роботи да станат специалисти по сигурността и други, каза Наков.

Той заяви, че трудът и неговите класически форми изчезват. Според експерта вероятно няма да има нужда и от министерство на труда , защото работа ще има само за висококвалифицираните работници, а хората без работа ще бъдат обслужвани от социалните системи.

"Вероятно ще има министерство на талантите и министерство на развитие на уменията, така си представям бъдещето", каза Наков.

Според него цифровите умения са като езиковите, като грамотността , те не подлежат на обсъждане, те трябва да са налице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
9
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Професор Наков най-бързо изчезващата професия ще бъдат учителите и шофьорите и вероятно няма да има нужда от професори като теб,като Вучков и Мермерски,а за професии като готвачи ще трябват доста умения да се направи такъв робот...Не съм готвач и за това не ги защитавам,но като гледам Мастер шеф се иска доста умения,за да се направи една хубава храна. А може би гледаш бъдещето без хора,защото на роботите храна не им е необходима.
57
3
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
До 59Така мислят всички длъжници, които не искат или не могат да си връщат версиите!! Апоалипсиса е тяхната утеха, колкото и да е мираж до сега.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмирането не като да гледаш клюките във Фейсбук , Ами направо те цепи главата от болка докато го научиш.. Иска мислене , а мисленето е затратно дело , води до голям разход на енергия, Мозъка се стреми да ви заблуди да не мислите или ще ви се приспи или ще ви цепи главата от болка , ако имате слаба воля ще се откажете.. Дори ще предпочетете смъртта пред това мъчение..
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кукла:Няма да им е много добре в небостъргачите, защото ще валят киселинни дъждове и е по-добре да са в подземни градове.От киселинните дъждове ще измре всичко живо на повърхността, почвата ще ерозира.Хубавото е, че вече ще са мутирали супербактерио, които ще изядат всичко живо и след няколко хиляди години животът ще се възроди в мякоя амеба.П.П.Живеем в края на дните, колкото и да не ви се верва.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
56 има право. Не е чак така конспиративно, както той го казва, но светлинчо не го дават случайно по тиливизора, не случайно е оставен да направи еди какво си.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наблюдавам двама- трима, които владеят българския език на ниво предучилищна подготовка и пишат тук. Например, 55, 52, 46, 36.....
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наков няма никакво значение тука и сега , той е шпионин на ЦРУ , чрез сектата на Сциантологията.. Той ви казва какъв е плана на глобалистите .. Будали не злобейте , мислете
51
2
 
1
 
! Отговори
като телевизора преди 6 години
компютрите могат са демоде
50
3
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Ако някога си ходил в Русия, щепе да ти направи впечатление колко много жени има и колко малко мъже. Даже след 40 мъжете са кът, защото повечето пият по цял ден и, съответно, умирят от болести следствие от алкохола. Обаче ти си просто драскач, как да знаеш. А жени има много, дори има ветеранки от ВСВ. Пока! Давай! Ставай! *** на ***.
49
2
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
И кога го каза това професора Неков, преди безпилотна кола да убие жена в Америката?! Или малко след това се е изявил, като истински професор...от България
48
2
 
2
 
! Отговори
не са глупости преди 6 години
джиесемите таблетите са забранени за деца ,,излъчват радиация,, за да сме добре
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Наков програмира роботите, няма страшно. Ще има 1-2 читави робота и другото брак. Точно както "студентите" му. Наков, от твоя университет, само Кенов става. Другото е брак, момче. Копачи със самочувствие без покритие. Точно като теб.
46
1
 
7
 
! Отговори
Джо преди 6 години
Наков си мисли че всичко което е компютър може да се яде, обаче се е объркал.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се чудите да прекарате системата , научете се да програмирате , хвърлете смартфоните на децата ви коша купете им обикновен телефон и нормален компютър на ликукс , им кажете , че ще са мъртъвци ако не се научат , не сега а когато станат на 30г. Младежите от лошия материал ще ги ползват до 30г. за секс услуги и след в гетото на социалка и каша от робот.
44
3
 
3
 
! Отговори
но преди 6 години
еми те роботи са виновни за гърмене на ядрени централи ,,чернобил,, ,,фукушима,, ,,френски гафове,, ,,руски облаци,, ,,обгазяват ни,, пък грижа за хората радиация роботи да решават
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да бе как пък не вие си мислите че всички или ще са програмисти или ще умират о глад ли бе .. няма начин тва да стане .. хората няма да имат хляб заради тия роботи мислите ли че ще го допуснат това тенекиите да им вземат хляба .. не вярвам
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има неща не могат да се робозират , но чиновниците , икономистите могат , а 70% българите учат точно това защото са лош материал.. защото се завършва лесно , чете се като роман за кеф , не тормозят мозъците си да мислят..
41
4
 
3
 
! Отговори
,,бееееее,, преди 6 години
,,роби от всички страни съединявайте се,, от 100 години се опитват ни ,,роботизират,, ,,роби на едрия комунизъм,, фашизъм хареми ,,сексуална деградация,, плитко мислене
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20- годишното евроатлантическо поколение са в голям процент стерилни биологично и ментално -следствие на храната и липсващите морални ценности.40-годишните в момента са със състарени организми като на 60-годишни, боледуват от високо кръвно, висок холестерол, онкологични заболявания.Днешните 60-годишни сами виждате, че започват да измират.Има тотален недостиг на специалисти в области като медицина, инженерни науки, а нискообразованите мигранти не могат да работят висококвалифициран труд.
39
2
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Вероятно ще има и министерство на истината...