America first стана ненадейно China last

Комунистите – купувач на облигации в родината на капитализма
23 мар 2018 13:15, Бойчо Попов
73
America first стана ненадейно China last
снимка: Ройтерс

Не знам дали ви направи впечатление, но напоследък имахме няколко „свободни от Доналд Тръмп“ дни. Сякаш се беше покрил някъде. Е, дойде му краят. Между другото, защото сега неговият лайтмотив „America first“ постепенно се превърна в „China last“.

Широко прокламираната от американския президент програма на защита чрез мита се оказва антикитайска война. Какво друго може да означава, когато са засегнати 1300 продуктови линии от Народната република и китайските износители ще трябва да плащат 60 млрд. долара годишно? Предлагат се и специални мита върху стомана и алуминий.

Към демонстрацията на власт а-ла Белия дом влиза и снизхождението, оказано на няколко държави, които заслужават да бъдат възнаградени. Засега Канада, Мексико, Аржентина, Бразилия, Южна Корея и ЕС са изключени от протекционистичния диктат на Тръмп, коментира Investor.bg.

Дали можем да кажем, че новата стена сега не е до границата с Мексико, а във външната търговия? Всички тези новини се приемат охолно във Fox News и в Breitbart News. Напълно различен е въпросът за опасностите, които причинява икономическият синдром на Турет* на Тръмп. Въпреки всички ограничения много западни корпорации печелят добре в Китай, включително американските селскостопански гиганти и базираната в Сиатъл Boeing. Между другото, мегапечалбата на Apple също се основава на ниските производствени разходи в китайските фабрики на Foxconn и Pegatron.

В тези първи часове след атаката над Китай се говори твърде малко (или никак) за факта, че силно задлъжнелите американци живеят години наред над възможностите си. А сметката за това се плаща именно от Китай. Комунистите изиграха ролята си на основен купувач на държавни облигации от родината на капитализма. Ако сега тук стартира търговска война, това ще се усети на финансовия пазар. Брокерите имат усещането за това и Dow Jones се срина в четвъртък с над 700 пункта.

Конфуций предвиждаше три начина за мъдро действие в такива случаи. „Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението – това е най-благородният път, пътят на подражанието – това е най-лекият път, и пътят на опита – това е най-горчивият път“. Любопитно е да видим кой път ще изберат и Вашингтон, и Пекин...

*Синдром на Турет - наследствено неврологично заболяване, при което пациентът страда от множество двигателни и речеви тикове, които се появяват в детството и периодично се променят.

Как технологичните компании от САЩ се готвят за търговската война с Китай вижте в анализа на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБраво бе - прекрасен си !!!
23
2
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Каспичанкия, аз съм ходил до Лос Анжелис. Ти докъде си стигал най-далеч - Турно Мъгуреле
22
1
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Не се опитвай да се правиш на умен, не ти достига мозъчен капацитет
21
0
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
От Япония, т.е пак от Изток. Щото от Запад, като мине гаранционния срок на стоката и се разпада, нали трябва да си купиш нова.
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай произвеждал, а Европа и Америка легнали и само лапали :)Явно не си бил от Каспичан по надалеч.
19
8
 
3
 
! Отговори
Kr преди 6 години
Браво Трамп!
18
2
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
може да не е, но този 1% е с 99% от парите... прави си сам сметката, още веднъж, има хора с грешно идея, че света се върти около китай, щото всичко дето имат е произведено в китай, а причината е просто, че европа сериозно обедня и просто не може да си позволи това дето не е произведено в китай, а таково има - аз наскоро си купих електроуред произведен в Япония - не съм богат, просто евтиното в дългосрочен план излиза по-скъпо.
17
1
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
До waspДа бе да, то както си го написал всеки втори кара Бентли. Колко са богатите - 1 процент. Е имам новина светът не е 1%
16
7
 
10
 
! Отговори
CCCP преди 6 години
Хотелите на Тръмп са строени със евтини материали внос от Китай. Тръмп е комунист и така трябва да бъде. Китай, Русия и САЩ срещу жендърите . Европа ще се подели тоя път на 3 може и на 4 камиларите и те ще искат парче от баницата, учете руски и китайски
15
7
 
6
 
! Отговори
wasp преди 6 години
китайските стоки са за стадото офцъи, бедняците, плебса и простолюдието на европа и сащ, богатите хора карат сглобено на ръка Бентли във Великобритания, ядат хайвер от белуга и т.н. Същото се отнася и за Политбюро на ККП - те са заробили собственият си народ, за да се наслаждават на луксозни стоки от Париж, Лондон и Америка.
14
3
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Ти си един промит мозък. Все едно някой е карал американските компании да се изнасят в Китай. Ама то пустата лакомия. Китай лапкал, а запада произвеждал. Ти колко стоки от запада имаш вкъщи и колко от Китай. Момче, халюцинираш
13
8
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Бъркаш "модерния западен човек" с Бай *** в Деиндустрализирана си родина. Я погледни примерно немсаката химическа индустрия или автомобилна такава - Китай лапка, модерния западен човек му произвежда - дори машините в Китайските заводи са всичките Американски, Японски или Европийски. Отново, не гледай България, която 30 години е на инерция и ако го нямаше Съветският АЕЦ строен и ток нямаше да има.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей Бабабалюги , будали вашия господар САЩ умира , идва и вашия ред да ви копаме край Белене.. Затвора за предатели още е там.. Ще завъдим прасета
11
4
 
11
 
! Отговори
do 9 преди 6 години
Тези икономически калабристики си ги заври, знаеш къде. Важното е, че китайците произвеждат нещо, а модерния западен човек само лапка(нещо като лисицата подпира небето да не падне или баснята за мравката)
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай: САЩ искат да възстановят търговския баланс? Нека да плащат не с хартийките, а с остатъците от полезни технологии!
9
11
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
В момента общият дълг на Китай е над 320% от БВП-то им, този на САЩ е под 100% от БВП-то им. Така, че Китай е 3 пъти по-зле, като сложим и 1.5 трилиона население, т.е. 5 пъти повече гърла за хранене от САЩ, това значи 3*5=15 пъти по-зле. Та сметката ти е фундаментално счупена - а грешката ти е, че гледаш дълг на калпак, а не дълг към БВП - нали знаеш, че има университети да те научат на икономически принципи и анализ?! препоръчвам ти ги, не бъди като *** - експерт по всички, специалист по нищо
8
8
 
15
 
! Отговори
do 7 преди 6 години
А я кажи, като отиде утре янки дудъл да си купува телвизор и му кажат, че той струва 1500 долара, а не 500 - ще има ли много изтрещели и застреляни по училищата?Така че да не говорим за домино, стаа ли?
7
6
 
14
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
айде сложи в сметката и разликата в БВП, щото този на САЩ е значително по-висок, а дълга на Китай ако трябва сме точни е около 33 трилиона. Освен това БВП на САЩ е зависичо от износ само на 7%, а на Китай практически изцяло - в резултата само 5% да им намалее износа към САЩ, стотици милиони в Китай остават без работа и доминото почва да пада. Нещата, не са така прости...
6
4
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Я да видим като си тръгнал с математиката. 30 трл / 1.5 млрд ли е повече или 21 трл/350 млн. Хаха
5
4
 
14
 
! Отговори
гост преди 6 години
Нещо не е наред, но мисля, че няма това да е Китай.....