Лекари използваха имунотерапия срещу рак на маточната шийка

36-годишна американка е напълно здрава след лечението
Обновена: 25 мар 2018 21:46 | 25 мар 2018 21:44, Анисия Иванова
4
Лекари използваха имунотерапия срещу рак на маточната шийка
Архив: Reuters

През зимата на 2013 г. Сю Скот вече бе организирала погребението си. Тя бе на 36 години и метастазите на рака на маточната шийка се развиваха бързо в организма й. Химиотерапия, радиотерапия, операции - всички опити да се спре развитието на болестта се бяха провалили. Ракови образувания се бяха появили в черния дроб и дебелото черво. За Сю обаче имаше още един шанс - експериментални тестове в медицински център на Националните здравни институти на САЩ, предаде Франс прес.

В този център лекари се опитват да заменят имунните системи на пациенти с левкоцити (бели кръвни телца), които са програмирани да атакуват тумори, свързани с предавания по полов път човешки папиломавирус.

Няколко месеца по-късно туморите в организма на Сю напълно изчезнали. От 5 години тя е в пълна ремисия. Лекарите я смятат за излекувана.

"Най-голямото ми удовлетворение е, че давам надежди на други хора", каза Сю, която е агент по недвижимите имоти във Вашингтон и се занимава също с благотворителност.

Клиничните опити, в която тя взе участие, осъществиха пробив в борбата с рака. За пръв път бе доказано, че имунотерапията, за която е известно, че е ефикасна срещу левкемия и рак на кожата, може да се използва и срещу рак на маточната шийка.

Излекуването на Сю освен това доведе лекарите до неочаквано откритие, което ще даде възможност да се води борба с други видове тумори. "Извлякохме от организма й ДНК секвенция, която може да бъде вкарана във всякакви клетки, за да атакуват рака по същия начин", отбелязаха учените. (БТА)


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Неа
Защо не вярваш? Защото не се прилага в България? Причината всъщност е, че терапията е много скъпа - около 15000 за едно вливане, което се прави веднъж месечно, а терапията продължава година - година и половина. Лично познавам жена, която се излекува /не в България/ с тази терапия от рак с разсейки по цялото тяло. Само че естествено здравната каса не го плаща това лечение, а колко са българите които могат да си го позволят...
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе и аз не вярвах, ама оцелях. Ей на, колко години вече станаха. Лятото с бегача поставям рекорди, зимата във фитнеса... А съвсем не съм млад. След терапията се учех да ходя наново...
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Неа

Вярваш - не вярваш, болните от рак се хващат и за сламка. А понякога сламката се оказва стълба към живота.
1
22
 
1
 
! Отговори
Неа преди 1 година
Не вярвам